реклама партнерів:
Головна » У Києві забудовник стародавньої гори Юрковиця побив активістку. Відео

У Києві забудовник стародавньої гори Юрковиця побив активістку. Відео


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Акція на захист гори Юрковиця, що на столичній Татарці, відбулася у середу, 5 листопада. Забудовник продовжує зводити на горі, що є частиною заповідника "Стародавній Київ", приватні котеджі, що є незаконним, розповідають активісти ВГО "Київське Віче".
"Ця територія є охоронною зоною — від вулиці Фрунзе до Отто Шмідта. Крім того, це природно-заповідний фонд. На Генплані Києва вона позначена, як зелена зона. Тому тут не можна проводити жодних будівельних робіт. Під час археологічних розкопок тут знаходили багато цінних речей різних епох: предмети побуту Трипільської, Зарубинецької культур, періоду ранніх слов'ян, Київської Русі. Найдревніша знахідка — ріг носорога — датується 20 тисячоліттям до нашої ери",- розповідає Олена Єскіна, член координаційної ради "Київського віча".
Один зі схилів древньої гори нині виглядає як вирівняна трактором ділянка. Всюди глина, піщані купи. На території будмайданчика стоїть вагончик для робочих, поряд — собача будка. Чорний собака на ланцюгу стрибає навколо неї, добродушно виляє хвостом і заграє до відвідувачів.
Позавчора, 3 листопада на цьому місці Єскіну вдарив невідомий чоловік — ймовірно, власник території.
"Ми прийшли на місце, тут була купа КАМАЗів, тракторів, рівняли ділянку. Я почала розпитувати, чиє це, просила показати документи. Він не схотів. Постійно закривав обличчя, аби його не фотографували. Потім вдарив мене у обличчя, я відлетіла і хвилин на 5 втратила свідомість. Коли викликали міліцію, чоловік уже сховався у своєму будинку, вимкнув світло і закрився. Я написала заяву, але слідчий досі не запросив мене і не дав направлення на медичну експертизу", - розповідає Олена Єскіна. Показує на двоповерховий котедж поряд із майданчиком під нову забудову. На території котеджу, за парканом, у вольєрі голосно і безперестану гавкає собака — величезний алабай.
"Чоловік, ймовірно, депутат "Партії Регіонів", сподіваюся, що колишній, мав документ на забудову 10 соток. Але відібрав собі всі 30. У 2012, коли все тільки починалося, ми відбили невеликий шматок. Але все продовжилося", - каже Олена Єкіна.
Подивитися на скандальну забудову приходить Мішель Терещенко — онук Михайла Терещенка, українського мецената і підприємця. Іменем родини Терещенків названа вулиця у Києві. На ній знаходиться Музей Східного мистецтва Богдана і Варвари Ханенків.
"Коли дізнався про те, що тут відбувається, приїхав подивитися і підтримати людей. 12 років я живу в українській столиці. Мої предки вкладали у розбудову цього міста багато сил, звели не один об'єкт. Я дуже вдячний, що українці змогли зберегти все красиве, що мій рід дав вам. Думаю, зараз ми живемо у періоді, гіршому за Радянський Союз. Тоді, в СРСР, люди цінували все гарне і берегли, зараз же важливі лише гроші. Я хочу захищати Київ і робити його красивішим. Для мене Париж — місто одного рівня з Києвом",- каже Мішель Терещенко ламаною російською. Він жив у Франції, тому рідною мовою є французька.
Забудова гори почалася у 2012. Тоді громадськість активно виступала проти дій забудовника. Потім, після звернення захисників давнього Києва до прокуратури і міліції, будівництво призупинили. Але у 2013 році роботи відновили.

Гора Юрковиця — одна із гір, які утворюють правобережний Київ. Дослідники ототожнюють гору із Хоревицею, названою на честь одного із засновників Києва, князя Хорива. Колись тут розташовувався Йорданський жіночий монастир, який радянська влада знищила у 1935 році. Нині на горі, неподалік від сучасних забудов, стоять пам'ятні хрести і меморіальна табличка служительницям монастиря.

Джерело: Олександра Горчинська, gazeta



Активистку "Киевского Вече" Елену Ескину избили на Подоле на месте незаконной стройки.
б этом говорится в сообщении "Диванной сотни", передает Обозреватель
"3 ноября, около 16:30, Ескина вместе еще с двумя активистками прибыла на место незаконной застройки по горе Юрковица, на Подоле, по адресу ул. Отто Шмидта, 28, для выяснения законности начатого строительства", - отмечается в сообщении.
По информации активистов, застройщик (вероятно представитель Партии регионов) уничтожает исторический ландшафт Подола. "В результате варварской деятельности уже засыпано землей обрыв, который помнит еще киевских князей. Сюда постоянно заезжают самосвалы и продолжают завозить землю, таким образом застройщик увеличивает свой участок", - отметили защитники Юрковицы.
Как утверждают в "Диванной сотне", Ескина попросила разрешительную документацию у представителя застройщика. "Тот заявлял, что это "его территория", что он "подал документы в Департамент по благоустройству". Разговор с общественной активисткой, которая подвергла сомнению такую аргументацию, завела застройщика в тупик и тогда он повел себя как типичный бандит: схватил женщину, начал наносить ей удары по голове, в результате которых она упала на землю", - сообщили активисты.
На место инцидента вызвали скорую и милицию. "Лицо нападавшего выясняется. Местные жители утверждают, что нападающий, который застраивает историческое наследие Киева, уже построил себе рядом один частный дом. Этого ему показалось мало, и он заграбастывает киевскую землю дальше, не останавливаясь ни перед чем. Люди возмущены таким произволом. Бандит-застройщик должен быть наказан", - подчеркнули в "Диванной сотне".







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини