реклама партнерів:
Головна » Уряд перевиконує інтеграційний план. Чи задовольнить це Європейський Союз?

Уряд перевиконує інтеграційний план. Чи задовольнить це Європейський Союз?


Коментарі: 2 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
За інформацією міністра Кабінету Міністрів Олени Лукаш, у лютому уряд виконав всі заплановані заходи Плану першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС на 2013 рік, при цьому - план виконується із випередженням графіку.
Інформацію про виконання плану, який уряд ухвалив напередодні саміту Україна-ЄС, заслухали на засіданні Кабінет Міністрів України 13 лютого. Всього в ньому - понад 70 заходів.
Попри випередження графіку в Партії регіонів кажуть, що виконанню інтеграційного плану може завадити опозиція, яка блокує роботу Верховної Ради.
Опозиція звинувачення відкидає та звертає увагу на рекомендації ЄС щодо вибіркового правосуддя.

Шість: багато чи мало?

Згідно із матеріалами, наданими ВВС Україна службою міністра Кабінету Міністрів, Київ виконав шість із 71 пункту плану. Зокрема, у рамках саміту Україна – ЄС 25 лютого у Брюсселі була підписана угода про отримання макрофінансової допомоги Євросоюзу. Окрім того, уряд розпочав підготовку проектів законів та інших нормативно-правових актів, передбачених Планом заходів.
Як повідомила Олена Лукаш, кілька пунктів плану виконані достроково. Так, минулого тижня уряд затвердив заходи для вдосконалення виборчого законодавства та проведення реформи щодо державної допомоги.
Уряд і президент також передали на розгляд Верховної Ради сім законопроектів, ухвалення яких передбачає перший етап Плану дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму з Україною. Ідеться, зокрема, про ратифікацію Угоди про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС, зміни до законів про удосконалення системи захисту персональних даних, про приєднання України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї і внесення відповідних змін до Кримінального кодексу.

Закони - заручники опозиції?
Уряд планує розглянути ці законопроекти у парламенті в третій декаді березня - на початку квітня.
Представник президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко заявив журналістам, що до 1 травня депутати зможуть ухвалити необхідні для євроінтеграції закони, але багато залежатиме від того, чи розблокує роботу парламенту опозиція.
"У нас є чіткий перелік, він відпрацьований. Переважна більшість цих законів вже зареєстрована у Верховній Раді, і ми деякі з них вже розглянули у профільних комітетах", - твердив Юрій Мірошниченко.
Проте представник фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський запевняє, що опозиція жодного разу не ставала на заваді ухваленню інтеграційних законів.
"Немає ніяких інтеграційних намірів в уряду і в президента. Це все профанація, примітивна гра. Жодного разу, де залежало від опозиції, ми не заважали інтеграції. Можете підняти порядок денний того сесійного тижня, коли Рада була заблокована, і подивитися, скільки там було інтеграційних законів. Жодного. Опозиція робила усе можливе, щоб Україна стала частиною Європи, і надалі ми не заважатимемо інтеграції. На відміну від Віктора Януковича, який робить усе для того, щоб Україні відмовили", - сказав Сергій Пашинський в інтерв'ю ВВС Україна.
Депутат сказав, що в Європарламенті "взагалі стоїть питання про рекомендації відмовити у підписанні угоди про асоціацію".
Цього ж дня "Батьківщина" заявила, що влада нехтує обіцянками, які вона давала на саміті у Брюсселі, і продовжує "політичні репресії".
"Сьогодні влада зухвало, показово продемонструвала Європі, що вона чхати хотіла на рекомендації і зауваження щодо застосування вибіркового правосуддя. Сергій Власенко мав вилетіти до Брюсселя для участі в термінових дебатах щодо України у Європарламенті, проте його не випустили із України", - ідеться у заяві об'єднаної опозиції, що розміщена на сайті 13 березня.

Найважливіший критерій
План інтеграційних заходів розрахований на увесь 2013 рік попри те, що високі посадові особи ЄС попередили Київ, що часу в України не так вже й багато - до травня.
На червень, зокрема, заплановано розробити проект нормативно-правового акту Кабінету Міністрів про стратегію розвитку системи управління державними фінансами, провести консультації з ЄС щодо підготовки та укладення меморандумів про участь у пріоритетних для України тематичних програмах та агентствах ЄС, розробити Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року.
У липні уряд планує укласти угоди про співробітництво з Європейським офісом по боротьбі із шахрайством щодо боротьби з незаконним переміщенням тютюнових виробів.
Серед понад 70-ти заходів уряд не згадує про вимогу Євросоюзу припинити застосування вибіркового правосуддя, зокрема, стосовно політичних опонентів чинної влади.
Водночас, у плані заходів - до 1 травня разом із Венеціанською комісією Київ планує підготувати пропозиції щодо перегляду механізму відбору, призначення та обрання суддів, а також готувати нове законодавство про діяльність прокуратури і адвокатури. Окрім того, уряд взяв не себе зобов'язання виконувати рішення Європейського суду з прав людини.
"Забезпечувати належне виконання рішень Європейського суду з прав людини проти України в частині індивідуальних та загальних підходів", - ідеться у плані.
Як вважає експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, українська влада здатна виконати свій план, хоч це і залежить великою мірою від того, чи буде подолана парламентська криза, але він також нагадує про ставлення в Брюсселі до справи Тимошенко.
"За бажання цю проблему можна розв'язати. Якщо більшість захоче, вона розблокує парламент, пішовши назустріч опозиції. Але важливо розуміти, що окрім суто бюрократичних заходів, ЄС оцінюватиме виконання і політичної складової", - сказав Володимир Горбач у коментарі ВВС Україна.
"І на мою думку, найважливішим критерієм для ЄС буде реакція української влади на рішення Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко", - додав експерт.
Захисники екс-прем'єра неодноразово заявляли, що рішення ЄСПЛ слід очікувати у березні.

Джерело: Європейський простір






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини