реклама партнерів:
Головна » В Чернігові соціальні партнери підвели підсумки спільної праці з охорони праці

В Чернігові соціальні партнери підвели підсумки спільної праці з охорони праці


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
15 квітня з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, спільними зусиллями управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області та Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, було проведено засідання за круглим столом "Про стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах області та шляхи його забезпечення в нових умовах". За рекомендацією Міжнародної організації праці у 2010 році праці цей традиційний захід відбувся під девізом: «Управління ризиками та профілактика у сфері праці в нових умовах».
У своєму виступі перед учасниками круглого столу Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області зауважив, що останніми роками в Україні спостерігається зниження рівня виробничого травматизму. Однак, рівень ризику загибелі або травмування працівників на підприємствах України залишається вищим, ніж у розвинених країнах світу. Нові умови, які диктує світова фінансова криза, без сумніву, негативно вплинули на процес трудової діяльності в Україні. На підприємствах промисловості та сільського господарства під впливом шкідливих виробничих факторів працює понад 28% робітників, з яких жінок 7,8%.
За словами Миколи Богдана, сучасне виробництво організовано таким чином, що робітникові доводиться жертвувати захистом та безпекою праці заради високого плану виробництва і ризикувати здоров’ям заради заробітної плати. Першим кроком до покращення безпеки праці є ефективна діяльність профспілок. Наукові дослідження та ситуація на підприємствах показують, що коли питаннями охорони праці займаються профспілки, ситуація в цій сфері значно поліпшується, ніж у випадку, коли робітники діють самостійно.
“Ми, як профспілкові лідери, даємо собі раду в тім, що тільки загальними зусиллями власника і профспілки можна впливати на стан охорони праці. Для цього на законодавчому рівні визначені обов’язки керівника та права представників профспілки. Також одним із наших пріоритетів є зміна ставлення до безпеки праці не лише керівників підприємства, а й рядових робітників. Адже саме працівник найчастіше ризикує заплатити власним життям за небажання виконувати вимоги з охорони праці” – підсумував свій виступ Микола Богдан.
Звертаючись до присутніх, Анатолій Дубров – перший заступник начальника управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області, зауважив на результатах багаторічної праці посадових осіб та фахівців державного нагляду за промисловою безпекою та охороною праці, результатом якої стало поступове зниження кількості травмованих працівників.
Посадовими особами Управління до адміністративної відповідальності притягнуто 381 працівника, з них 94 – перших керівників підприємств; заборонялось виконання окремих видів робіт та експлуатацію об’єктів – всього 856 одиниць. Загалом же протягом першого кварталу 2010 року на підприємствах області травмовано 38 працівників, загинуло 3 (за аналогічний період минулого року відповідно – 43 та 2).
На стан охорони праці Чернігівщини позитивно вплинуло і те, що в регіоні діє обласна Програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008-2012 роки. На виконання заходів Програми вже витрачено 656 тис. грн. при плані 140 тис. грн. Ці кошти були витрачені на навчання посадових осіб підприємств області, на виготовлення інформаційної продукції щодо безпеки виробництва та профілактики виробничого травматизму. На сьогодні в більшості районів та міст області також розроблені та затверджені відповідні програми.
Віктор Рибальченко, начальник Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Чернігівській області, наголосив на проблемах, з якими зіткнувся Фонд в період кризи. “Через значне недоотримання страхових внесків (близько 1 млн. грн. на місяць) ми не маємо змоги фінансувати важливі заходи по профілактиці травматизму” – наголосив Віктор Рибальченко.
Павло Спочій, представник Чернігівської обласної санітарно-епідеміологічної станції зупинився на ситуації з умовами та безпекою праці, професійними захворюваннями на підприємствах області. Часто за порушення санітарного законодавства України та закону України “Про охорону праці” фахівці з гігієни праці вимушені застосовувати адміністративно-запобіжні заходи. Так, у 2009 році до порушників санітарного законодавства застосовано 506 штрафних санкцій, винесено 218 постанов про тимчасове припинення експлуатації об’єктів, 1192 особи відсторонено від роботи. Під час обговорення виступу, керівники служб охорони праці висловили побажання до СЕС щодо зменшення вартості медичних оглядів працівників.
В засіданні круглого столу активну участь взяли керівники та фахівці Управлінь праці і соціального захисту населення Новозаводської та Деснянської районних у м. Чернігові рад, Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області, профспілкові лідери та керівники підприємств області (всього близько 60 осіб). На завершення своєї роботи учасники засідання прийняли відповідні рекомендації.

28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці. В цей день ми вшановуємо тих робітників, які були травмовані або дістали професійні захворювання через неналежні умови праці, а також вшановуємо пам’ять загиблих робітників. Сьогодні майже 20 країн визнають 28 квітня як Міжнародний день вшанування загиблих та поранених робітників. Згідно зі статистикою, щорічно від нещасних випадків гине 360 000 осіб та ще близько двох мільйонів захворюють на невиліковні професійні хвороби. Щодня більше 960000 робітників отримують травми через нещасні випадки на виробництві та в середньому 5330 робітників вмирають через професійні захворювання.

Джерело: Віталій Копиш, Федерації профспілкових організацій Чернігівської області





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини