реклама партнерів:
Головна » У Переяслав-Хмельницькому назріває протистояння

У Переяслав-Хмельницькому назріває протистояння


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
19 квітня 2011 р. офіційний сайт УПЦ (МП) повідомив про перебування у м. Переяслав-Хмельницькому вікаріїв глави цієї Церкви – архієпископа Олександра та єпископа Пантелеімона. Владик, як зазначено у повідомленні, «супроводжували» голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк та міський голова Переяслав-Хмельницького Олександр Шкіра.
Серед іншого у повідомленні йдеться про відвідування ними Вознесенського собору в м. Переяславі. «Ще донедавна у соборному храмі древної обителі (створеної у складі УПЦ МП у лютому 2011 р. – примітка) розміщувався музей. За останній рік стараннями місцевої влади, святиня була повернута Церкві. Також зусиллями голови Київської ОДА Анатолія Прияжнюка, обителі, що нині відроджується, були повернуті монастирські угіддя» – написано у повідомленні.
І владі, і церковним діячам УПЦ (МП) добре відомо, що понад 15 років повернення Вознесенського собору для звершення богослужінь добивається громада УПЦ Київського Патріархату. Тому наполегливими спробами взяти цей храм під свій контроль представники УПЦ (МП) свідомо розпалюють міжконфесійний конфлікт, у який, вільно чи невільно, на боці Московського Патріархату втягуються і представники влади.
Місто Переяслав-Хмельницький є кафедральним містом Переяслав-Хмельницької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, а кафедральним собором з часу утворення єпархії оголошено Свято-Вознесенський собор (пам’ятку архітектури ХVII ст.), який було збудовано гетьманом України Іваном Мазепою у 1700-1701 рр.
На сьогодні Вознесенський собор перебуває у сфері керування Міністерства культури України на балансовому обліку Національного історико-культурного заповідника «Переяслав». В соборі розміщено діораму «Битва за Дніпро», яка відтворює події форсування Дніпра восени 1943 року.
З початку 1990-х років громада Київського Патріархату добивається від влади рішення про відновлення у древній святині богослужінь. Головною об’єктивною причиною, через яку влада досі відмовлялася це зробити, є неможливість перемістити з храму в інше місце згадану діораму. Однак рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради від 21 серпня 1996 року визначено, що після перенесення діорами у новозбудоване приміщення музею Вознесенський собор рекомендовано передати Свято-Вознесенській громаді УПЦ Київського Патріархату.
На жаль, до сьогодні приміщення музею, яке будується багато років, залишається недобудованим.
Переяслав-Хмельницька єпархія Київського Патріархату розуміє значення музею-діорами, тому не вимагає будь-що винести з собору історично цінну експозицію, яка прославляє подвиг і жертви тисяч воїнів, загиблих під час визволення столиці нашої держави. Але громада Київського Патріархату регулярно звершує богослужіння поруч із собором, не полишаючи надії, що зможе з часом молитися і у самому храмі.
І Вознесенська громада, і Переяслав-Хмельницька єпархія, і Київський Патріархат неодноразово звертались до Президента України, Прем’єр-міністра України, Міністерства культури з проханням надати дозвіл на використання Свято-Вознесенського собору міста Переяслав-Хмельницького спільно з музеєм та на проведення богослужінь громадою УПЦ Київського Патріархату у визначений договором час. Проте, жодних рішень так і не було прийнято. Нам достеменно відомо, що однією з головних причин постійних відмов є позиція представників УПЦ (МП), які віднедавна стали активно претендувати на право розпорядження Вознесенським собором.
До цього їх, напевно, надихає приклад Михайлівського храму на території музею-заповідника «Переяслав», який був з допомогою тиску й силових методів відібраний у заповідника на користь Московського Патріархату. Але якщо у цьому випадку представники МП мали справу лише з працівниками музею, які коряться розпорядженням керівництва, то у випадку з Вознесенським собором вони протиставляють себе громаді Київського Патріархату.
Минулого року громадою було отримано дозвіл на звершення богослужіння в соборі в день свята Вознесіння Господнього. Про надання такого дозволу громада і єпархія звернулися і цього року. Разом з тим нам відомо, що на такий дозвіл претендують і представники УПЦ (МП), а інформація про відвідини Переяслава архієреями Московського Патріархату «у супроводі» високих посадових осіб влади лише підтверджує це.
Переяслав-Хмельницька єпархія УПЦ Київського Патріархату висловлює обурення з приводу дій представників УПЦ (МП). Маючи у Переяславі не один храм, нещодавно зі скандалом отримавши від держави Михайлівську церкву, вони свідомо розпалюють вогнище міжконфесійного конфлікту, прагнучи взяти під свій контроль ще й Вознесенський собор.
Обурює також і позиція окремих представників влади, які своїми діями лише посилюють напруженість. Як ще можна оцінити те, коли один столичний посадовець високого рангу, який цими днями відвідував Переяслав, на занепокоєння жителів долею Вознесенського собору і можливим міжконфесійним конфліктом, зневажливо кинув: «А що таке Київський Патріархат? Це ж купка людей!» Такі дії представників влади аж ніяк не сприяють розвитку державно-церковного діалогу, конструктивним етапом якого стала зустріч глав українських Церков і релігійних організацій з Президентом В. Януковичем.
Вознесенська громада і Переяслав-Хмельницька єпархія рішучо протестують проти спроб передати Вознесенський собор Московському Патріархату і вживатимуть всіх законних засобів, включно з публічними протестами, для обстоювання своїх прав.
Про позицію Київського Патріархату з цього питання відомо Президенту України, Міністерству культури та місцевій владі. На зустрічі 21 квітня 2011 р. Глави держави з членами Всеукраїнської Ради Церков Віктор Федорович Янукович ще раз підкреслив відданість керівництва України принципу рівності усіх конфесій. Те, як розвиватимуться події у Переяслав-Хмельницькому, засвідчить, наскільки ці принципи реально поважаються на місцевому рівні.

Джерело: Прес-служба Переяслав-Хмельницької єпархії






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини