реклама партнерів:
Головна » Урочисті збори до Дня Конституції України відбулися в Чернігові

Урочисті збори до Дня Конституції України відбулися в Чернігові


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Урочисті збори до Дня Конституції України за участю керівництва області та міста, керівників управлінь, підприємств та громадських організацій пройшли 25 червня в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм.
Перед урочистостями учасники заходу оглянули виставку Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського, присвячену Дню Конституції.
Зі святом присутніх привітав заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.
У своєму виступі він, зокрема, зазначив, що витоки українського конституційного процесу мають давні історичні традиції. Ще в період Київської Русі на віче укладалися договори між князем і народом, князем і його дружиною, що відображено в різних редакціях «Руської правди». Відновлення процесу становлення української державності припало на період Гетьманської України. Конституцію Пилипа Орлика певною мірою можна вважати першою європейською конституцією в сучасному її розумінні, оскільки у ній були сформульовані головні принципи побудови держави.
Своєрідним початком реального конституційного процесу вважається Конституція Української Народної Республіки початку XX ст. Більшість з переліку прав і свобод людини і громадянина, які містилися у Конституції УНР, згодом були занесені до Загальної декларації ООН з прав людини, а також до інших міжнародно-правових актів.
«Прийняття Конституції України 28 червня 1996 року та її зміст остаточно зняли всі сумніви щодо можливостей України мати свою власну демократичну систему. Саме актом прийняття Основного Закону України було здійснено конституційне закріплення незворотності переходу України до демократії на засадах багатьох елементів європейської конституційної спадщини. Прийняття Конституції України визнано міжнародними експертами визначною подією 1996 року в ділянці європейського конституційного права», - наголосив Віктор Тканко.
Разом з тим, зауважив заступник голови облдержадміністрації, більш ніж 10-річний досвід реалізації положень Конституції України виявив цілий ряд неузгоджень і проблем, які з часом тільки поглиблювалися. Внесення змін до Основного Закону в 2004 році створило життєву загрозу українській демократії і стало одним з найбільших ударів по державності в новітній історії країни.
Через постійні конфлікти та з’ясування особистих стосунків між найвищими посадовими особами держави, Україна почала тупцювати на місці і зупинилася в своєму розвитку.
Після цьогорічних президентських виборів відбулися значні позитивні зрушення у суспільному житті країни. Народ отримав шанс спокійно, безконфліктно взятися за роботу і почати нарешті будувати Україну для людей, а не для влади.
У найстисліші терміни була створена парламентська коаліція, яка у тісній співпраці з Президентом сформувала дієздатний Уряд та виконавчу вертикаль. Таким чином, народ отримав відповідальну владу, готову до співпраці на стратегічну перспективу.
Наступний крок — мінімалізація негативних наслідків світової кризи та формування стратегічної програми розвитку економіки. З цією метою Президент утворив Комітет економічних реформ. До його роботи поряд із представниками законодавчої влади, членами Уряду залучені кращі науковці, фахівці України, представники бізнес-асоціацій та міжнародних інституцій, таких як Світовий банк, Програма розвитку ООН.
Спільними зусиллями фахівців була сформована Програма економічних реформ, яка є головним документом, що визначає стратегію реформування національної економіки на найближчі 5 років.
«Наша задача, розуміючи стратегію, бачення Глави держави, не скласти руки, не чекати на прийняття законів і постанов на центральному рівні, а почати сьогодні впроваджувати їх на місцевому рівні. А у більшості випадків — діяти на випередження. Лише в умовах комплексного задіяння усіх регіонів як окремих ланок запрацює весь маховик національної економіки, а пересічні громадяни повірять, що будують заможну європейську державу.
Президент України Віктор Федорович Янукович у посланні до Українського народу наголошує: «Сьогодні наше головне завдання полягає в тому, щоб повернути людям їх віру у сильну, розвинуту і сучасну Україну, де кожен відчуває себе активним учасником національного розвитку», - підкреслив Віктор Тканко.
Він також наголосив, що нинішнє святкування річниці Конституції України відбувається з урахуванням того факту, що вперше за останні роки Президент України вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». Прийняття цього Закону кардинальним чином змінить правовий простір держави. Внутрішня і зовнішня політика внаслідок цього будуть спиратися не на політичну доцільність, особисті уподобання і орієнтації, а на закон. Це величезний поступ на шляху забезпечення верховенства права та зміцнення демократичних засад існування нашої держави.
Презентовані Президентом України засади внутрішньої і зовнішньої політики базуються на безумовному додержанні Конституції України, гарантуванні прав і свобод людини і громадянина, забезпеченні соціальної спрямованості економіки країни.
Діяльність органів влади усіх рівнів має бути насамперед націлена на виконання у 2010—2014 роках в Україні економічних реформ, спрямованих на вихід із фінансово-економічної кризи та зростання добробуту населення. Результати перших 100 днів роботи Уряду переконливо свідчать, що ситуація в державі повільно, але все ж покращується.
«Переконаний, що подолавши політичну і економічну нестабільність та об’єднавши суспільство на засадах демократичної республіканської ідеї, ми зможемо навести лад і порядок у всіх сферах життя і побудувати сильну країну», - зазначив Віктор Тканко.
Після закінчення урочистої частини відбувся концерт академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського.

Джерело: офіційний сайт Чернігівської ОДА







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини