реклама партнерів:
Головна » В Україні побоюються експансії російського капіталу

В Україні побоюються експансії російського капіталу


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Провідні російські банки вийшли на український ринок фінансових послуг. Українські аналітики, банкіри та депутати закликають уряд у Києві знайти адекватну відповідь на цей виклик.
На початок 2012 року дев'ять російських банків зосередили у своїх руках 15,5 відсотків активів усієї банківської системи України і 16,3 відсотки кредитних та інвестиційних ресурсів. Серед них – найбільші в Росії «Банк Москвы», «Альфа-банк», «Сбербанк России» та «Внешторгбанк». Українські економісти й банкіри не виключають, що російський капітал спробує скористатися економічними труднощами України, щоб взяти під контроль її фінансово-банківську галузь і уряд.

Секрет успіху простий
Згідно з дослідженням Асоціації українських банків (АУБ), кожний десятий українець вклав свої гроші на депозит в українському представництві одного із російських банків. Серед юридичних осіб України частка таких депозитів складає 16 відсотків. Українські економісти не вважають такі показники результатом чесної конкурентної боротьби і пояснюють їх виключно заслугою материнських структур цих філіалів, готових підтримати свої представництва потужними ресурсами.
Проректор Європейського університету, голова «Комітету економістів України» Андрій Новак в інтерв’ю DW навів приклад «Сбербанку Росії» із активами у 300 мільярдів доларів, який вважають найбільшим банком Східної Європи. «Коли капітал однієї країни займає надто великий сегмент нашого внутрішнього ринку, це загрожує монополізацією і утвердженням вирішального впливу на кредитні відносини в державі», - сказав Новак.

Тривожні очікування
У лютому голова «Сбербанку Росії» Герман Греф завив про готовність надати уряду України багатомільярдну позику, якщо Києву не вдасться відновити співробітництво із Міжнародним валютним фондом (МВФ). Тим часом на фоні послідовного скорочення золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ) міністерству фінансів у Києві доведеться вже в червні 2012 року повертати російському «Внешторгбанку» два мільярди доларів, взятих у кредит у 2010 році.
Експерти не виключають, що кредитування уряду України російськими банками, підконтрольними Кремлю, може стати загрозою для всієї української держави. Так, у випадку нового стрибка інфляції банки України опиняться у критичному стані, а російські банки, викуповуючи борги українських компаній, зможуть легко встановити контроль і над банківською, і над виробничою галузями України, вважає Андрій Новак.
«Теоретично можливо, що російські банки, завдаючи собі збитків, зможуть видавати дешевші кредити, особливо якщо у цьому буде замішана політика», - заявив в інтерв’ю DW президент АУБ Олександр Сугоняко. Він закликав владу України «не сидіти, склавши руки».

Бізнес і політика
Новий кредит від російських банків буде означати посилення залежності Києва від Москви, ріст девальваційних очікувань, дестабілізацію ринку і створення проблем українським банкам з поверненням кредитів, переконаний Сугоняко. Відповідальність за такий стан справ він покладає, по-перше, на уряд України і його боргову політику, а по-друге, - на НБУ, що відповідає за регулювання ринку і мінімізацію ризиків.

Україна може захистити себе, якщо НБУ зробить «привілейовані пропозиції банкам, які формують свій капітал з коштів виключно українського походження», - сказав в інтерв’ю DW перший заступник голови комітету Верховної ради з фінансів і банківської діяльності, депутат фракції БЮТ-«Батьківщина» Сергій Терьохін. Гроші національності не мають, але коли «бізнес перетворюється на політику, тоді виникає проблема загального суверенітету країни, до якого належить і економічний суверенітет», - підкреслив економіст.

Автор: Олександр Савицький
Редактор: Володимир Медяний
Джерело: Німецька хвиля




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини