реклама партнерів:
Головна » УНП пропонує ЯНУКОВИЧУ відмовитись від «тушкованої коаліції» і підписати ідеологічний Меморандум

УНП пропонує ЯНУКОВИЧУ відмовитись від «тушкованої коаліції» і підписати ідеологічний Меморандум


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Українська народна партія закликає Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА відмовитися від силового сценарію формування парламентської коаліції «тушками позафракційних депутатів» - шляхом підкупу, погроз або відвертого тиску.
УНП вимагає спиратися на легітимні парламентські політичні сили та Конституцію, розпочавши переговорний процес з фракціями на основі Меморандуму про умови формування коаліції. УНП вважає, що це запобігатиме сценарію поділу України на «чорну» та «білу» та сприятиме єднанню під жовто-блакитним національним прапором.
Українська народна партія закликає Президента України та Партію регіонів виходити з потреби об’єднання заради проведення швидких і нагальних реформ у соціально-економічній сфері, забезпечення ефективної та злагодженої роботи виконавчої влади та регіональних еліт, єднання української нації задля досягнення спільної мети – виведення України з кризової ситуації, насамперед, в економіці. Для цього УНП запропонувала всім потенційним учасникам коаліції єднання заради реформ, - зокрема членам фракції НУНС, - підписати Меморандум, котрий містить низку принципових вимог.
Передумовою початку переговорного процесу Українська народна партія визначає погодження наступних принципових положень:
1. Концентрація зусиль майбутньої коаліції та уряду на вирішенні виключно економічних проблем, приборканні корупції та необхідності реформ правоохоронної і судової системи. Визначення чіткого переліку першочергових реформ та термінів їх реалізації.
2. Оголошення мораторію на питання, які можуть викликати суперечності у майбутній коаліції і суспільстві - внесення змін до законодавства, що регулює мовну політику в державі, скасування нормотворчих актів попереднього Президента України щодо вшанування пам`яті жертв Голодомору, перегляд визнання ОУН-УПА на державному рівні, згортання інтеграційних процесів з НАТО, недопустимість передачі ГТС з державної власності і управління, дотримання вимог щодо виводу Чорноморського Флоту РФ з території України 2017 року.
3. Проведення переговорів щодо формування коаліції на засадах рівноправ’я, включення всіх суб’єктів формування коаліції до складу уряду на засадах професійності.
4. Готовність учасників переговорного процесу до одночасного затвердження персонального складу уряду та програми дій коаліційного уряду. Попереднє затвердження цих вимог у вигляді законодавчих ініціатив та підписання Президентом України.

Повний текст меморандуму
Меморандум про умови формування Коаліції національної єдності задля реформ
Виходячи з потреби швидких і нагальних реформ у соціально-економічній сфері, ефективної та злагодженої роботи виконавчої влади та спільної роботи регіональних еліт, що представляють різні політичні сили, задля досягнення спільної мети – виведення України з кризової ситуації, ми, представники політичних партій та блоків, що підписалися нижче, заявляємо про готовність розпочати переговори щодо створення Коаліції національної єдності задля реформ. Цей Меморандум визначає основні цілі та принципи проведення переговорів щодо можливого утворення Коаліційної більшості та нового Коаліційного уряду.
1. Метою Коаліції національної єдності задля реформ є:
а) створення ефективної парламентської більшості, законодавчих передумов для проведення реформ у економічній та соціальній сферах;
б) подолання хаосу, безвідповідальності та постійних конфліктів між законодавчою та виконавчою гілками влади.
2. Передумови для початку переговорного процесу щодо створення Коаліції національної єдності задля реформ
Необхідними передумовами для початку переговорів є:
а) усвідомлення потреби концентрації уваги Коаліції і Коаліційного уряду виключно на питаннях державного економічного реформування, приборканні корупції та необхідності реформ правоохоронної і судової систем;
б) оголошення мораторію на питання, які можуть викликати суперечності у майбутній коаліції і суспільстві, а саме:
- внесення змін до законодавства, що регулюють мовну політику в державі, ведуть до погіршення існуючого стану української мови;
- згортання інтеграційних процесів з НАТО;
- передачу ГТС з державної власності та управління;
- скасування нормотворчих актів попереднього Президента України щодо вшанування жертв Голодомору, а також перегляду визнання ОУН-УПА на державному рівні;
- перегляд вимог щодо виводу Чорноморського Флоту РФ з території України 2017 року.
в) згода учасників цього Меморандуму задля недопущення монополізації влади однією політичною силою на закріплення за НУ-НС половини персонального складу уряду, включаючи посади прем’єр-міністра і міністра МВС.
г) готовності до одночасного затвердження персонального складу Коаліційного уряду та Програми дій Коаліційного уряду.
3. Зобов’язання учасників Меморандуму
3.1. Учасники Меморандуму впродовж 30 днів з моменту його підписання формують поіменний склад парламентської більшості та створюють Коаліційний уряд.
3.2. Для реалізації положень, викладених в цьому Меморандумі, його учасники створюють Робочу групу у складі 4-х представників від кожного учасника Меморандуму.
3.3. Члени Робочої групи протягом 20 днів повинні підготувати проект Коаліційної угоди, проект Програми діяльності Коаліційного уряду, в яких будуть зазначені конкретні реформи, які планують реалізувати члени Коаліції, та законодавчі акти, які зобов’язуються затвердити члени Коаліції, із визначення чітких кінцевих термінів їх подачі, розгляду та остаточного затвердження Верховною Ради України.
3.4. Учасники Меморандуму зобов’язуються не вступати в сепаратні переговори з будь-якою політичною партією чи блоком.
3.5. Розширення складу учасників майбутньої Коаліції відбувається за консенсусним рішенням Сторін, що підписали цей Меморандум.
3.6. Всі положення другого розділу цього Меморандуму будуть включені в текст Коаліційної угоди.

Джерело: прес-служба УНП.

Задля недопущення монополізації влади однією політичною силою потрібно закріпити за НУ-НС половину персонального складу уряду, враховуючи, окрім посади прем'єр-міністра, також міністра внутрішніх справ.
Про це заявив народний депутат від НУ-НС, глава Української народної партії Юрій Костенко.
"Ми підтверджуємо свою позицію щодо підтримки кандидатури на посаду прем’єр-міністра, яка б уособлювала націонал-демократів, і серед таких кандидатур на першому місті є кандидатура Віктора Ющенка", - додав Костенко.
В той же час, за даними джерела газети "Дело", президент Віктор Янукович під час зустрічі з головою партії "Наша Україна" Вірою Ульянченко відмовився вносити на розгляд парламенту кандидатуру Ющенка на посаду прем'єр-міністра.

За його словами, УНП має свої принципи, на яких може відбутися переговорний процес щодо коаліції, зокрема, введення дворічного мораторію на питання, які можуть викликати суперечності у майбутній коаліції – зміна державного статусу української мови, інтеграція в НАТО, визнання учасників національно-визвольних змагань.
"Нова коаліція, яка здатна відстоювати національні інтереси, має базуватися на принципових засадах, які відстоюють національно-демократичні сили", - сказав він.

Як повідомлялось, 3 березня голова політради партії "Наша Україна" Віра Ульянченко заявила, що "Наша Україна" готова бути учасником дієздатної парламентської коаліції, яка сформує Кабінет міністрів на чолі з прем’єр-міністром Ющенком.

За матеріалами: ТСН





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини