реклама партнерів:
Головна » Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність

Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У травні 2015 року у Чернігові побачило світ нове наукове видання «Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» (до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною)».
У збірнику представлені доповіді та наукові повідомлення наукової конференції, яку організували і 15 квітня 2015 року провели Український інститут національної пам’яті, Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

У вступному слові Віктора ДОВБНІ, доктора філософських наук, виконувача обов’язки ректора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, наголошено, що працівникам науково-педагогічної сфери необхідно навчити людину не маніпулювати інформацією, у даному разі з історичної галузі знань, а вміти творити культурну ситуацію, що породжує вміння працювати не лише з фактами, а зі смислами, тобто формувати новий тип мислення. Автор констатував: «Гегелева максима «Тим гірше для фактів!» стала теоретичною підставою державної стратегії. У СРСР багато було зроблено для того, щоб викорінити раціональність як чинник суспільного життя. Проте, хоч як це не парадоксально, у ХХІ столітті ця настанова Гегеля продовжує працювати».

У доповіді Володимира ТИЛІЩАКА, кандидата історичних наук, заступника голови Українського інституту національної пам’яті, «Увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років – нові підходи у державній політиці національної пам’яті» підкреслив: «Довкола війни і перемоги над нацизмом була випродукувана системна міфологія, яка викривляла історичну реальність задля посилення власного ідеологічного домінування. Сформовані тоді міфи залишаються важливою складовою сучасної російської імперської пропаганди. Пропаганди, яка є складовою нинішньої інформаційної агресії проти України та українців. Вона, зокрема, має на меті, з одного боку, применшити участь українців у перемозі над нацизмом, звинуватити їх у співпраці із нацистським режимом, а з іншого – спровокувати в українському суспільстві політичний конфлікт на основі різного ставлення до подій війни». Він визначив складові нового формату відзначення Дня Перемоги, сутність якого: «Україна повинна переймати європейські традиції відзначення перемоги над нацизмом та завершення найкривавішої війни в історії людства. Головним у цьому є вшанування всіх жертв війни, пам’ять про загиблих вояків і цивільне населення. Слід зосередити увагу не на військових парадах, що є своєрідною формою пропаганди війни, а на допомозі ветеранам та вшануванні загиблих».

У доповідях та наукових повідомленнях дослідників з Українського інституту національної пам’яті, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, навчальних закладів Чернігівщини і Черкащини аналізуються та спростовуються радянські-російські міфи про Другу світову війну, їх насадження у сучасних російських підручниках, відсвітлюються різні аспекти історії війни в Україні і, зокрема, на Чернігівщині.

завантажити Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» (до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною)

Сергій Бутко
Український інститут національної пам’яті






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини