реклама партнерів:
Головна » У Македонії про Корюківську трагедію інформував наш земляк

У Македонії про Корюківську трагедію інформував наш земляк


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Одним із важливих напрямів інформування міжнародної спільноти про Корюківську трагедію 1943 року, найбільшу нацистську каральну акцію знищення населеного пункту разом із цивільним населенням у Другій світовій війні, є інформаційно-просвітницька діяльність закордонних дипломатичних установ України.
Як відомо, 1 березня 2013 р. у м. Корюківка Чернігівської області під час жалобних заходів до 70-х роковин нацистського злочину заступник Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен в інтерв’ю тележурналістам Чернігівській обласній державній телекомпанії «Сівер-Центр» і чернігівському телеканалу «Дитинець» зауважила: «Про Корюківську [трагедію] у нас [у Німеччині] ніхто не знає. І навіть тут в Україні, я вчора спитала в українців, багато хто не знає».
Українські посольства, насамперед у країнах Європи, на виконання Указу Президента України «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» у березні цього року приклали чимало зусиль для ознайомлення з цим унікальним, навіть за мірками нацистського терору на окупованих територіях Європи, військовим злочином та злочином проти людяності.
Так, уродженець Корюківки, перший секретар з економічних питань Посольства України в Республіці Македонія, Валерій Кокоть взяв активну участь в організації інформування громадськості цієї європейської країни не просто на виконання службового обов’язку, а як вірний син своєї малої батьківщини. Ще на початку 2013 року він особисто звернувся до начальника відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації Людмили Бабич з проханням надіслати якнайбільше історичних матеріалів про трагедію 70-річної давнини. Вона оперативно відреагувала: переслала у Македонію результати досліджень Корюківського історичного музею та Українського інституту національної пам’яті, інші матеріали.
За повідомленням-звітом В. Кокотя, у Республіці Македонія у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії були проведені наступні заходи:
— 1 березня 2013 р. у Кафедральному соборі Св. Климента Охридського м. Скоп’є за участі співробітників Посольства, представників української громади, македонської громадськості та дипломатичного корпусу відслужено Панахиду за жертвами Корюківської трагедії (http://macedonia.mfa.gov.ua/ua/press-center/news/10603-vidznachennya-70-kh-rokovin-kojukivsykoji-tragediji).
— 7 березня 2013 р. на Першому національному телеканалі Республіки Македонія (МТВ-1) демонструвався документальний фільм про Корюківську трагедію «Велика війна» з македонськими субтитрами.
— Впродовж березня 2013 р. в електронних та друкованих ЗМІ Македонії була надрукована стаття Посла України в Македонії Юрія Гончарука «Пам’ятаймо» (http://www.mkd.mk/kolumni/pomnime) та демонструвалося коротке відеозвернення на місцевих телеканалах.
— підготовлено двомовний постер «Корюківка-1943. Відроджена з попелу» (українською та англійською мовами).
Отже, розпочався процес інформування міжнародної спільноти про Корюківську трагедію 1943 року. Знаково, що це робиться В. Кокотем та багатьма іншими українцями за покликом серця.
Сподіваємося, що знання та оцінки про цей факт військового злочину та злочину проти людяності часів Другої світової війни стане ще одною важливою пересторогою і кроком зміцненням умов нетерпимості, безумовного засудження можливості їх здійснення в наш час потенційними організаторами і виконавцями.

Сергій Бутко
Український інститут національної пам’яті




QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини