реклама партнерів:
Головна » Унікальний замок у Свіржі на Львівщині пропонують віддати у концесію

Унікальний замок у Свіржі на Львівщині пропонують віддати у концесію


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Львівська ОДА готує документи для оголошення конкурсу щодо передачі у концесію замку в с. Свірж Перемишлянського району Львівщини. Конкурс планують оголосити наприкінці цього або на початку наступного року.
Про це 24 жовтня на прес-конференції повідомив начальник відділу культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА Андрій Левик, - інформує ZIK
Як розповів А. Левик, до 1939 року Свірзький замок мав конкретних власників, потім там було правління колгоспу, колгоспні склади, розміщувалася школа механізаторів. Згодом палац передали в користування Спілці архітекторів України терміном на 49 років для облаштування там будинку творчості, однак проект як такий не відбувся.
Левик також зазначив, що задум щодо передачі замку у концесію виник декілька років тому. «Спочатку Спілка архітекторів України погодила передачу замку в концесію з урахуванням певних умов, однак згодом відкликала це погодження. Питання зупинилося», – зазначив А. Левик.
За його словами, нинішній голова ЛОДА Віктор Шемчук підтримав ініціативу влади Перемишлянського району щодо передачі замку в концесію, триває підготовка документів для оголошення конкурсу, який планують провести наприкінці цього або на початку наступного року.
«На жаль, черги на те, щоб стати концесіонером, поки що немає. Наразі потенційних кандидатів нема. Ще ніхто не зголошувався», – констатував А. Левик.
Він зазначив, що основні вимоги до концесіонера – забезпечити збереження об’єкта, його автентичних елементів. Окрім того, йдеться про комплексний підхід, адже це не лише замок, а й 25 га землі, ставок.

Зі слів посадовця ЛОДА випливає, що очікують концесіонера з чималими статками. Адже для реставрації замку, який перебуває у плачевному стані, за оцінками А. Левика, потрібно 30-35 млн грн.

Довідка. Свірзький замок — замок в Україні, розташований у селі Свірж Перемишлянського району Львівської області.
Історія
Згадки про нього трапляються в архівних документах 1530 року, коли він належав шляхетському родові Свірзьких. Але сучасного вигляду він набув з середини XVII століття, з часу переходу його у власність графа Александра Цетнера (від імені якого названо цілий район — Цетнерівка та ботанічний сад у Львові). Граф наказав перебудувати, значно зміцнити замок.
Існують припущення, що задум Цетнера з укріплення Свірзького замку здійснював відомий фортифікатор, генерал від артилерії Павло Ґродзицький. Роботи з перебудови замку провадились приблизно в той же час, коли генерал Ґродзицький будував у Львові одразу два арсенали — Королівський та Сенявських.
Незважаючи на своє вигідне оборонне розташування (замок розташований на горі Белз і був оточений непрохідними болотами, ставками, в підніжжі мурів — ровами і звідним мостом), палацовий тип його архітектури навряд чи міг мати серйозне оборонне значення. Відомо, що під час українсько-польської війни в 1648–1654 роках замок не раз здобували козацькі загони, а в 1648 році — спалили татари.
В 1672 році, під час походу турків на Львів, він витримав турецьку облогу. Під час другого походу турків Свірзький замок знову вистояв і захистив у своїх мурах залогу Поморянського замку, яка, не маючи достатньої сили для оборони, через таємний хід вийшла до лісу і втекла до Свіржа.
На території замкового парку зберігся костьол, заснований ще в XV столітті. Сучасна мурована будівля костьолу в стилі ренесансу, яка поставлена на місці дерев'яного, що завалилася; вона походить з 1541 року. Над входом у костел і нині можна бачити рештки шляхетського герба колишніх володарів. До костелу від замку вів підземний хід. Завалену частину підземного ходу можна побачити з рову, який оточує замок біля перекидного моста.
Львівський краєзнавець Й. Гронський розповідає, що в 1956 році у Свірзькому костелі біля замку (у Свіржі є ще й другий костел) бачив усередині фрески, які відкрилися внаслідок облуплення тиньку. На фресках була зображена оголена жіноча постать з довгим розпущеним волоссям в молитовній позі на колінах на тлі панорами середньовічного Свіржа. Судячи з опису, це могла бути Марія Єгипетська. Подальша доля цих фресок невідома.

Сучасний стан
Нині стан замку не найкращий. Незмінними збереглися тільки зовнішні стіни. Всередині, після неодноразової «модифікації» збираються розташувати будинок відпочинку архітекторів. У зв'язку з цим змінено планування кімнат замку, перебудовані інші приміщення. У внутрішньому дворі можна побачити великий колодязь, воду з якого брали на випадок облоги. Колодязь також закинутий.

За матеріалами: Вікіпедії







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини