реклама партнерів:
Головна » У Севастополі протестують проти забудови земель Національного заповідника «Херсонес Таврійський»

У Севастополі протестують проти забудови земель Національного заповідника «Херсонес Таврійський»


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Севастополі пройшли протестні акції громадськості проти забудови земель Національного заповідника «Херсонес Таврійський» і прилеглого до нього парку Анни Ахматової. Там було встановлено пікет протесту, люди прийшли до ділянки землі, обгородженої будівельним парканом, і вимагали припинити будівництво в охоронній зоні заповідника.
Виявилось, що обгороджена в перший же день після виборів високим парканом земельна ділянка біля західних воріт стародавнього городища Херсонеса — це лише початок, це перша з 20-ти подібних ділянок, виділених у охоронній зоні заповідника. Кількість парканів і будівництв на цій території в будь-який момент може різко зрости, а перше будівництво — свідчення того, що вже повним ходом ідуть підготовчі роботи під котеджну забудову території.
Як пояснили наукові працівники музею, там є недосліджений могильник і дорога з Херсонеса на Гераклею. Але найбільший інтерес являють навіть не самі археологічні знахідки, а історичний ландшафт. Тим паче, що Херсонес, прилеглий безпосередньо до моря, сьогодні вже повністю забудовано — і з боку вулиці Древньої, і з боку школи водолазів. «А нам хотілося б, щоб люди, які підходять до Херсонесу, бачили не забудовану землю, за якою відразу починаються оборонні стіни, а могли б уявити, як виглядав підхід до міста в сиву давнину», — сказав журналістам завідувач архітектурно-історичним відділом заповідника Станіслав Рижов.
Він зазначив, що будівельники, помітивши інтерес, який виявляють учені до ситуації довкола скверу, сьогодні активізували свої дії й намагаються в авральному порядку поставити паркан навколо майбутнього будмайданчика. Дозвіл на будівництво видали через те, що ці археологічні об’єкти перебувають у власності міста, а не заповідника.
Дійшло до того, що 14 листопада група севастопольців знесла паркан, яким власники обгородили свої ділянки біля Херсонеса. Минуло декілька днів, перш ніж правоохоронні органи та органи влади міста зуміли зреагувати на ситуацію. 14 листопада 2010 року було оголошено, що прокуратура Севастополя виступила з позовними заявами про визнання недійсними держактів на 17 земельних ділянок, які розташовано в безпосередній близькості до заповідника.
Як повідомив журналістам старший помічник прокурора міста Севастополь Борис Меєрович: «Цю земельну ділянку — площею 0,87 гектара — було передано фізичним особам — членам житлово-будівельного кооперативу для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських споруд. Тобто присадибна індивідуальна забудова.
Під час перевірки було встановлено, що ці розпорядження було видано з порушенням вимог ст. 38 Земельного кодексу України. На цій підставі прокуратурою міста було внесено протест, вказані розпорядження було скасовано розпорядженням міської адміністрації ще 31 серпня 2010 року. Враховуючи те, що на той момент було видано цим громадянам держакти на право приватної власності, прокуратурою пред’явлено позовні заяви про визнання недійсними держактів на землю — йдеться про 17 ділянок...»
Голова Севастопольської держадміністрації Валерій Саратов заявив, що владі міста потрібно ще два тижні, щоб повністю зупинити будівництво котеджів біля західних воріт заповідника «Херсонес Таврійський». Валерій Саратов сказав, що він проти самовільного встановлення, але й проти самовільного знесення парканів. «Людей розумію, але їхні дії схвалити не можу. Я б хотів попрохати утриматися від таких дій, які можуть спричинити порушення законів», — говорить він.
Повільність прийняття ухвали щодо зупинки будівництва голова Севастопольської державної адміністрації пояснив так: «Не можу я цей бюрократичний механізм, пов’язаний із роботою судів, здолати відразу. Не все мені подобається в реакції наших правоохоронних органів. Не можна сказати, що вони не допомагають, але активності, якої хотілося б, немає. Я пояснював їм: ви розумієте, що люди через нашу інертність самі починають вирішувати ці питання», — сказав Валерій Саратов.
Ситуація ускладнюється ще й тим, що деякі ділянки було вже декілька разів перепродано за ціною 10 тисяч доларів за сотку. Нинішня держадміністрація має намір через суд оскаржити законність виданих держактів і подальших угод.
«Будівництво зупинимо, розпорядження вже скасували. Але від цього держакти, на жаль, не втратять чинності. Тому разом із органами прокуратури ми підготуємо й подамо позови до суду про визнання держактів недійсними. І те, що ділянку вже перепродано, — лише початок ланцюжка. Пройдемо всі ланки — це буде наша звичайна робота. Беззаконня припинимо, будувати не дамо, паркан знесемо, а далі підемо за юридичною процедурою, яка, на жаль, потребує багато часу», — розповів журналістам заступник голови держадміністрації Микола Карпеєв.
У той же час, ще в жовтні цього року Головне управління Держкомзему в Севастополі продовжувало оформляти держакти на землю, незаконно виділену розпорядженнями колишньої державної адміністрації Сергія Куніцина. Тільки 2010 року відомством було оформлено й зареєстровано 1390 актів на право власності 145 га севастопольської землі, — розповів на сесії міської ради Микола Карпеєв.
«Попри ухвалу держадміністрації від 21 квітня 2010 року, якою головному управлінню Держкомзему наказувалося на час перевірки припинити виконання всіх раніше виданих розпоряджень СМДА щодо земельних ділянок, воно здійснювало операції, пов’язані з видачею бланків держактів, їх перевіркою та підписанням. За нашою інформацією, такі акти продовжують і сьогодні видаватися, що перешкоджає поверненню незаконно виданих земель», — зазначає він.
Микола Карпеєв вважає, що безпосередньо відповідальний за такі дії начальник ГУ Держкомзему в Севастополі Валентин Толстоухов, звільнення якого кілька днів тому зажадала міська адміністрація. Нагадаємо, що Валентин Толстоухов — старший син міністра Кабінету Міністрів України Анатолія Толстоухова.
Валерій Саратов заявив, що Севастопольська держадміністрація наполягатиме на знятті з посади начальника міського управління Держкомзему Валентина Толстоухова, попри те, що він є сином чинного міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова.
«Я принципово так вирішив, не зважаючи ні на яких вищестоящих батьків. Ми проводили колегію й ухвалили звільнити його з посади. Сам я, на жаль, не можу підписати наказ, але вчора я розмовляв по телефону з начальником Держкомзему України й поінформував його про те, що ми наполягатимемо й будемо домагатися зняття цього керівника. Він робить свою роботу не прозорою, а темною, прикриває ухвали попереднього складу держадміністрації», — сказав Саратов журналістам під час робочої поїздки до села Широке.
Як приклад земельних махінацій урядовець навів ситуацію з підприємством «Уркуста», яке за підробленими документами вилучило 1450 гектарів землі в селі Широкому.

P. S. Редакція газети намагалася зв’язатися з Валентином Анатолійовичем Толстоуховим. За інформацією його секретаря, він був на виїзді і з ним не було телефонного зв’язку. Редакція і далі намагатиметься зв’язатися з В. А. Толстоуховим і за необхідності згодна оприлюднити його точку зору на ситуацію, яка склалася в місті.

Микола СЕМЕНА
Джерело: "День"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини