реклама партнерів:
Головна » Тернопільщина. У Борщеві з’їли 3000 літрів червоного борщу. Фото

Тернопільщина. У Борщеві з’їли 3000 літрів червоного борщу. Фото


Коментарі: 1 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
3000 літрів червоного борщу було зварено і з’їдено минулих вихідних, 13 вересня, у м. Борщів на Тернопільщині, у рамках відзначення третього фестивалю «В Борщівському краї цвітуть вишиванки».
Борщівщина — дивовижний край. Цей куточок Тернопілля славиться своїми щирими та гостинними мешканцями, мальовничою природою, архітектурними пам’ятками. Та своєрідною візитівкою цього краю стала унікальна місцева вишивка чорними нитками. Мистецтвознавці переконані, що борщівська вишивка — феноменальне явище, в якому закарбовані фрагменти трипільської культури.
Під промовистим гаслом — відродити й зберегти автентичність українського національного вбрання — проходив цьогоріч фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки».
Варто нагадати, що фестиваль започаткований у 2007 році Борщівською райдержадміністрацією. Та, незважаючи на новизну, щороку він збирає по кільканадцять тисяч учасників та глядачів. Так, наприклад, за минулі роки це свято відвідали понад 25 тисяч борщівчан та гостей з інших регіонів країни. Цьогоріч охочих стати учасником масштабного дійства прибуло ще більше, а програма була різноманітнішою і цікавішою.
Третій фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» відбувався на місцевому стадіоні, де майстрині Борщівщини демонстрували своє мистецтво вишивки — були представлені експозиції усіх населених пунктів краю.
Гостей свята розважали молодіжні гурти «Тінь сонця» і «Гайдамаки», а борщем усі охочі смакували під запальні жарти Гриця Драпака та Гані Полупанцевої.
Не дивно, що саме борщ взялися ось уже четвертий рік готувати у Борщеві. Дехто поєднує українську страву з походженням назви міста. Однак етимологія свідчить про інше: «Борщів» походить від назви трав’янистої рослини «борщівник». Так чи інакше, український борщ залишається одним із улюблених страв не лише українців, а й іноземців. З усього різноманіття української кухні саме борщ вважається найскладнішою стравою, адже налічує близько 20 складників, а щоб його приготувати, потрібно скомбінувати декілька способів теплової обробки — смажити, запікати, варити. Та, мабуть, для борщівських кухарок це не створює жодних проблем — на недільному фесті кожен закуток Борщівщини представляв борщ власного приготування. Хлібосольні господині з усіх сіл району гостинно частували відвідувачів традиційною українською стравою, яка вражала різноманіттям смаків та запахів, адже була приготована близько за шістдесятьома рецептами. Загалом борщівчанки наварили більше 3000 літрів борщу. Журі з представників району визначило кращі борщі. Так, третє місце здобули куховари з села Вільхівці, на другому місці — «Полтавський борщ з тайги», перше місце вибороли господині з села Королівка. А гран-прі отримав борщ із села Мушкатівка.
Та не одним борщем обійшлося на святі. На фестивалі «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» смакували усім, що ще подають до українського столу: варениками, пампушками з часником, гречкою, козацьким кулішем, квашеними огірочками, помідорами, паляницями, галушками та ковбасою.
Вже стало доброю традицією залучати політичних діячів до приготування традиційної української страви. Так, минулого року 300-літровий казан борщу наварила місцева влада на чолі з першою леді України Катериною Ющенко. Цьогоріч у ролі куховарів випробували себе й перші особи Тернопілля. Зокрема, до приготування борщу долучився губернатор Юрій Чижмарь.
Зовсім незвично було бачити високопосадовців за нарізанням картоплі, тертям моркви і шинкуванням капусти. Але, треба відмітити, з цим непростим завданням керівництво області впоралося на «відмінно», зваривши 100 літрів борщу у величезному казані. А згодом, пригостивши усіх охочих.
Таке чудове свято подарувало неперевершені враження гостям дійства. Юрій Чижмарь привітав його учасників й подякував організаторам. Не обійшов увагою і борщівських жінок, котрі не лише славляться вмінням творити дивовижні та унікальні вишиванки, але й є добрими та люблячими матерями. За материнську самовідданість, народження і зразкове виховання відзнаки «Мати-героїня» отримали 43 жительки Борщівського району.
Етнічний фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» залишив по собі теплі та приємні враження. Хочеться, щоб вишиванка на Борщівщині цвіла завжди.

Наталя КОЛЕСНИК
Фото прес-служби ТОДА
Джерело: "Нова ера"










Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини