реклама партнерів:
Головна » У Чернігові згадали про підготовку та початок сучасної російської агресії проти України

У Чернігові згадали про підготовку та початок сучасної російської агресії проти України


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
19 лютого, напередодні чергових роковин нападу ворога, в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено гутірку «Початок сучасної російської агресії. 2014» за участі військовослужбовців однієї з частин Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

Павло СЛАВИНСЬКИЙ, учасник бойових дій в російсько-українській війні, психолог і модератор гутірки, обговорив із учасниками заходу питання: «Що таке війна у Вашому розумінні?» і з’ясував, що військові, насамперед фронтовики, мабуть набагато чіткіше розуміють цей термін.

«Війна, як кульмінація конфлікту, є засобом досягнення певних інтересів. Тобто, коли агресор починає війну, він має мету. Також та сторона, що вирішила дати відсіч агресії, не капітулювати, а боротись, також має мету. Ми сім років у стані війни. Чи стала війна «моєю»? Яким я бачу закінчення війни? Який мій особистий інтерес в цій війні? Без відповідей на ці питання важко говорити про перемогу... І кожному з нас прийдеться рано чи пізно самому собі дати на них відверті відповіді», — заявив ветеран-доброволець.

«Війна Російської Федерації проти України розпочалася 20 лютого 2014 року. Це важлива дата в сучасній історії нашої країни. Саме в цей день у Києві під час Революції Гідності загинули та отримали смертельні поранення 48 протестувальників і 4 працівники органів внутрішніх справ. Цього ж дня вже в Криму були зафіксовані перші випадки порушення Збройними Силами Російської Федерації порядку перетину державного кордону України в районі Керченської протоки та використання нею своїх військових формувань, дислокованих у Криму, для блокування українських військових частин. НАСТУПНОГО року, теж саме в цей день, після гідної операції виходу із Дебальцевого, українські війська закріпилися на Світлодарській дузі і таким чином вимотали й знесилили ворога, зірвали плани подальшого наступу вглиб території нашої країни. Це своєрідний сигнал, що в кінцевому рахунку чекає агресора — поразка!», — наголосив Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті, висвітлюючи питання «Початок російської агресії проти України: офіційний висновок держави».

«Кризові політичні та економічні процеси, внутрішні війни в Російській Федерації протягом 1990-х років затримали майже на десять років реалізацію реваншистської зовнішньополітичної стратегії цієї держави проти України та інших країн. Проте, підготовка до війни проти нашої країни велася весь час в усіх сферах діяльності. Вже з 2008 році розпочалися комплексні заходи з підготовки збройної агресії. А 5 липня 2013 року плани про початок нинішньої війни проти України затвердило керівництво Російської Федерації на засіданні Ради безпеки та оборони», — підкреслив Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, представник Українського інституту національної пам’яті.

Він також привернув увагу до такого факту: «19-28 вересня 2013 року було здійснено практичне відпрацювання Росією сценарію військової агресії проти України під час проведення спільного стратегічного навчання ЗС РФ та Білорусі «Захід-2013». Отже, ворог підготувався до нападу на нашу країну ще до початку Революції Гідності».

Учасники заходу разом із Павлом СЛАВИНСЬКИМ обговорили таке питання: «Якою Ви бачите нашу перемогу у цій війні?». Вся палітра відповідей («Хочу повернутися жити у свій рідний український Луганськ», «Знищити загарбників») звелася до одного: вигнання ворога, повернення всіх загарбаних українських територій — анексованого Криму та окупованої частин Донбасу, та забезпечення безпеки й цілісності всієї України.



ОРГАНІЗАТОРИ: Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації та ОК «Північ».

ВІДЕОЗАПИС цієї гутірки можна подивитися за посиланням


Олександр МАЙШЕВ,
член Національної спілки журналістів України






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини