реклама партнерів:
Головна » Україна-Росія: експерти прогнозують стабільно прохолодні відносини

Україна-Росія: експерти прогнозують стабільно прохолодні відносини


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Політологи не очікують прориву від зустрічі президентів України та Росії, яка має відбутися в рамках московського саміту СНД.
Українські експерти роблять маловтішні прогнози розвитку відносин Києва й Москви. Більшість аналітиків, з якими вдалося поспілкуватися DW, вважає, що значних змін на краще найближчим часом не відбудеться, а проблеми, що накопичились, так і не будуть розв'язані. Зокрема, найгостріша для України проблема – ціна на російський газ.
Як зауважив в інтерв'ю DW політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичної інтеграції Володимир Горбач, Україна вже перезимувала з теперішньою високою ціною на російський газ, і Москва використовує це, як аргумент на користь того, що Київ і далі зможе платити таку ціну. Експерт упевнений, що Кремль зацікавлений у подальшому зростанні газової ціни, щоб "загнати українську економіку в борги і після цього претендувати на українську стратегічну інфраструктуру".

Несумісність інтересів
"Янукович сам загнав себе в глухий кут харківськими угодами і тепер не має жодної зрозумілої стратегії вирішення газових проблем", – вважає президент центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. На його думку, російський президент Путін чітко дав зрозуміти, що він готовий говорити про покращення двосторонніх стосунків лише в тому разі, якщо його український колега Янукович поступитися національними інтересами і здасть газову трубу Москві. "Всі ідеологічні маркери на кшталт державної російської мови, які намагається "продавати" Росії нинішнє керівництво України, Путін розглядає лише як ритуальні заклинання. Його цікавлять абсолютно прагматичні речі", – сказав політолог у розмові з DW.
Цю думку поділяє й керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман. На прес-конференції в Києві він нагадав, що цього року Україні доведеться віддавати МВФ борги обсягом близько 3,8 мільярдів доларів. А наступного року – більше чотирьох мільярдів. Позичити ці кошти в Росії, на думку економіста, можливо, але надто ризиковано. "Після повернення на президентський пост Володимира Путіна будь-яка спроба звернутися до Москви за кредитом спричинить нові не тільки економічні, а й політичні вимоги", – застеріг Найман.
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, у свою чергу, визначив теперішній стан українсько-російських відносин формулою "ані ворожнеча, ані дружба". Всі міждержавні інтеграційні проекти, на думку експерта, зависли в повітрі, а обидві сторони загрузли в торгівельних війнах: "То сир, то масло, то ще щось ... Це навіть не війни, це радше партизанські вилазки російського санітарного лікаря та українських сироварів", – сказав Карасьов. На його думку, нині стала цілком очевидною й відмінність порядку денного двох країн: "Російська сторона хоче від України Митного союзу, а українська від Росії – низької ціни на газ".

Відносини у режимі паузи
Сподіватися на розблокування теперішньої стагнації відносин з північним сусідом, як вважає політолог, можна лише за тих умов, якщо глобальні гравці змінять свою політику. "Десь 2015-2016 року Євросоюзу для виходу з кризи можуть знадобитися ресурси Росії. Це уможливить обмін між ЄС і Росією технологій на активи, а активів – на ресурси. Саме тоді Україні можна буде пошукати своє третє місце в цьому новому альянсі", – сказав Карасьов.
"Проводячи багатовекторну політику, Янукович опинився в багатовекторній ізоляції", – так оцінив нинішню міжнародну ситуацію Ігор Жданов. Він вважає симптоматичним приєднання Путіна до кола світових лідерів, які жорстко критикують Януковича за поводження з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. Політолог Володимир Горбач упевнений, що таким чином "Путін хоче показати своїм західним партнерам, що з ним можна співпрацювати, і що на порядку денному можуть перебувати питання, які не розділяють Росію та Захід". Експерт не виключив, що в такій ситуації Янукович може оголосити паузу й у розвитку відносин з Москвою, як він вже вчинив з Євросоюзом.

Джерело: Німецька хвиля






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини