реклама партнерів:
Головна » У Росії ображені на Вашингтон, який, начебто, допоміг Україні підписати контракт про постачання зброї в Ірак

У Росії ображені на Вашингтон, який, начебто, допоміг Україні підписати контракт про постачання зброї в Ірак


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Найбільша в історії України угода із продажу військової техніки Іраку образила і насторожила росіян.
Експерти стверджують, що контракт з Іраком українській стороні вдалося отримати за підтримки США, які залишили без уваги пропозиції російських виробників.
Хоча зміст контрактів поки не розголошується, але, за словами військових, українсько-іракська угода дозволить вивести Україну на п'яте-шосте місце в світі за обсягами торгівлі зброєю та військовою технікою, а отримані кошти буде спрямовано в основному на подальший розвиток ОПК.
"Це не може не турбувати Росію, для якої Україна раніше виступала потужним конкурентом на зовнішніх ринках, а тепер відновлює свої колишні позиції в цій сфері", - пише російська преса.
Як відомо, кілька контрактів на загальну суму 2,4 млрд дол уклала державна компанія Укрспецекспорт.
Виконувати їх буде дочірня структура цієї компанії, державне підприємство Прогрес, через яке в 1990-х роках виконувався попередній найбільший контракт української оборонної промисловості - постачання 320 танків Т-80УД в Пакистан.
"Іракський контракт забезпечить роботою понад 80 українських заводів, більшість з яких сьогодні простоює", - пояснив депутат Верховної Ради Ярослав Джоджик.
Зокрема, роботою буде завантажено Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова і держпідприємство Завод імені Малишева. "Новий контракт потребує задіяти виробників електроніки, високоточного машинобудування, удосконалити технології виробництва матеріалів", - підтвердив експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець. Він вважає, що крім прямої економічної вигоди Україна, виконавши контракт на поставку танків і важкої бронетехніки, отримає іміджеву підтримку, яка дозволяє сподіватися на нові збройові угоди.
"Росія, пропонуючи свої зразки техніки та послуги з модернізації та ремонту техніки радянського виробництва, проводила в регіоні потужну рекламну кампанію", - говорить експерт. Але він припускає, що рішення підписати контракт з Україною приймалося не без впливу Вашингтона, який вирішив виділити до 3 млрд дол на переозброєння іракської армії. Левову частину цих коштів отримають українські підприємства. "Це, можливо, найважливіше: Україна продає в Ірак не надлишки військової техніки, а нові розробки та зразки", - наголосив Згурець, пояснивши, що таким чином США опосередковано демонструють іншим країнам світу надійність і перспективність нової продукції українського ОПК - зокрема, танків і бронетехніки.
Українські фахівці та експерти не коментують можливе погіршення українсько-російських відносин у сфері ОПК через іракський контракт. Хоча 10 років тому російські постачальники ледь не зірвали українцям пакистанський контракт, відмовившись постачати комплектуючі для танків.
"У той момент це пояснювалося конфліктом інтересів, адже Росія постачала танки в Індію. Але складна ситуація змусила Україну створити власне виробництво всіх необхідних комплектуючих, частково поставки здійснюються з країн Заходу - США, Франції. І зараз у російських партнерів фактично немає важелів, щоб перешкодити виконанню контракту з Іраком", - зазначив Згурець, висловивши сумнів у тому, що російська сторона взагалі зацікавлена в тому, щоб створювати для України проблеми. "За останні п'ять років Росія підписала безліч вигідних контрактів, вигравши тендери у тому числі в України", - нагадав він.
Джерела, близькі до українського оборонного відомства, категорично відмовляються навіть неофіційно обговорювати політичну складову нового контракту. Вони уточнюють, що крім танків і бронетехніки Україна поставить до Іраку нові літаки, високоточні засоби ураження, а також надасть послуги з ремонту, обслуговування та модернізації військової техніки.
Інформація про те, які зараз позиції України в світовому списку торговців зброєю, відрізняється залежно від джерела. Так, за даними Стокгольмського інституту дослідження миру (SIPRI), минулого року Україна заробила на цьому ринку тільки 233 млн дол, посівши у загальному світовому рейтингу 14-е місце. Конгрес США в опублікованій нещодавно доповіді про експорт зброї у світі з 2000 по 2007 рік вписав Україну в першу десятку експортерів.
Окремі українські депутати говорять про те, що з урахуванням нелегальних операцій, обсяг яких ніхто не може оцінити коректно, Україна вже зараз входить до п'ятірки найбільших експортерів.
Сергій Згурець стверджує, що справа не в нелегальних оборудках, здійснити які у світі надзвичайно складно, а в тому, що багато контрактів не підлягають розголошенню, будучи абсолютно законними. Експерт зазначив, що це звичайна світова практика для такої делікатної сфери, як торгівля зброєю. Український Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння оцінює обсяги продажу зброї Україною в останні роки на рівні близько 1,2 млрд дол.
Іракський контракт дозволяє Україні стрімко підвищити доходи по цій статті і при цьому отримати нові замовлення.
Як повідомлялося, раніше експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак заявив, що якщо український уряд найближчим часом не підпише гарантійного листа на постачання озброєння до Іраку, Україна може втратити контракт на 2,4 млрд. доларів.
Бадрак наголосив, що попри підписання 40% необхідних контрактів, решту треба прийняти негайно. Бадрак не виключив, що зволікання з підписанням контракту є наслідком небажання прем'єр-міністра напередодні виборів покращувати імідж діючого президента України.
Після участі українського військового контингенту у складі коаліційних сил в Іраку у 2003 році, США, виділивши Іраку 2,4 млрд. дол. на придбання нової військової техніки та озброєнь, з потенційних країн експортерів - Польщі, Чехії, Болгарії, Словенії, України - вибрали саме Україну.

Джерело: ТСН







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

Усі новини