реклама партнерів:
Головна » Україна веде переговори з Росією про купівлю електроенергії

Україна веде переговори з Росією про купівлю електроенергії


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна веде переговори з Росією про купівлю електроенергії, внесе передоплату Газпрому за блакитне паливо з РФ і цілком припускає поставки звідти й вугілля. Водночас Міненергетики України під керівництвом нового міністра запропонувало альтернативу віяловим відключенням електрики.
Про це сьогодні на брифінгу розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
«Ведуться переговори про імпорт електроенергії. В принципі, як мінімум, у такій складній ситуації для збалансування енергосистеми – це необхідний крок, яким би він не був складним у політичному плані. Коли це станеться – поки не готовий сказати. Я повинен більш детально зрозуміти, в якій стадії знаходяться переговори. Але стадія, в принципі, досить не далека, і рішення може бути з дня на день. Це не питання тижнів», – сказав Демчишин.
«На цьому тижні планується авансова оплата мільярда кубів (природного газу з Росії – ред.), які ми планували використовувати вже в цьому місяці. Це гаряча тема, яку ми сьогодні обговорювали на засіданні Кабміну. Думаю, що така проплата буде здійснена сьогодні-завтра. Сподіваюся, що сьогодні. Це питання техніки , тому що у Нацбанку є певні технічні складності, але це робочий процес. Відповідно, як тільки ми проплатимо, ми зможемо відбирати (російський газ – ред.)», – повідомив він.
За словами міністра, відбір з українських ПСГ у зв’язку з низькими температурами йде в агресивному режимі. «Тому будь-які поставки нам зараз будуть допомагати балансувати систему», – зазначив він.
На запитання, коли буде оплачено другу частину боргу України перед Газпромом, Демчишин зазначив, що, згідно з графіком, це відбудеться до кінця року.

Він розповів і про очікуваний імпорт вугілля.
«Вугілля, звичайно, треба везти. Везти з усіх можливих місць поставок, звідки його тільки можна взяти. Це й імпорт з Австралії, або звідки вийде. Потужності з прийому вугілля у нас є», – сказав урядовець.
Разом з тим, Демчишин додав, що ввезення вугілля – це більш довгострокова перспектива, оскільки з Австралії воно буде йти півтора-два місяці, з Росії чи Польщі – до 30 днів. «Дійсно, є проблема з поставками імпортного вугілля з Росії, які певною мірою обмежувались. Я однозначно думаю, що це питання треба вирішувати в переговорному процесі», – сказав він.
За словами глави Міненерговугілля, сьогодні він планує провести переговори з компанією Центренерго, яка уклала контракт на поставку великої партії вугілля з Росії. «Зараз це вугілля не пропускається через кордон. Як тільки я зможу підключитися, зрозуміти проблему і, можливо, провести переговори з російською стороною – сподіваюся, ця проблема буде вирішена», – сказав він.
На питання, чи означає все сказане, що Україна входить в зиму з трьома залежностями від Росії – вугільною, газовою та електроенергетичною, Демчишин відповів: «Ця проблема виникла не сьогодні. Тому зараз говорити про те, що це сталося буквально за останній період – я б з цим не погодився ... Якби було достатньо газу, ми б запустили мазутні блоки і питання б знялося. Тому енергетика та електроенергія тісно пов’язані з вугіллям і газом. Це базові продукти, які Україна, на жаль, недостатньою мірою видобуває».

Як повідомлялось, 1 грудня в.о. міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан поінформував, що Україна після тижневої перерви частково відновила імпорт вугілля з Російської Федерації.
Демчишин також повідомив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує промисловим підприємствам добровільно обмежити споживання електроенергії як альтернативу віяловим відключенням.
За словами міністра, це найбільш оперативний крок, який дозволить відмовитися від процедури відключення. При цьому він додав, що віялові відключення – це відпрацьована процедура.
«У разі відповідного дефіциту між споживанням і виробництвом електроенергії вмикаються вже відпрацьовані програми таких відключень. Там усе досить відрегульовано технічно – скільки часу це може тривати, в яких регіонах. Є кілька варіантів, як відійти від цієї автоматичної системи, тому що вона насправді досить агресивна ... Можна когось більшою мірою обмежувати або, можливо, вони добровільно будуть себе обмежувати», – сказав міністр.
Він додав, що в найближчі дні проведе нараду з міськими адміністраціями, особливо тих регіонів, які споживають найбільшу кількість електроенергії.
«Спробуємо домовитися про те, що ми відмовимося від графіка відключення і перейдемо до добровільного обмеження. Мені здається, це найправильніше рішення. Є організації, які можуть просто поміняти графік роботи», – зазначив посадовець.
За його словами, час відключення електроенергії не може перевищувати дві години на добу. Коментуючи інформацію журналістів про те, що в Миколаївській області світло відключали на 8-9 годин, Володимир Демчишин сказав: «Якщо є якісь порушення, є органи нагляду, які можуть проводити розслідування. Ці правила повинні виконуватися».

За матеріалами: Економіст




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини