реклама партнерів:
Головна » У головній бібліотеці Чернігівщини проведено патріотичну годину до Дня Соборності України

У головній бібліотеці Чернігівщини проведено патріотичну годину до Дня Соборності України


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
«День, вкарбований в живу пам’ять нації» – під такою назвою 20 січня 2016 р. у великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка проведено патріотичну годину до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут.
У заході взяли участь учні обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради, Чернігівського базового медичного коледжу, Чернігівського промислово-економічного коледжу Київського національного університету технологій та дизайну, представники громадськості, серед яких були і члени ВГО «Просвіта» імені Тараса Шевченка з Луганщини.

«Проголошенням на Софійському майдані у Києві 22 січня 1918 р. незалежності Української Народної Республіки, а вже за рік, теж 22 січня 1919 р., злуки – об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину державу, були реалізовані історичні прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини», – наголосив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Він підкреслив, що впродовж 20-го століття Український народ заплатив високу ціну кров’ю за право відновити 24 серпня 1991 р. власну незалежну, соборну державу, бути господарем у своєму домі. Легендарним символом української волі став бій під Крутами 29 січня 1918 р., коли українські військові курсанти, студенти й учні з усіх куточків України, тодішні добровольці, дали гідну відсіч ворогу і затримали наступаючі російсько-більшовицькі війська. Герої Крут виграли час для УНР, щоб укласти мир з Центральними державами і створити умови для майбутнього вигнання армії загарбників.

З 2014 р. російський агресор знову, як і на початку 20-го століття проти УНР, розв’язав «гібридну» війну проти України. Ворожий напад мобілізував весь народ на захист Української Вітчизни, з’явилися нові потужні добровольчий і волонтерський рухи, які врятували країну. Ведеться безкомпромісна, жорстока боротьба за повернення окупованих російським загарбником українських територій – частини Донецької і Луганської областей, Криму.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих захисників державного суверенітету і територіальної цілісності Української держави: добровольців з студентської лави – Вадима Жеребила, солдата добровольчого батальйону «Айдар», уродженця м. Мена Чернігівської області, та Володимира Близнюка, помічника гранатометника 13-го батальйону територіальної оборони уродженця м. Чернігів; усіх 14 поіменно названих Героїв України, нагороджених посмертно, серед них і Олега Міхнюка, уродженця с. Мала Дівиця Прилуцького району Чернігівської області; останніх захисників Донецького аеропорту та всіх українських ГЕРОЇВ у цій оборонній війні.

Тамара Демченко, доцент кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук, розповіла про визначних представників української інтелігенції з Чернігівщини, які у 19-му і на початку 20-го століть зробили вагомий внесок у відстоюванні ідеї самостійності і соборності України. Серед них вона назвала Олександра Кониського (1836–1900), уродженця с. Переходівка сучасного Ніжинського району; Пантелеймона Куліша (1819–1897), уродженця с. Вороніж Глухівського повіту з історичної Чернігівщини (сучасна Сумська область), Романа Бжеського (1897–1982), уродженця м. Ніжин; Максима Загривного (1893–1931), уродженця смт Михайло-Коцюбинське (історична назва – с. Козел) сучасного Чернігівського району.

Сергій Горобець, співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, розповів про події в окупованому більшовиками Чернігові, який на час злуки УНР і ЗУНР вже 10 днів був окупований більшовиками. Загарбання Чернігівщини здійснювали загони російсько-більшовицьких військ на чолі з колабораціоністом Миколою Щорсом. Вже 13 січня 1919 р. на населення міста, яке обізвали «буржуазією», було накладено 3 млн. карбованців контрибуції.

22 січня 1919 р. радянська влада в Чернігові постановила «російські декрети вважати обов’язковими і керуватися ними», а місцевий підрозділ ВЧК оголосив про початок своєї діяльності «в приміщенні готелю «Марсель» по Шосейній вулиці» (сучасний проспект Миру). Так на Чернігівщині почався вже організований, системний червоний терор і пограбування населення державою-окупантом – радянською Росією.

Сергій Лаєвський, директор обласного історичного музею імені Василя Тарновського, ознайомив з експозиціями головного музею Чернігівщини та результатами науково-дослідної роботи, присвяченим українській боротьбі за незалежну і соборну державу. Він привернув увагу до факту, що у 1916 р. Чернігівську класичну чоловічу гімназію, в будинку якого тепер знаходиться історичний музей, закінчив Роман Бжеський, активний учасник Української революції 1917–1921 рр., українського визвольного руху, дослідник української історії, літератор і публіцист.

Вікторія Примак, модератор заходу, провідний бібліотекар відділу документів з гуманітарних наук Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка представила колективний перегляд літератури під назвою «День, вкарбований в живу пам’ять нації» до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут. Презентовані всеукраїнські й краєзнавчі наукові, науково-популярні і документально-публіцистичні видання та публікації були розміщені тематично: про першу незалежність України і злуку УНР із ЗУНР, Українську революцію 1917–1921 рр., бій під Крутами, українську національно-визвольну боротьбу у 20-му столітті, відновлення власної держави у 1989–1991 рр. і сучасну вітчизняну оборонну війну.

Патріотичну години учасники традиційно завершили виконанням Гімну України.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Департамент культури і туризму, національностей і релігій, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка, Чернігівський обласний історичний музей ім. В. В. Тарновського.

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України










QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини