реклама партнерів:
Головна » Українці підтримують Євро

Українці підтримують Євро


Коментарі: 0 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна з нетерпінням чекає на Євро-2012. До старту єврочемпіонату залишилося менше року, а 89% українського населення вже позитивно налаштовані щодо проведення у нас майбутнього турніру, причому половина з них не просто, а дуже схвалюють Євро. Такі дані соцопитування опублікувала компанія з маркетингових та соціальних досліджень Gfk Ukraine. Остання в ході дослідження опитала понад 5 тисяч респондентів, серед яких були, як мешканці приймаючих міст, так й іноземці. Інтерв’ю з респондентами проводили по телефону, а також в аеропортах Донецька, Києва, Львова та Харкова.
Цікаво, що найбільше євротурнір схвалюють мешканці Львова та Донецька. Вочевидь, жителі саме цих міст найбільше відчувають позитивний вплив чемпіонату на інфраструктуру, соціальну сферу та імідж свого краю. Для прикладу, у місті Лева до турніру готують нові стадіон, злітно-посадкову смугу, аеротермінал, готелі та місцеві дороги. В той час, у Донецьку вже побудували новий стадіон «Донбас Арену», злітно-посадкову смугу, споруджують нові термінал та авіадиспетчерську вежу аеропорту, реконструюють та будують готелі, дорожні шляхи. Відповідно, на думку 73% українців, Євро-2012 принесе значно більше користі для країни, аніж держава витратить на цей проект.
За даними опитування, від євротурніру українці найбільше очікують модернізації інфраструктури, тоді як іноземні відвідувачі України вважають, що найбільшою перевагою Євро стане популяризація нашої країни у світі. 61% наших співвітчизників переконані, що з допомогою чемпіонату країна модернізує дороги, оновить рухомий склад громадського транспорту, побудує нові стадіони, аеропорти, готелі, оптимізує сервісні послуги. Також половина наших громадян сподіваються, що футбольна континентальна першість наблизить Україну до Європи та її соціальних стандартів. Ще стільки ж українців переконані, що перевагою Євро є залучення в економіку закордонних інвестицій.

Євродивіденди – інфраструктура та реклама України
Що стосується іноземців, які відвідували України, то 55% їх стверджують, що головна вигода від єврочемпіонату – популяризація нашої країни у світі. Дещо менше іноземців суттєвим плюсом від Євро називають модернізацію інфраструктури та залучення інвестицій. Цікаво, що 40% мешканців інших країн вважають, що Євро-2012 підвищить рівень соціальної солідарності, особливо між Сходом та Заходом.
Близько 70% мешканців українських приймаючих міст очікують, що Євро стимулюватиме покращення рівня спортивної і дорожньої інфраструктур та якості туристичного обслуговування. Найбільше в це вірять жителі Харкова, Донецька, меншою мірою Львова.
Поряд з цим, українці мають ряд пересторог щодо організації чемпіонату. Найбільше громадяни переймаються витрачанням державних коштів, неокупністю інвестиційних проектів, а також звичайним нездійсненням сподівань, пов’язаних з євротурніром. За словами Матіаса Брандта, директора проекту «Консультування та створення управлінських потужностей для Євро-2012» GIZ (Німецьке товариство міжнародного співробітництва – замовник дослідження), поки до турніру ще досить довго і не всі інфраструктурні проекти завершені – доти в людей і виникатимуть сумніви.
Як розповів іноземний консультант, завжди спершу ставлення населення до проведення великих подій є швидше негативним, аніж позитивним, однак згодом, коли люди бачать суттєвий інфраструктурний прогрес, їхні очікування значно покращуються. «Населення приймаючих міст та країн побоюються, що витрати на проект не виправдаються і збитки значно перевищать позитивний вплив на розвиток країни, міста. Наприклад, якщо у 2007 році 84% населення Швейцарії оцінювали проведення Євро-2008 позитивно, то у 2008 році ця цифра зросла до 91%. Напередодні чемпіонату світу 2006 року 85% населення Німеччини позитивно сприймали проведення турніру, що навіть на чотири відсотки гірше, аніж схвалення Євро-2012 українцями», - наголосив Матіас Брандт.

Третина українців бачить збірну у фіналі Євро
Окрім позитивних очікувань від підготовки України до Євро-2012, українці висловлюють також оптимізм у намірах особисто відвідати поєдинки футбольного турніру. 36% наших співвітчизників та 53% іноземних гостей планують відвідати євроматчі. Близько половини опитаних українців та чверть іноземців відзначили, що не відвідуватимуть матчі, але дивитимуться їх по телебаченню. Тільки 15% українців та 18% іноземців відповіли, що не приділятимуть серйозної уваги футбольній темі Євро-2012. Із мешканців приймаючих міст найбільш футбольно активними виявилися донеччани. Відповідно до дослідження, половина жителів Донецька проти близько третини в середньому по Україні планують особисто відвідати ігри чемпіонату.
Відповідно до опитування, як українці, так і іноземці частіше збираються відвідати матчі в Києві, ніж в інших містах. Це найймовірніше зумовлене тим, що українська столиця прийматиме не тільки матчі групового етапу змагань, але й поєдинки чвертьфіналу та фіналу турніру. Більше того, у столиці збірна України зіграє свій перший поєдинок.
Львів, в якому матчі Євро збираються відвідати 30% іноземців, більш популярний, аніж Донецьк (26%) і Харків (25%), ймовірно через те, що місто Лева географічно ближче розташоване до Європейського Союзу, а також має відносно більшу культурно-історичну привабливість та розвинуту туристичну інфраструктуру.
Українці оптимістичні в очікуваннях щодо виступів національної збірної з футболу на Євро-2012. Три чверті наших громадян сподіваються побачити «синьо-жовтих» у фіналі Євро на НСК «Олімпійський».
За даними дослідження Gfk, 61% українців вважають, що наша футбольна збірна проб’ється до чверть- (33%) чи півфіналу (28%) єврочемпіонату. Лише 9% наших співвітчизників не очікують від збірної особливих результатів, і не вірять, що національна команда під керівництвом Олега Блохіна здатна переступити рубіж групового етапу змагань.
Найоптимістичніші до виступів національної збірної – донеччани. З них 29% вірять, що збірна України потрапить до фіналу, і лише 9% - що не вийде з групи. Загальний оптимізм донеччан щодо проведення Євро в Україні та виступів на цьому турнірі національної збірної, ймовірно, пов'язаний з великим підйомом футбольного руху на Донеччині, зокрема успіхами футбольної команди «Шахтар» у європейських клубних турнірах та великими інвестиціями в футбольну інфраструктуру з боку власників місцевих футбольних колективів.
Як зауважив заступник директора соцгрупи Gfk Ukraine Гліб Вишлінський, населення України дуже позитивно ставиться до проведення Євро-2012. «Вражає всенародна підтримка національної збірної - більшість населення очікує, що команда щонайменше пройде до півфіналу. Євро-2012 для України це не тільки нагода покращити імідж, залучити інвестиції та модернізувати інфраструктуру, але і можливість відновити довіру до влади. Для українців це також можливість знайти друзів у різних регіонах України та країнах світу: понад 90% мешканців приймаючих міст раді вітати гостей у своєму місті, близько половини готові спілкуватися та допомагати іноземним гостям у разі потреби», - резюмував соціолог.

Схвалення українцями Євро ще раз перевірять через рік
Майже всі українці готові гостинно прийняти в нашій країні іноземних фанів. Більш гостинно до іноземних вболівальників налаштовані мешканці Донецька і Львова, менше — Києва та Харкова. У Львові та Донецьку навіть більше тих, хто готовий спілкуватися та допомагати фанатам з інших країн. Крім того, донеччани та львів’яни також в більшій мірі налаштовані здавати кімнати в своїх помешканнях для іноземних фанатів на час проведення Євро-2012. У Львові таких людей найбільше — 34% вказали, що можливо або точно зацікавлені в наданні іноземним вболівальникам таких послуг.
Мешканці міста Лева називають себе найактивнішими й щодо відвідин фан-зон Євро-2012. Тут 23% населення окреслили у своїх планах відвідати цю розвагу під час євротурніру.
Дане опитування ще раз засвідчує, що розбудова інфраструктури України, яку стимулювала підготовка до Євро-2012, продемонструвала українським громадянам наскільки впливовими є масштабні спортивні заходи на економіку, соціальну сферу, а також імідж України. Готуючись до Євро, наша країна вже спорудила 2 стадіони в Харкові та Донецьку, здала в експлуатацію 2 аеротермінали в Києві та Харкові, побудувала та реконструювала сотні кілометрів автодоріг, підготувала десятки нових готелів. Прогрес української інфраструктури відчули на собі не лише українці, але й іноземні громадяни. А останні, як відомо, є творцями та носіями закордонного іміджу України.
Як зазначив заступник голови Нацагентства з підготовки України до Євро (Укрєвроінфрапроект) Валерій Жалдак, до чемпіонату наша країна має вдосталь невикористаного ресурсу, який допоможе ще покращити й без того оптимістичні настрої українців щодо майбутнього футбольного турніру. «Після завершення будівництва та відкриття всіх ключових обєктів-2012, коли громадяни зможу власними руками до тих грандіозних споруд, довіра до турніру та очікування населення щодо ефективності інвестицій в проект - зростуть», - наголосив функціонер Євро.
У свою чергу, як акцентували ініціатори опитування, дослідження у схожому форматі вони мають намір провести після проведення чемпіонату для оцінювання результативності підготовки до Євро-2012.

Джерело: Сергій Ющишин, Інформаційний центр «Україна-2012»





Теґі: Євро-2012

Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини