реклама партнерів:
Головна » У Чернігові ветерани визвольної боротьби і громадськість відзначили День Незалежності України

У Чернігові ветерани визвольної боротьби і громадськість відзначили День Незалежності України


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
24 серпня, між повітряними тривогами, в Чернігові біля меморіального каменю «Борцям за волю України» проведено урочистий захід відзначення Дня Незалежності України.
Його, з урахуванням всіх обставин і вимог війни, організували регіональне представництво Українського інституту національної пам’яті, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», міська організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Г. Шевченка, обласна організація НРУ за сприяння Чернігівської єпархії Православної церкви України.
У заході взяли участь і ветерани визвольної боротьби 1988-1991 років, борці за Незалежність України в XX столітті.
Отець ВОЛОДИМИР у співслужінні зі священиками Чернігівської єпархії ПЦУ відправили поминальну панахиду за борців за незалежність України всіх часів, сучасних Захисників України. Вони помолилися за перемогу України у війні з російським агресором, її успішний розвиток після завершення цього важкого випробування.

«Символічно, що у жовтні 1992 року до ми встановили цей пам’ятний камінь «Борцям за волю України» на честь всіх Героїв, які крок за кроком століттями і десятиліттями наближали відновлення нашої незалежної держави. Тепер він символізує органічний зв’язок борців за волю минулого з сучасними Героями безкомпромісної та переможної боротьби з російським агресором», — відзначив відкриваючи захід Сергій ЧЕРНЯКОВ, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», борець за Незалежність України в XX столітті.
«Україна обов’язково переможе російського агресора, адже добро завжди перемагає зло», — наголосив Роман Кіник, настоятель кафедрального собору святої великомучениці Катерини, секретар Чернігівської єпархії ПЦУ.
«Україна вже в повній мірі почала усвідомлювати себе повноцінною нацією, повністю незалежною державою, вона поважає себе і примушує ворогів поважати її. Ми всі віримо в перемогу у війні з російським агресором і кожний на своєму місці за минулі десятиліття зробив свій внесок у цю справу. Важливою умовою такого позитивного результату є знання власної історії. Дорогі друзі, соратники, побратими та однодумці! На цьому не зупиняємося. Бо той, хто знає справжню історію своєї країни та вивчає її уроки, буде успішно будувати успішне та щасливе майбутнє своєї країни», — зауважив Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, борець за Незалежність України в XX столітті.
«Цьогорічне відзначення Дня Незалежності та перше святкування Дня Української державності під час великої війни з російським імперіалізмом потужно і голосно показало і нам, і всьому світові, що маємо тисячолітню традицію Українського державотворення, ми – повноправний й поважний член світового співтовариства. За це віддали впродовж століть та зараз віддають свої життя найкращі сини і доньки нашої Вітчизни. Вічна пам’ять і вдячність кожному з них!», — заявив Андрій ГЛУХЕНЬКИЙ, голова Чернігівської міської організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Г. Шевченка, завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«Одною з важливих складових майбутньої перемоги над російським агресором є пам’ять не тільки про перемоги та героїчні вчинки борців за волю України, а також гіркі уроки минулого. Так, важливо не розслабляючись працювати над подальшим зміцненням міжнародної підтримки нашої держави, мати не тільки надійних партнерів, а головне союзників для сталого, успішного і безпечного майбутнього нашої країни. Важливо одночасно і в першу чергу покладатися на самих себе в обороні та мирному розвитку», — попередив Сергій СОЛОМАХА, борець за незалежність України в XX столітті, депутат Чернігівської міської ради в 1990-1994 роках, заступник голови обласної організації НРУ.
Учасники урочистого заходу поклали квіти до меморіального каменю «Борцям за волю України», а завершили його виконанням Гімну України.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті




















QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини