реклама партнерів:
Головна » У Дніпропетровську вийшли на захист органного залу. ВІДЕО

У Дніпропетровську вийшли на захист органного залу. ВІДЕО


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Музикою відбити будівлю. У Дніпропетровську музиканти та небайдужі вийшли на вулиці міста, вимагаючи не передавати Українській Православній Церкві Московського патріархату приміщення Будинку органної та камерної музики.
“Це все - власність нашої територіальної громади. А тепер її забирають. Я не розумію чому - стільки церков у місті. Невже не можна обійтися тими, що є чи побудувати нові”, - дивується мешканка Дніпропетровська Ірина Данілова.
“Цей орган будувався саме під цю будівлю і саме цей орган, саме в цій акустиці звучить по-своєму неповторно”, - каже солістка Дніпропетровського будинку органної та камерної музики Надія Верейчук.
Після двох років судової тяганини Обласний господарський суд передав єпархії сторічне приміщення, яке належало дніпропетровській громаді. У церкві кажуть - виганяти музикантів не будуть допоки ті не знайдуть собі нового приміщення
“Ми будемо упорядковувати служіння в нижній частині, там є. Там був колись храм і навіть є окремий вихід, а у верхній частині буде поки стояти орган, поки не побудують хороший органній зал”, - сказав митрополит Дніпропетровський і Павлоградський УПЦ МП Іреней.
Обласна влада - розводить руками. Кажуть - дотримуються букви закону. “Якщо говорити про юридичний бік питання, є закон України, в якому чітко регламентована передача культових споруджень церкві”, - зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.
Музиканти ж здаватися не збираються. Вже подали позови до Дніпропетровського апеляційного суду, Генеральної прокуратури та написали листа Президентові.

Джерело: "24"

Церква забирає в музикантів органний зал
Біля дніпропетровського Будинку органної та камерної музики відбулася акція протесту музикантів проти передачі цієї будівлі Українській православній церкві Московського патріархату. За словами мітингувальників, головна їхня мета — захистити унікальний об’єкт, який найближчим часом можуть передати до рук церкви. Останні наполягають на тому, що повернення будівлі — вимога українського законодавства.
Оскільки Будинок органної та камерної музики знаходиться в колишній культовій споруді — Брянському соборі, побудованому століття тому на пожертву віруючих. Віддаючи належне релігійним почуттям, представники інтелігенції наполягають на тому, що зал органної музики в Дніпропетровську один, а церков багато.
«Я вважаю, що немає необхідності церковнослужителям мати ще одну, 35-у церкву в Дніпропетровську, — сказала в своєму виступі на мітингу директор Будинку органної та камерної музики Ніна Голікова. — Наш органний зал увійшов до десятки кращих органних залів Європи. Його визнали всі європейські музиканти, вони часто приїжджають саме сюди на гастролі. Повноцінне звучання органу можна забезпечити лише в залі, з урахуванням особливостей якого він виготовлявся. Перенесення органу в інше приміщення може згубити унікальний інструмент».
За словами Н. Голікової, УПЦ МП у ході судового розгляду запропонувала їй підписати мирову угоду. Вона передбачає переїзд органу в іншу будівлю за десять років, коли його обіцяють побудувати. У той же час, підписання документа передає права власності на будівлю собору УПЦ Московського патріархату, а музиканти перебуватимуть в ньому на умовах оренди. Таку угоду директор вважає незаконною, оскільки рішення про передачу будівлі може ухвалити лише сесія Дніпропетровської обласної ради. Правоту музикантів визнала присутня на мітингу заступник голови облради Катерина Відякіна.
Проте голова обласної ради, перший заступник голови обласної організації Партії регіонів Євгеній Удод напередодні заявив, що у вирішенні проблеми необхідно враховувати громадську думку. За його даними, половина населення Дніпропетровська виступає за те, аби залишити орган там, де він знаходиться зараз, а ще половина виступає за перенесення.
«В ухваленні рішення ми маємо враховувати думку обох сторін», — говорить він. Але виносити питання на сесію поки не квапиться. Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул підтримує ідею про укладення мирової угоди і вважає, що священики УПЦ МП не образять музикантів. Керівники області запевняють, що якщо перенесення органу в інше місце відбудеться, то його здійснюватимуть під наглядом фахівців із німецької компанії-виробника, і музичний інструмент при цьому не постраждає.
У ці обіцянки прибічники збереження Будинку органної та камерної музики не вірять. Окрім того, відзначають вони, за останній рік в області посилився наступ УПЦ МП, яка активно домагається передачі до своїх рук і нерухомості, і землі.
Так, у Дніпропетровську господарський суд уже передав приміщення школи-інтернату для дітей-інвалідів жіночому Свято-Тихвінському монастирю, попри бурхливі протести педагогів і батьків. Одночасно місцева влада готує до передачі будівлю міської лікарні № 10, де до революції містився Успенський собор. Своєї черги на території Дніпропетровщини чекає ще ціла низка об’єктів.

Вадим РИЖКОВ





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини