реклама партнерів:
Головна » Треті Шрагівські читання: Ілля Шраг в оточенні сучасників

Треті Шрагівські читання: Ілля Шраг в оточенні сучасників


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Під такою назвою 30 вересня 2010 року в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського проведено наукову конференцію за участю київських і чернігівських істориків.
Захід традиційно присвячено життю та діяльності уродженця Седнева, відомого громадського і політичного діяча, члена Української Центральної Ради, чернігівського адвоката Іллі Людвиговича Шрага у контексті епохи.
Організатори: Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка і Літературно-меморіальний музей-заповідник М.Коцюбинського за сприяння Українського інституту національної пам’яті.
Відкриваючи науковий форум, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський підкреслив, що традицію таких читань започаткувала саме дослідник життя та діяльності І. Шрага доцент кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка Тамара Демченко. Він подарував київським науковцям як один із упорядників чотиритомне видання музею-заповіднику «Листи до Михайла Коцюбинського».
Заступник голови Чернігівської обласної ради Олег Обушний, зокрема, наголосив, що в основі діяльності таких патріотів як І. Шраг була невмируща національна ідея, активне відстоювання наприкінці дев’ятнадцятого та на початку двадцятого століття автономії і державної незалежності України.
Від імені голови Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондента Національної академії наук України Валерія Солдатенка представник в області Сергій Бутко побажав дослідникам успішного проведення традиційних Шрагівських читань. Він зауважив, що син німця та українки І. Шраг був відданий українській національній ідеї і зробив вагомий внесок в розвиток національного руху, а зрештою й державотворення.
Доктор історичних наук, професор, завідувач відділу Інституту історії України НАН України Владислав Верстюк у доповіді «Євген Чикаленко – сучасник Іллі Шрага» підкреслив, що такі українські діячі як Чикаленко і Шраг – будителі нації. На думку відомого вченого, українська історія кінця XIX – початку XX ст. ще малодосліджена доба. Для осмислення того часу необхідно дослідити в контексті епохи життя та діяльність осіб «другого і третього пласту». Важливо уточнити оцінку історичних подій та осіб кінця XIX – початку XX ст., які викликають безмежну повагу.
На тему «Ілля Шраг в українському епістолярії початку ХХ ст.» виступила кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археографії ім. М. С. Грушевського НАН України Інна Старовойтенко. Вона як упорядник подарувала музею-заповіднику М. Коцюбинського і Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського щойно видані видавництвом «Темпора» дві книги листування Євгена Чикаленка з Сергієм Єфремов і Андрім Ніковським.
Також зробили цікаві наукові повідомлення чернігівський історик Володимир Бойко, дослідник із Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського Олена Ісаєнко, викладачі з Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Ольга Гейда, Юлія Петровська, Наталія Слобожанина, Ірина Єткіна, а доцент Олександр Тарасенко після виступу подарував В. Верстюку та музею-заповіднику як один із упорядників щойно видані мемуари «Матвій Полонський. Спогади священика». Співробітник музею-заповіднику Галина Степанець представила експозицію про Іллю Шрага та його родину.
У підсумковому виступі Т. Демченко розповіла про нові дані щодо родини Іллі Шрага і поінформувала про намір видати матеріали читань.

Джерело: Український інститут національної пам’яті




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини