реклама партнерів:
Головна » У Харкові депутати віддали УПЦ МП землю іншої релігійної громади

У Харкові депутати віддали УПЦ МП землю іншої релігійної громади


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На черговій сесії Харківської міської ради сьогодні, 6 липня, депутати надали Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) для будівництва храму ділянку землі площею близько 0,7 га, на якій вже провадить будівництво церкви Святософійська православна релігійна громада (раніше підпорядковувалася єпархії УПЦ КП, а нині має незалежний статус), повідомляє "Коммерсантъ-Украина".
Як заявив на сесії міський голова Харкова Геннадій Кернес, ділянку землі по вулиці Академіка Курчатова (лісопаркова зона міста) було надоно в оренду Святософійській громаді ще 2000 року, при цьому термін спорудження храму неодноразово переносили. 27 травня угоду оренди було скасовано "через невиконання вимог рішення сесії про терміни забудови".
"Там 10 років стоїть паркан. Про що ми говоримо? А церква Московського патріархату тим часом будує храми, і люди туди ходять", - обурився пан Кернес. Представники фракції БЮТ у міській раді закликали не голосувати за це питання, тому що воно "не відповідає духові прийнятої в Україні моделі державно-церковних стосунків". Однак за ухвалення цього рішення проголосували 74 депутати при 14 голосах проти.
Як повідомив "Коммерсантъ-Украина" глава Святософійської релігійної громади архімандрит Микола (Мороз), будівництво церкви на ділянці не припинялося. "Можливо, воно відбувається повільніше, ніж нам хотілося. Але там вже закладено фундамент, туди вкладено нашу працю", - сказав він. За його словами, витрати на будівництво нині вже склали близько 1,5 млн грн. Чи буде оскаржено ухвалу міської ради в суді, стане відомо після наради з парафіянами. За даними архімандрита Миколи, громада налічує до 1000 осіб.
Нагадаємо також, що в Україні зараз три православні церкви: УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Володимиром, яка існує на правах внутрішнього самоврядування в складі Московського патріархату, УПЦ Київського патріархату, предстоятель якої - Патріарх Філарет, і Українська автокефальна православна церква, а також є парафії РПЦЗ - Російської православної церкви закордоном.
Ще від кінця 1980-х рр. в Україні розпочалися в тій чи іншій формі конфлікти за церковні будівлі, земельні ділянки та інше церковне майно, спочатку між Греко-католицькою церквою та Православною, потім також між розділеними частинами раніше єдиної Православної церкви. У багатьох місцях це протистояння не вщухає досі, а подекуди воно ще загострилося з приходом до влади президента Віктора Януковича.
Крім того, надання певним церковним громадам ділянок для будівництва храмів або навіть самозахоплення таких ділянок нерідко призводить до протистояння і з жителями прилеглих мікрорайонів, і з громадськістю, як, зокрема, це відбувається з територією древньої Десятинної церкви в Києві.
Ми повідомляли, що Українська православна церква Київського патріархату заявляла, що на її парафії в Донецькій області чиняться рейдерські атаки. Наприклад, 6 грудня минулого року рейдерської атаки зазнала парафія Вознесіння Господнього у селі Кам’янці Тельманівського району Донецької області.
7 грудня рейдерська атака за аналогічним сценарієм розпочалася також на парафію в с. Роздольне Старобешівського району. Станом на 8 грудня парафіяни в Кам’янці вимушені забарикадуватися у своєму храмі, - стверджує Київський патріархат.
Зазначимо, що і останнім часом Українська православна церква Московського патріархату через храми не раз вступала в конфлікти і з Українською православною церквою Київського патріархату. Так, вони не можуть поділити Свято-Дмитрівський храм, що в селі Велика Стадниця Вінницького району. Також Московський і Київський патріархати борються за храми на Тернопільщині.
Як ми писали, колишній президент України Віктор Ющенко, лідер партії "Наша Україна", в середині червня нинішнього року заявляв, що Україна прийде до єдиної Помісної православної церкви: "Я переконаний: ми прийдемо до єдиної Помісної православної церкви. Після того, як буде в нас в Україні єдина Помісна православна церква, ми вирішимо будь-які питання. Для цього нам треба все зробити". А те, що в Україні є чотири православні церкви, колишній президент назвав "ненормальним".

Джерело: http://www.newsru.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини