реклама партнерів:
Головна » Україна намагається знайти баланс між ваблячою Європою і тягою до Росії

Україна намагається знайти баланс між ваблячою Європою і тягою до Росії


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Росія спокушає вигодами в мільярди доларів Україну, якщо вона приєднається до московського торговельного альянсу, але такий крок погубить шанси Києва на угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом, - пише Фред Вейр в американському виданні Christian Science Monitor.
Через рік після того, як Президент України Віктор Янукович почав переглядати прозахідну орієнтацію своєї країни, перемикаючись на повернення до рівних відносин з Росією, пан Янукович, здається, зайняв рішучу позицію проти Москви.
Навіть при тому, що російський прем'єр-міністр Володимир Путін прибув до Києва у вівторок з пропозицією про щорічні вигоди для проблемної української економіки в розмірі 9 мільярдів доларів в обмін на приєднання до Митного союзу, очолюваному Москвою, в який вже входять Білорусь і Казахстан, Янукович, за повідомленнями, дав йому відсіч.
Водночас, Україна сподівається на подальше поліпшення економічних зв'язків з Росією, її головним пріоритетом залишається остаточне досягнення торгової угоди з Європейським союзом, яка буде перешкоджати приєднанню до російського торговельного альянсу. Це рішення - критично важливий момент для України, оскільки їй доведеться обирати між спробою побудувати кращі економічні зв'язки з Європою і задоволенням важливого благодійника. Україна все ще відновлюється після п'ятнадцятивідсоткового спаду свого ВВП після глобальної економічної кризи, і стала політично поляризованою завдяки останнім великим поступкам Януковича Кремлю. До списку яких входить і продовження на 25 років терміну оренди Росією військової бази в Криму в обмін на більш дешеві російські енергоносії.
"Це не суперечка про економічні переваги, це скоріше питання, пов'язане з самою природою України", - говорить Олексій Коломієць, президент незалежного Центру європейських і трансатлантичних досліджень у Києві. "Митний союз, який нам пропонують, це табір авторитарних режимів, і наша політична система слідувала б економічній логіці, якби ми стали його частиною. Янукович чітко сказав, що вступати ми не будемо".
Але він додає, що впливові сили в Україні, яка демонструє серйозний поділ між своєю націоналістично і прозахідно налаштованою західною частиною і російськомовною й орієнтованою на Москву східною частиною, досі виступають на користь російського варіанту. "Існує напружена політична боротьба з цього питання, і насправді все тільки починається, - каже він, - економіка України дуже неміцна і вразлива перед російським шантажем".

Російський тиск
Путін, як повідомлялося, завершив зустріч, попередивши Януковича, що приєднання до схеми Євросоюзу може призвести до того, що Росія - найбільший торговельний партнер України - відповість тим же і спорудить торгові бар'єри на шляху українських товарів.
"Я повинен нагадати вам, що ... в такому випадку нам доведеться прийняти захисні заходи", - заявив Путін, цитують його українські агенції новин.
Але при цьому в більш примирливому ключі Путін заявив українському прем'єр-міністру Миколі Азарову у середу, що Росія, цілком можливо, зможе зробити пропозицію про подальші знижки від тієї ціни, яку Київ платить за російський природний газ - одна з основних причин бюджетного дефіциту України, що розкручується по спіралі. У відповідь же Україна повинна схвалити створення спільного підприємства між російською газовою монополією Газпромом та українським Нафтогазом, повідомляли українські інформагентства.
Переговори з Євросоюзом можуть привести до домовленості, яка відкриє економіку України для європейського імпорту, значно збільшить європейські квоти для українських товарів, і, можливо, призведе до безвізового режиму поїздок між Україною та ЄС.
"Угода з Європейським союзом - це реалістична можливість для України, хоча це і не панацея", - каже Федір Лук'янов, редактор видання "Росія в глобальній політиці", провідного московського зовнішньополітичного журналу. "Але більш широка перспектива - того, що Україна може стати кандидатом на членство в Євросоюзі - виглядає абсолютно нереальною".

Великий план Путіна
Путін зробив центральним моментом своєї регіональної зовнішньої політики відродження економічної синергії часів СРСР між колишніми радянськими республіками. Великий план Єдиного економічного простору, за авторством Путіна, який повинен був реінтегрувати економіки декількох пострадянських держав, було потоплено українською Помаранчевою революцією і наступним курсом країни на Захід при президенті Вікторі Ющенку. Але пан Ющенко програв в першому турі президентських виборів рік тому, а Янукович пройшов у другий тур і незначною більшістю голосів здолав героїню Помаранчевої революції Юлію Тимошенко. У серії майстерних політичних маневрів Янукович фактично скасував Помаранчеву революцію, відновивши перевагу президента над парламентом, поклавши кінець українській заявці на вступ у НАТО і повернувши Україну в сферу безпеки Росії.
У Києві в четвер Путін заявив, що подальша інтеграція економік Росії і України могла б включати відродження єдиних енергетичної, авіаційної, ядерної і космічної індустрій двох країн, як це було за радянських часів.
"Технологічні зв'язки радянського періоду все ще функціонують, і один партнер не може бути ефективним без іншого", - сказав Путін. "Ось про що ми повинні подумати, і вдихнути нове життя в можливості, сформовані в попередні десятиліття".

Росія і Україна віддаляються один від одного
Але Дмитро Видрін, радник Януковича, каже, що російська і українська економіка дуже віддалилися одна від одної за ті двадцять років, що минули відтоді, як вони обидві були частиною Радянського Союзу, щоб вони легко могли реінтегруватися. "Тут в Україні в економіці домінує приватний бізнес, а в Росії державний капіталізм з жорстким контролем із центру. Як поєднуються ці дві системи?", - говорить він. Тоді як Путін намагається представити блискуче бачення, подробиці дуже розпливчасті і неконкретні, додає пан Видрін.
"Що нам потрібно зараз, так це план (для кращої співпраці з Росією), а я не бачу його на столі", - говорить він. "Угода з Європою заведе нас в орбіту Євросоюзу, де Україна буде відкрита для європейських цінностей, культури в сфері законодавства і правової системи, соціального захисту та торгових практик. Але з боку Росії це тільки розмови про інтеграцію та ідеї в галузі конкретних пропозицій. Ми маємо знати, як це спрацює".

Оригінал публікації: http://www.csmonitor.com
Джерело: http://ua.korrespondent.net







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини