реклама партнерів:
Головна » Українцям більше не потрібна "8" - змінюється порядок набору телефонних номерів

Українцям більше не потрібна "8" - змінюється порядок набору телефонних номерів


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сьогодні, 14 жовтня 2009 року, змінюється порядок набору номерів.
Зміни торкнуться лише префіксів виходу на міжміську та міжнародну телефонні мережі, національних кодів зон призначення, а також кодів мереж мобільних операторів. Перехід всіх операторів – і фіксованого, і мобільного зв’язку – відбудеться одночасно, пише "Українська правда" з посиланням на прес-службу Державної адміністрації зв'язку.
Тепер замість 8, яка використовується для виходу на міжміську мережу та мережі мобільних операторів, буде введено 0. Зміниться формат доступу до мобільного зв'язку, наприклад, МТС треба буде набирати 0-50 (замість 8-050).
Відповідних змін зазнає і формат виходу на міжміські мережі: з 14 жовтня наприклад, у Донецьк треба дзвонити за кодом 0-62 (замість - 8-062). Знайомий гудок після 8 тепер лунатиме після 0.
Вихід на міжнародний зв'язок буде через 0-0 (замість 8-10).
Варто зауважити, що при здійсненні міжміського виклику 0 на початку номера повинен бути лише один. Адже при випадковому наборі другого поспіль нуля відбувається міжнародне з'єднання з відповідною тарифікацією.
Якщо в телефонах, мобільних або стаціонарних, номери збережені у старому форматі - 8 0YY ХХХХХХХ – то доведеться виділити час і повидаляти звідусіль вісімку, інакше номерами не можна буде скористатися.
Якщо ж всі номери збережено у міжнародному форматі, такому, який використовується при відправленні смс-повідомлень, а саме +380 YY ХХХХХХХ, то нічого змінювати не треба, номери працюватимуть і далі.

Так само не змінився порядок набору місцевих стаціонарних номерів.

Всі міжміські коди також збереглися, окрім Київської області, якій присвоїли код 045 замість спільного з Києвом коду 044.
Окрім того, у Київській області тепер не можна буде скористатися "коротким кодом". Наприклад, колись у Боярку можна було зателефонувати 8 298 ХХХХХ. Нині ж треба набирати 0 45 98 ХХХХХ.
Проте в інших областях правила короткого набору коду - через двійку - зберігаються. І можна буде, наприклад, з Вінниці набирати номер у Жмеринці за зразком: 0 232 ХХХХХ.
Змiниться i порядок набору номерiв глобальних послуг, якi є платними.
Формат набору послуги "8-900" змiниться на "0-900", для послуги "8-900-30" - на "0-900-30". Такi ж змiни стосуються й номеру послуги "8-800".
Старі та нові формати номерів діятимуть до 15 жовтня.
У мережах мобільного зв'язку оператори можуть забезпечити одночасне використання старих та нових форматів кодів до кінця листопада. В подальшому автовідповідач інформуватиме абонента про зміну правил набору номеру.
Основною рушійною силою змін стало майбутнє Євро-2012 в Україні та Польщі.
Справа в тому, що вихід на "міжмісто" через нуль - це стандарт для усього світу, окрім більшості пострадянських країн, та ще кількох держав Африки, розповів колишній заступник міністра транспорту і зв'язку Олег Проживальский, який зараз працює директором з корпоративного управлiння та контролю МТС-Україна.
За його ж словами, описана вище реформа - найвагоміший крок у чотирирічному плані реформування принципів нумерації, закінчити який планується 2010-2011 року.

Отже з 14 жовтня туристам буде легко, а ось українцям доведеться редагувати номери в телефонній книжці, зазначає "Газета по-киевски".
Далі планується запровадження додаткових служб з короткими номерами, запровадження збереження номера при зміні оператора.
Звісно, всі оператори, мобільні і стаціонарні, були змушені витратитися на такі зміни. Та оператори пообіцяли, що на тарифи ця акція не вплине.
Як повідомляє прес-служба Державної адміністрації зв'язку, зміни впроваджуються згідно з другим етапом переходу країни на нову систему телефонної нумерації відповідно до Плану переходу на перспективну систему нумерації телефонної мережі загального користування України, затвердженого наказом Мінтрансзв'язку від 29.09.2008 № 1200.
Дані зміни – це другий етап переходу на нову систему телефонної нумерації. Перший етап було здійснено з 3 по 18 лютого 2009 року. Тоді було змінено скорочені номери екстрених, замовних і довідково-інформаційних служб.
Номери екстреного виклику змінено шляхом додавання "1" на початку номера: пожежна служба сьогодні викликається за номером 101, міліція – 102, швидка допомога – 103, аварійна служба газу – 104.
За цим же принципом у лютому 2009-го змінено номер київської довідкової служби: замість "09" набирається "109".
За даними Держзв'язку, перехід на нову систему телефонної нумерації в Україні зумовлений необхідністю узгодження її з європейськими стандартами, оскільки Україна входить до переліку країн, що мають нестандартну систему нумерації.

План переходу на перспективну систему нумерації телефонної мережі загального користування України планується поетапно реалізувати впродовж чотирьох років – до 2012 року.

Джерело: http://newsru.ua/







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини