реклама партнерів:
Головна » У Києві старовинний Поділ буде оновлено

У Києві старовинний Поділ буде оновлено


Коментарі: 1 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Фахівці містобудівної ради узгодили концепцію реставрації, реконструкції інженерних мереж та впорядкування Андріївського узвозу, Контрактової площі, вулиці Сагайдачного.
Потім розробку мають винести на громадське обговорення та засідання міської і районної рад, щоб закласти до бюджетів потрібні суми. Зодчі пропонують зробити Андріївський узвіз пішохідним, привести до ладу тротуари, сходи та майданчик поблизу Андріївської церкви. На Контрактовій площі планують збудувати комплекс Гесте, Міську ратушу та Козацький магістрат і пам'ятник Петру Могилі. Загальну вартість робіт попередньо оцінюють майже у два млрд грн.
Столичні архітектори розробили концепцію реставрації, реконструкції інженерних мереж та впорядкування Андріївського узвозу, Контрактової площі, вулиці Сагайдачного. При цьому передбачено звільнити ці території від генделиків та яток-розливайок.
За словами головного архітектора “УкрНДІпроектреставрації” Олега Раужиса, наразі завершено попередній етап. “Тобто вивчено стан споруд, територій, інженерії, археології,— зазначив він.— Окрім цього, вироблено концепцію подальшої роботи”. У проекті закладено реставрацію будівель із реконструкцією інженерних мереж, підвищення рівня проїжджої частини, перекладання бруківки із заміною пішохідної частини на гранітну.
“Андріївський узвіз, де майже 95 відсотків споруд є пам’ятками архітектури, передбачається зробити пішохідним. Привести до ладу тротуари і сходи, а машини не пускати навіть на майданчик біля Андріївської церкви,— повідомив архітектор.— Чимало об’єктів, розташованих у цій історичній частині, перебувають в аварійному стані. І якщо ми не розпочнемо їх реставрувати, то за рік-два втратимо назавжди”. Пан Раужис додав, що на Контрактовій площі, крім ремонту фасаду будівель, їх художнього підсвічення планують збудувати комплекс Гесте, Міську ратушу та Козацький магістрат і пам’ятник Петру Могилі.
“Передбачено, що будинок Гесте можна буде використовувати як торговий центр або як приймальню Київського міського голови для офіційних візитів,— розповів архітектор.— Передбачається зробити привабливішими для туристів гори Замкову та Уздихальницю”.
Фахівці Інституту “Київпроект” представили транспортно-пішохідну схему старовинного Подолу. У частині вільного простору під Контрактовою площею передбачається обладнати підземні паркінги. Начальник постійно діючої Подільської археологічної експедиції Інституту археології НАН України Михайло Сагайдак запропонував створити на Контрактовій площі також підземний археологічний комплекс на місці проведених розкопок. “Передбачається, що це буде скляний куб, розміщений під землею, з прозорим дахом і підсвічуванням у нічний час, по якому можна буде ходити, розглядаючи експонати комплексу, розташовані в кілька ярусів,— розповів він.— У залах експозиції розташують рідкісні експонати та знахідки ІХ століття”.
За попередніми даними, вартість реконструкції і нового будівництва становитиме 1 млрд 836,7 млн грн, з яких на ремонтно-реставраційні роботи планують витратити 49,3 млн грн, на нове будівництво — 39,7 млн грн, на будівництво архітектурного комплексу Гесте — 936,3 млн грн.
Виконувач обов’язків начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Сергій Броневицький каже, що насамперед буде проведено ремонт, реставрацію і перекладання інженерних мереж. Для цього концепцію планують винести на громадське обговорення та засідання міської і районної рад, щоб закласти до бюджетів потрібні суми. Щодо другої черги, яка передбачає нове будівництво, оголошуватимуть інвестиційні конкурси.

Джерело: Віталій КУРІННИЙ, "Хрещатик"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини