реклама партнерів:
Головна » У Львові обговорили організацію роботи з демобілізованими учасниками АТО

У Львові обговорили організацію роботи з демобілізованими учасниками АТО


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
12 квітня з ініціативи Центру допомоги учасникам АТО, за сприяння Департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації відбулася нарада з питань організації роботи з демобілізованими учасниками АТО. Метою наради було напрацювання ефективної моделі вирішення питань демобілізованих учасників АТО. Учасниками наради були директор Департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації, керівник Центру допомоги учасникам АТО Василь Мартиняк , начальник комунального закладу Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог», голова Львівської Крайової організації Народного руху України Андрій Корнат, директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ярослав Бордіян, начальник управління соціального обслуговування захисту населення Тетяна Медвідь, директор Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Богдан Чечотка, директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, начальник управління департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Світлана Книшик, головний спеціаліст Державної Служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Володимир Шамрай, начальник відділу соціального забезпечення Львівського ОВК Юрій Соловей, головний лікар Львівського обласного центру медико-соціальної експертизи Володимир Решотка, директори територіальних центрів соціального обслуговування, представники районних та міських Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Львівської області, демобілізовані учасники АТО.
Начальник комунального закладу Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог» Андрій Корнат пояснив, що нарада покликана донести до демобілізованих інформацію, яка буде їм корисною.
Керівник Центру допомоги учасникам АТО Василь Мартиняк повідомив, що на Львівщині очікується 2800 демобілізованих, які були мобілізовані під час останньої хвилі мобілізації, всього ж учасників бойових дій нараховується в області понад 13 тисяч. Він також закликав демобілізованих у випадку виникнення проблем, які з певний причин не вирішуються посадовцями звертатися на гарячу лінію за номером 112. Вся повідомлена інформація буде автоматично записуватися і триматися на контролі до повного вирішення проблеми.
Про соціальну адаптацію демобілізованих учасників АТО розповіла начальник управління соціального обслуговування захисту населення Тетяна Медвідь. Насамперед було наголошено, що демобілізованим повинна бути виплачена одноразова допомога у розмірі 3000 гривень. Щодо інших виплат, то члени сімей загиблих учасників АТО мають право на виплату 100 тисяч гривень. Діти загиблих мають право на виплату щомісяця по 2500 гривень, до цієї програми також належать пасинки, падчерки, діти добровольців та волонтерів, діти, які навчаються стаціонарно. Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальні центри надання соціальних послуг через двінки та особисті відвідування проводять роботу з визначення потреб сімей учасників АТО. Вони інформують про існування «єдиного вікна», як отримати матеріальну допомогу, статус безробітного, забезпечення засобами реабілітації, оздоровлення дітей, санаторно-курортне лікування, пільги та державні гарантії, земельні питання. Більш детально було висвітлено роботу «єдиного вікна», яке діє при військовому госпіталі у Винниках. Кожного дня там є представник департаменту соціального захисту, управління Держпраці, Центру зайнятості, Центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді, психолог. По середах, в першій половині дня – представник військового відділення Пенсійного фонду, в другій половині дня надається правова допомога. Там також можна здати документи на отримання матеріальної допомоги. Також присутні почули інформацію про державні програми, такі як програма соціально-професійної адаптації яка дозволяє пройти перекваліфікацію(отримання водійських прав, проходження мовних курсів та інше) та програми закупівлі квартир за кошти державного бюджету.
Директор Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Богдан Чечотка розповів, що обласною радою прийнята програма лікування демобілізованих учасників АТО, яка забезпечує весь спектр лікування в тому числі дороговартісного а також безкоштовне забезпечення ліками. Виділені кошти на стоматолічні послуги, зокрема складне протезування, вирішується питання щодо безкоштовного забезпечення імплантами.
Головний лікар Львівського обласного центру медико-соціальної експертизи Володимир Решотка повідомив, що представник центру знаходиться кожної п’ятниці з 10 до 12 години в госпіталі для інвалідів війни.
Директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк розповів що послугами центрів зайнятості уже скористалися більше 1700 учасників АТО. Зареєструватися у центрах можна за місцем фактичного проживання. Реєстрація в центрі зайнятості дає змогу отримувати виплати в залежності від розміру грошового забезпечення під час військової служби. В середньому це близько 4 тисячі гривень, що слугує соціальним захистом для тих хто не має роботи або менш оплачувану роботу.
Андрій Корнат наголосив на важливості забезпечення виплат демобілізованим матеріальної допомоги та відповідального ставлення соціальних працівників до проблем демобілізованих.
«Кожен учасник АТО має отримати 3 тисячі гривень. Обласна рада приймаючи цю програму ставила собі за мету допомогти в перші дні демобілізованим. Це гроші невеликі, але вони дають можливість «залатати діри». Якщо в когось є особливі ситуації в сім’ї, пам’ятайте, що є підтримка голів облдержадміністрації та обласної ради, які можуть розглянути питання про індивідуальну цільову допомогу для вирішення конкретної проблеми. Це стосується всіх категорій громадян, але сьогодні пріоритетом є демобілізовані зі збройних сил. Будь-які проблеми, які виникають у вас ми намагаємося гуртом вирішувати. Сьогодні немає в нас людей, які були б байдужі - такі вже в нас не працюють. Це стосується працівників соцзахисту і органів державної влади. Щодо проблем, таких як невиплати «бойових» коштів та інших, які тягнуться ще з військової частини. Я є свідком того, як активно сьогодні працює військова прокуратура. Немає такої проблеми, яку б вона не розв’язувала. Звертаюся до працівників центру соціальних служб сім’ї та молоді - якщо чуєте від бійця, що є тяглість проблеми пишіть заяви у військову прокуратуру і тримайте це питання на контролі. Щодо територіальних центрів надання соціальних послуг – приходять хлопці і ми маємо бути біля них. Вони вчора захищали нас, сьогодні ми маємо все зробити щоб захистити їх, і щиро старатися розв’язувати їхні соціальні, матеріальні, гуманітарні та інші проблеми. Головне – небайдужість. Якщо ми будемо бачити, що проблема виникає вже на нашому рівні, повірте, ніхто не буде «бавитися». Той, хто втомився - піде відпочивати» - наголосив Андрій Корнат.
На завершення керівник Центру допомоги учасникам АТО Василь Мартиняк повідомив, що у кожному районі відпрацьована схема виділення учасникам АТО землі. «Якщо виникнуть проблеми будемо допомагати індивідуально, в кожному випадку. Можете звертися особисто до мене будь-який час» - запевнив Василь Мартиняк.
«Учасникам АТО, а також фахівцям із соціальної роботи районів та міст обласного значення надано практичні рекомендації як в найкоротший час сприяти демобілізованим воїнам отримати пільги, допомоги, вирішити питання з працевлаштування та інше» - прокоментував результати наради заступник начальника комунального закладу Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог», уповноважений у справах діяльності депутатів Львівської Крайової організації Народного руху України Андрій Добрянський.

За інформацією прес-служби Львівської крайової організації НРУ.







QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини