реклама партнерів:
Головна » Українські чорноземи: продавати чи ні?

Українські чорноземи: продавати чи ні?


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В Україні сконцентровано 20% світових чорноземів. Це найбільш родючі землі планети. А ще в нашій країні найдовше у світі триває реформа землі – 25 років українці не можуть з’ясувати, що робити зі своєю землею: чи можна її продавати, чи ні.
Всі уряди погоджуються, що приватна власність значно краща, ніж колгоспи. Навіть провели перший крок – здійснили розпаювання, і зараз більшість сільськогосподарських земель у власності селян. За час незалежності України 7 мільйонів осіб отримали право на свої паї, але повністю ними розпоряджатися вони не можуть: мають право або здавати в оренду за невеликі гроші, або обробляти свій наділ.
П’ять разів Верховна Рада України накладала мораторій на продаж землі. Вперше в 1992 році, востаннє – у 2012 році. У 2016-му термін його дії спливає, й українці знову починають говорити про можливість продажу землі. Частина населення України вважає, що це призведе до того, що землю скуплять мультимільярдери, або навіть іноземці. Інша ж частина переконана, що без продажу землі неможливо запустити економіку й сільське господарство, які зараз перебувають не в кращому стані.
Що робити з найціннішим ресурсом, який залишився в Україні – землею? Продавати чи ні? І чи можемо ми бути господарями на своїй землі, якщо власником буде хтось інший? Шукали компромісних рішень, представивши свої точки зору, експерти та учасники п’ятого випуску ток-шоу на суспільно-важливі теми "Дебати PRO".
Категорично відхиляє можливість продажу родючих українських чорноземів Ігор Попов, народний депутат України від "Радикальної партії Олега Ляшка". На його думку, мораторій на продаж землі однозначно треба подовжити, бо зараз найгірший час для продажу земель сільськогосподарського призначення: "По-перше, ціна на таку землю впала до остаточного мінімуму. Тому селяни продадуть свої паї за безцінь. По-друге, є загроза, що ці землі скуплять аграрні холдинги. І вони не матимуть ніяких соціальних зобов’язань, які ляжуть на плечі держави. По-третє, існує реальна небезпека того, що покупцями українських земель будуть араби, громадяни Китаю та Росії. Робитимуть це через підставних осіб. Ми ведемо війну з Росією, але купуємо у них газ, а ще їм продати землю?! Є загроза земельної афери – такої ж як афера із приватизаційними майновими сертифікатами. Тому сьогодні це неможливо".
Опонент Ігоря Попова – народний депутат України від "Блоку Петра Порошенка" Леонід Козаченко висловив не протилежну думку, а відразу запропонував учасникам дискусії свої ідеї щодо того, як і що необхідно зробити, щоб українці наважилися продавати землі: "Україна – це країна з ринковою економікою. Усі ті країни, до яких ми хочемо приєднатися, а це країни Євросоюзу, мають землі приватної власності. І єдине, що стримує суспільство від підтримки процесу продажу української землі – це недовіра до влади. І не дивно, адже наша держава є однією із найкорумпованіших на пострадянському просторі. У цьому рейтингу нас можна порівнювати хіба що з африканськими країнами. Тому якщо ми боротимемося з корупцією, будуть чітко прописані закони і кращі показники в економіці, а люди матимуть значно кращі умови для свого існування, то всі обов’язково підтримають можливість продажу землі".
У свою чергу колишній голова державного агентства земельних ресурсів Сергій Рудик радить замість дозволу на продажу землі ввести таке поняття як речове право на довгострокову оренду, яку можна продавати, як це роблять у Китаї, наприклад. Не підтримує продаж землі віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак, який вважає, що цього не можна зараз робити, бо це призведе до зубожіння селян, а нечесні ділки зможуть на цьому добре заробити.
На противагу прихильникам продовження мораторію на продаж землі заступник міністра аграрної політики Володимир Лапа пропонує своє бачення проблеми: "У свій час формування земельної політики відбувалася не в інтересах власників земельних паїв, якими є селяни. А це близько семи мільйонів наділів. Зараз 500 тисяч наших співгромадян – це люди похилого віку, які вже померли і не мали спадкоємців. Землі перейшли у власність держави. Виходить, що однією рукою держава надала їм ці землі, а іншою – не дала ними розпорядитися. Понад те, за таких умов люди змушені або самостійно обробляти землю, хоча більшість не має такої можливості, або здавай задешево в оренду. Тому необхідно сформувати комфортні умови для людей, щоб вони відчували себе захищеними. Сподіваюся, що це відбудеться скоро".
Погодився із заступником міністра завідувач кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету Анатолій Мірошниченко. Він навів свої аргументи щодо необхідності продажу землі та звернув увагу студії і глядачів на те, що саме питання "Продавати чи не продавати землю?" поставлено некоректно.
"Мова йде не про те, "продавати – не продавати", а про те, "дозволити чи не дозволити" власникам землі вирішувати долю свого майна. А це дуже важливо! Для мене, як для юриста, тут немає ніяких компромісів, адже мільйони власників паїв повинні мати таке ж право власності, як і власники рухомого майна. Чи хтось вважає, що селяни не можуть мудро розпорядитися своєю власністю?" – підкреслив юрист.

Джерело: Економіст






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини