реклама партнерів:
Головна » У Харкові вимагають перерахувати голоси на виборах міського голови

У Харкові вимагають перерахувати голоси на виборах міського голови


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Близько п'яти тисяч людей зібралися 9 листопада на майдані Свободи у Харкові, вимагаючи перерахувати голоси на виборах міського голови. Учасники мітингу, висловивши незгоду з результатами голосування, оголосили безстрокову акцію протесту. Вони обіцяють встановити на майдані намети і чергувати в них доти, доки їхніх вимог не почують, передає Радіо "Свобода".
Серед незгодних із результатами виборів міського голови, що зібралися на майдані Свободи, – і молодь, і люди середнього та похилого віку.
З імпровізованої сцени, яку облаштували на вантажівці, один із лідерів Майдану 2004 року, народний депутат Володимир Філенко нагадав про численні фальсифікації, які зафіксувала під час голосування та підрахунку голосів у Харкові партія "Батьківщина". Він закликав владу перерахувати голоси. Якщо це неможливо, провести перевибори, останній термін яких, за законом, – 14 листопада.
"Ми бачили, як вони готували фальсифікації, друкуючи невраховані бюлетені. Ми кожного дня накривали чергову друкарню і питали: "Навіщо ви так багато друкуєте?" Вони хотіли вкинути (бюлетенів) відсотків сімдесят, щоб у нас не було питань, і розповідали, що Аваков не набере і семи відсотків. І ви бачили, що діялося на дільницях, у ТВК", – сказав Володимир Філенко.
У суді намагався домогтися перерахунку голосів на 56 дільницях Харкова і визнати бездіяльність міської виборчої комісії в підготовці та проведенні виборів кандидат на посаду міського голови від ВО "Батьківщина" Арсен Аваков. За офіційними результатами виборів, він посів друге місце, поступившись на 0,63% голосів виборців провладному кандидатові Геннадію Кернесу. Різниця між Кернесом і Аваковим становить 2 тис 744 голоси.
Та Апеляційний суд Харківської області напередодні відмовив позивачу в задоволенні всіх вимог. Аваков обіцяє не зупинятися і дійти до Європейського суду.
"Якщо Кернес хоче бути міським головою, він має бути легітимним міським головою. Треба перерахувати бюлетені. Треба розглянути всі 196 скарг, яких не розглянуто. І після цього встановити реальний результат і сказати: результат такий, і ми його приймаємо", – сказав Аваков на мітингу на майдані Свободи.
Тим часом провладний кандидат Геннадій Кернес упевнений: вибори у Харкові відбулися чесно і демократично. Він також стверджує, що погодився б із будь-яким рішенням суду. "Сьогодні будь-який привід буде притягуватися за вуха для того, щоб цю перемогу затьмарити. Я був готовий до будь-якого результату... Якщо порушення є, я, згідно з законом, підкорюся рішенню суду", - сказав Кернес на прес-конференції у Харкові.
Вже у середу вранці організатори акції протесту планують розпочати встановлення наметового містечка на майдані Свободи. Чергувати в наметах обіцяють доти, доки їхні вимоги не буде почуто. А поки що триває збір підписів за перерахунок голосів, які планують передати президентові й ЦВК.
Схожа ситуація склалася також в Одесі, де кандидат від Партії регіонів, голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв із досить великим відривом (51% всіх голосів) переміг чинного мера Едуарда Гурвіца (31%), який раніше балотувався від "Нашої України", а цього разу – від "Фронту змін".
ЗМІ повідомляють, що фальсифікації, у яких Гурвіц звинувачує Костусєва, вигідні в першу чергу меру, який не хоче віддавати владу. Згідно з exit-poll, мером в Одесі обрали Костусєва.

А у Луганську перший прецедент: суд змінює підсумки виборів. Зокрема, суд зобов'язав виправити дані голосування на трьох виборчих дільницях Луганська (№№38, 39, 41) через складання уточнених протоколів на зазначених виборчих дільницях. Згідно з останнім рішенням Луганської міської територіальної виборчої комісії, комуніст Спиридон Кілінкаров відставав від свого конкурента "регіонала" Сергія Кравченка на 21 голос. Але якщо Луганська міська ТВК виконає рішення суду, то перевага в 23 голоси буде вже у Кілінкарова, і Луганській міській ТВК доведеться оголосити мером саме його.

Джерело: http://newsru.ua





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини