реклама партнерів:
Головна » Тиша в Чернігові

Тиша в Чернігові


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Стан та обсяги вражень такі, що навіть за відносно спокійних умов неможливо швидко відновити життєзабезпечення міста.
Перша тиха ніч у місті над Десною — майже, бо з 31 березня на 1 квітня ординці все ж таки обстріляли один із житлових масивів... Але порівняно з часом, що минув після 24 лютого, було відносно спокійно. Особливо на тлі останніх трьох днів, коли ворог шаленів...

31 березня Збройні сили України звільнили Лукашівку та Слободу — важливі для контролю дороги на Київ та безпеки міста і села. Згодом чернігівці дізналися про ще кілька успіхів і нарешті почули офіційно — справді, рашисти відходять. Не зовсім зрозумілі їхні наступні наміри (можуть повернутися?), але станом на тепер тисячі одиниць бойової техніки орків залишають межі області.

Відомий журналіст Юрій Бутусов назвав події, які ми переживаємо, перемогою під Києвом. Вочевидь, російська орда відступає не сама по собі, а тому, що її плани були зірвані громадянами України: Збройними силами, теробороною, місцевими мешканцями, котрим відомо, що Чернігівщина — край партизанської слави. Тож поважна частка перемоги під Києвом — це оборона Чернігова, бойові дії навколо Ніжина, Прилук, інших населених пунктів. При цьому Чернігів та Оперативне командування «Північ» зіграли видатну роль, відтягнувши на себе чимало підрозділів і порушивши логістику орків. Було, зокрема, зірвано можливість синхронного підходу ворога до Києва одночасно з правого та лівого берегів Дніпра. Зрештою, головна мета рашистів виявилася для них тупиком.

Тихий ранок 1 квітня 2022 року в древній столиці Чернігово-Сіверщини виявився дощовим. Відповідно, людей на вулицях було мало, що разом створювало майже мирну картину — якби не перегороджені вулиці... Але насправді небезпека не минула — місто й надалі може зазнавати нападів як реактивних установок, так і ствольної артилерії.

Внаслідок попередніх обстрілів місто і навколишні села зазнали глибоких ран: рашисти перетворили на руїни цілі квартали садибної забудови, пошкодили чимало багатоповерхівок, постраждало кілька історичних будівель. Проте, мабуть, найголовніше зараз — ворог понищив критичну інфраструктуру.

Стан та обсяги вражень такі, що навіть за відносно спокійних умов неможливо швидко відновити життєзабезпечення міста. Майже немає електрогенерації, а лінії електропередач навколо знищені. Це означає, що нормального живлення не буде протягом невизначено тривалого часу. Зарадять становищу хіба що «веєрні» підключення, і то не скрізь. Тобто все, що пов'язано зі струмом, залишатиметься переважно мертвим.

Орки розгромили виробничі потужності гордості міста — «Чернігівводоканалу». Це сучасне комунальне підприємство, яке забезпечувало Чернігів якісною артезіанською водою. Ординці цілеспрямовано гатили по водозаборах та системі акумуляції води, понищивши їх. Тепер вибірково є лише технічна вода та водовозки. Вочевидь, питання теплопостачання не стоїть на порядку денному — поки що неможливо відновити. Та й нема кому — переважна більшість фахівців залишили місто. Між тим, позаду — чотири тижні в холодних квартирах, а попереду — щонайменше два. Рашисти попалили спеціальну комунальну техніку — її просто не вистачатиме для виконання необхідних функцій з обслуговування мешканців. Хіба що тимчасово в якомусь обсязі — невідомо скільки. А ще — зруйновані мости, що дуже ускладнює доставку вантажів. Це означає, що страждання міста не припинятимуться.

Чернігів, разом з навколишніми селами, фактично свідомо пожертвував собою заради захисту Києва. Тепер, коли інтенсивність бойових дій на Сіверському напрямку, вірогідно, зменшиться, чернігівці звертаються до столиці України і просять про допомогу — щоби ліквідувати гуманітарну катастрофу, відновивши забезпечення мінімальних потреб мешканців. А відбудовуватимемось уже разом.

Володимир БОЙКО, історик, Чернігів
Джерело: газета "День"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини