реклама партнерів:
Головна » Тернопільські депутати не вирішили "сміттєву проблему"

Тернопільські депутати не вирішили "сміттєву проблему"


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Тернопільська обласна рада після чотирьох годин дискусії не ухвалила жодного рішення щодо вирішення проблеми вивезення сміття з обласного центру.
В ході розгляду питання щодо виконання рішення облради від 20 серпня 2009 року "Про ситуацію, що склалася з вивезенням твердих побутових відходів у м. Тернопіль", депутати заслухали звіт про роботу облдержадміністрації, міської ради та обласної прокуратури, передає УНІАН.
Найбільше депутати критикували звіт заступника голови облдержадміністрації Володимира Якубовського. Зокрема, депутат від ВО "Свобода" Сергій Надал вказав, що так і не вирішено питання стосовно відведення земельної ділянки під будівництво сміттєпереробного заводу, забезпечення переробки сміття на Малашівськогому сміттєзвалищі і забезпечення безпеки Івачівського водозабору, що знаходиться неподалік цього звалища. Також депутати констатували, що облдержадміністрація так і не подала на розгляд облради проект програми поводження з твердими побутовими відходами в Тернопільській області, що, згідно з рішенням облради, мала зробити ще до 20 вересня.
Відтак представники "Свободи" запропонували визнати незадовільною роботу облдержадміністрації у питанні виконання рішення облради від 20 серпня 2009 року "Про ситуацію, що склалася з вивезенням твердих побутових відходів у м. Тернопіль". За таке формулювання проголосували 48 депутатів і рішення не було ухвалене. Після цього заступник голови фракції Партії регіонів Петро Гоч запропонував визнати незадовільною роботу міського голови Тернополя та прокуратури, однак за таке формулювання проголосували лише 13 депутатів облради.
Після цього депутати облради з різних фракцій ще тричі змінювали формулювання, пропонуючи визнати "роботу облдержадміністрації недостатньою", "роботу облдержадміністрації визнати незадовільною, а виконкому міськради – недостатньою", "взяти до відома звіт облдержадміністрації", однак всі ці пропозиції також не набрали достатньої кількості голосів.
Після перерви голова фракції ВО "Свобода" Олег Сиротюк заявив, що його фракція, яка власне ініціювала проведення позачергової сесії та розгляду на ній вищезазначеного питання, знімає його з порядку денного. "Влада повинна нести відповідальність за свої дії чи бездіяльність. Всі критикували звіт, виступили всі фракції, але коли дійшла черга до голосування, то ми бачимо, що в окремих фракцій затряслися руки, бо чимало депутатів-службовців є залежними. Відтак ми знімаємо це питання", – сказав Сиротюк. Однак під час голосування пропозиція щодо зняття питання з порядку денного теж не набрала голосів.
Натомість керівник фракції "Наша Україна" Євген Дутка та фракції УНП Володимир Болєщук пояснили, що їхні фракції не голосують за проект рішення про визнання незадовільною роботи облдержадміністрації щодо виконання рішення облради "Про ситуацію, що склалася з вивезенням твердих побутових відходів у м. Тернопіль", оскільки в ньому немає жодних пропозицій стосовно вирішення цієї проблеми. "Ми тільки зосередилися на оцінці, і це радше політичне рішення. Виглядає, що ініціатори цього проекту діють за принципом "Головне прокукурікати, а сонце і само зійде", – зауважив Дутка.
Оскільки депутати відмовилися зняти питання з порядку денного, голова облради Олексій Кайда вніс пропозицію змінити формулювання на "визнати роботу облдержадміністрації … задовільною". За такий проект із 80-ти присутніх депутатів "за" не проголосував ніхто, "проти" – 3, 5 утрималося, 72 не голосували.
Після цього Кайда запропонував проголосувати із формулюванням, що записано у підготовленому проекті рішення, тобто з прочерком замість оцінки роботи ОДА. Ця пропозиція теж не біла підтримана, після чого голова облради повідомив, що, згідно з регламентом, якщо не пройшли усі запропоновані варіанти, проект рішення вважається відхиленим. Відтак в роботі сесії Тернопільської облради оголошено перерву.
Після того, як на початку квітня жителі сіл, прилеглих до Малашівського звалищу, куди вивозиться сміття з Тернополя, перекрили дорогу на звалище, з міста відходи вивозили лише частково, навіть в інші області.
З 4 вересня вивіз сміття з Тернополя повністю припинено.
14 вересня перша заступниця міського голови Олена Лакома повідомила, що в Тернополі з контейнерів почали вивозити сміття на ділянку на вулиці Микулинецькій, яка належить місту.
Лакома запевняла, що йдеться про тимчасове складування сміття в 160-літрових поліетиленових мішках, без закопування, і стверджувала, що на такі дії отримано згоду екологів.
Проте того ж дня екологи перекрили дорогу на ту ділянку і заборонили звозити туди сміття, оскільки це відбувалося в межах міста, що заборонено законом "Про відходи".
Від сміттєвої кризи останнім часом страждають різні регіони України. Наприклад, у Дніпропетровську прямо посеред поля викинули тонну буханок хліба. Це - прострочена продукція одного з місцевих хлібозаводів, яка зараз гниє і сприяє розмноженню мишей. Розслідування вже почала природоохоронна прокуратура. Припускають, що викинути хліб могли оптові покупці або ж підприємство-виробник.
А в Києві безсистемний збір твердих побутових відходів (ТПВ) і відсутність умов для утилізації сміття загрожує серйозними екологічними проблемами. Про це сказано в коментарі начальника Державного управління охорони довкілля в Києві Олександра Прогнимака.

За матеріалами: newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини