реклама партнерів:
Головна » УПЦ і УПЦ КП заявили про новий етап взаємовідносин

УПЦ і УПЦ КП заявили про новий етап взаємовідносин


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На прес-конференції «Об’єднання українського православ’я», присвяченій підсумкам двосторонньої зустрічі представників УПЦ та УПЦ КП, голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоєрей Георгій Коваленко і голова Інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Васильківський Євстратій (Зоря) поділилися попередніми підсумками розпочатого діалогу. Зокрема, було згадано про перспективи подальшого розвитку відносин між Церквами, участі Московської Патріархії в діалозі і перспектив УАПЦ увійти до складу Константинопольського Патріархату.
Як повідомляє з Києва Микола Малуха, учасники конференції відмітили важливість події для подальшого розвитку православ’я в Україні. «Ми розпочинаємо новий етап: зближення позицій Православних Церков. Раніше наші взаємовідносини, на жаль, визначалися конфронтацією, то зараз ми повинні знайти точки дотику», — констатував єпископ Євстратій.
Доповнив владику протоєрей Георгій, перелічивши речі, що об’єднують дві Церкви: єдина віра; єдина історія; єдина традиція; необхідність спільного свідчення про віру; виклики, які ставить світ перед Церквою; бажання служити українському народові і суспільству. «А роз’єднує нас відсутність єдності у спілкуванні зі світовим православ’ям, — додав о. Георгій, говорячи про розбіжності між Церквами. – Сподіваємося, завдяки нашим спільним зусиллям ця спільність буде відновлена».
Також речник УПЦ додав, що його Церква буде робити усе можливе – керуючись Святим Письмом і церковними канонами – для зближення.

Розповідаючи про подальші перспективи діалогу, владика Євстратій згадав приклад єднання РПЦЗ і РПЦ, який може бути у цієї ситуації дороговказом: «Спочатку були зроблені обережні кроки, які почалися наприкінці 80-х років минулого століття. І лише у 2000-му році почався інтенсивний діалог. А у 2007 було відновлення єднання двох Церков».
Питання єдиної помісної Церкви під час зустрічі єрархів не обговорювалося. «Ми не порушували ті питання, які мають безпосереднє відношення до діалогу. Ми не були уповноважені розглядати ці питання. Завдання і покликання наших робочих груп – підготувати сам діалог», — підкреслив голова Інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП.
На запитання, чи стане анафема Патріарха Філарета каменем спотикання у діалозі, єпископ УПЦ КП відповів, що мета переговорів – обмінятися думками, і зараз немає прагнення примусити когось змінити її. «В процесі діалогу, з Божою допомогою, буде знайдено вирішення цією проблеми», — продовжив він. Протоєрей Георгій додав, що Церква є живим організмом, отже в якому відбуваються зміни. «Анафема – це не прокляття у світському розумінні. Вона були проголошена у певний час і в певних обставинах», — констатував речник УПЦ.
На запитання кореспондента РІСУ, чи не відбудеться тиск з боку Московської Патріархії на УПЦ в контексті проголошеної Патріархом Кирилом концепції про належність останньої до «русского мира» і чи є вказівки з боку МП до Київської митрополії, о. Георгій відповів, що будуть наради з МП у вирішенні внутрішніх українських питань. «З іншого боку, ми все робимо в контексті тих заяв, які лунали під час візиту в Україну від Патріарха Кирила. Він сказав, що буде робити усе можливе для того позбавлення від розколу. Зазначу, що в нас не буде проблем з Московським Патріархатом взагалі. Також, коли ми кажемо про «руський світ», Русь – нам не варто забувати, що вона була Київською, князі – руськими. Нам не треба відмовлятися від своєї історії, своєї величі. Тої величі, що була за часів Русі, ми вже ніколи не мали. Київ – як матір міст руських, може додати важливі елементи до «руського світу». Без Києва цей світ – щось інше», — додав представник УПЦ.
Як запевнили представники Церков, підготовка наступної зустрічі – справа кількох місяців.
Під час прес-конференції єпископ Євстратій скептично висловився щодо перспектив УАПЦ перейти під підпорядкування Константинопольському Патріархату. «На даному етапі міжцерковних зв’язків Константинопольський Патріархат навряд чи піде на те, щоби включити Автокефальну Православну Церкву до свого складу. В такому разі центр сили, яка знаходиться поза межами конфлікту і яка може відігрівати роль посередника і арбітра, стане учасником цього конфлікту, — пояснив владика. — Знаючи, як виважено і обережно Константинополь підходить до прийняття рішень, такого вони не приймуть ні зараз, ні у найближчому майбутньому, доки ситуація не зміниться докорінним чином».
Інший камінь спотикання, на думку речника УПЦ КП, — це те, що УАПЦ є найменшою серед усіх Православних Церков країни: «Вона має 500-600 парафій. Трохи більше 10 архиєреїв. Парафії зосереджені в Західній Україні. І тому ця Церква, хоча відіграє свою роль в церковному житті України, за всіма своїми параметрами не може бути цим центром, навколо якого може відбутися об’єднання».

Джерело: РІСУ







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини