реклама партнерів:
Головна » Валерія Гонтарева розповіла, що тягне гривню вниз

Валерія Гонтарева розповіла, що тягне гривню вниз


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Голова Національного банку України Валерія Гонтарева розповіла про пошуки рівноважного курсу гривні, прогнози щодо інфляції, вирішення проблеми валютних кредитів та очікувану допомогу від МВФ.
За словами пані Гонтаревої, з початку 2014 року до листопада інфляція в Україні склала 21% і до кінця року її рівень може сягти 24%.
Наступного ж року, за прогнозом НБУ, інфляція становитиме 17-18%.
Про це пані Гонтарева розповіла під час підсумкової прес-конференції у Києві, яка тривала близько двох годин, і в ході якої вона відповіла на критику, що останнім часом лунає на її адресу.
Голову Нацбанку звинувачують у неспроможності утримати українську валюту від стрімкого падіння, а у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який рекомендує президенту звільнити її з посади.

"Дзеркало економіки"
Відповідаючи на ці закиди, пані Гонтарева наголосила, що курс національної валюти є "дзеркалом загального стану економіки", проблеми в якій накопичувалися протягом останніх років та посилились після анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі.
Пошуки рівноважного курсу гривні, за словами пані Гонтаревої, ще тривають, хоча влітку, до серпневого загострення ситуації на Донбасі і спричиненої ним паніки на ринку, курс гривні досяг балансу на рівні 11,7 гривень за долар.
Наступного року для пошуку рівноважного курсу Нацбанк продовжить проводити валютні аукціони. На підтримку курсу гривні шляхом інтервенцій НБУ вже витратив 1,3 млрд доларів, додала Валерія Гонтарева.
"Як ви бачите, зараз десь між 15 і 16 (гривень за долар) і ми перебуваємо у певному рівноважному положенні (курсу) і ми продовжуємо його шукати", - зазначила вона.
Крім того, на гривню негативно впливає падіння курсу російського рубля, який у грудні досяг своїх нових історичних максимумів, додала глава НБУ.
"Росія і надалі залишається нашим великим партнером, тому девальвація рубля чинить негативний вплив на гривню", - пояснила вона.
За її словами, частка Росії у торговому балансі України все ще досить значна і становить 21%.
Водночас глава НБУ назвала "абсолютно правильним і обґрунтованим" рішення про перехід на "плаваючий" курс гривні.
"Ми більше ніколи не будемо жити за фіксованим курсом гривні", - зазначила пані Гонтерєва, наголосивши, що на штучне утримання курсу на рівні 8 грн за долар попередня влада витратила 23 млрд доларів за кілька років.

Відтік депозитів
Серед основних проблем, із якими цьогоріч стикнулися багато українських банків, глава НБУ назвала відтік депозитів. За її словами, з початку 2014 року цей відтік склав 126 млрд грн.
Водночас Валерія Гонтарева запевнила, що платоспроможні банки, які мають достатній капітал, але відчувають нестачу ліквідності, можуть розраховувати на фінансову підтримку з боку НБУ.
Вона додала, що Нацбанк виводить із ринку лише неплатоспроможні банки і ті, що "займаються нелегальною діяльністю й відмиванням коштів".
Зокрема впродовж року було виведено з ринку 33 банків, сім з яких - за "відмивання коштів".
Крім того, керівник НБУ назвала неправдивою інформацію про величезні кошти, які нібито витратив Нацбанк на рефінансування окремих банків.

Реструктуризація валютних вкладів
Що ж до меморандуму про реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті, який нещодавно узгодили українські банки, Валерія Гонтарева заявила, що Нацбанк виступав лише модератором у цьому діалозі і не змушував банки до жодних кроків.
Цей документ передбачає переведення кредитних боргів в іноземній валюті у гривню.
Іпотечні кредити, за якими треба виплатити не більше 2,5 млн грн, реструктуризують за курсом гривні станом на 1 січня 2014 року.
Частину боргів за кредитами простять - "пропорційно погашенню боржником заборгованості".
Валерія Гонтарєва наголосила, що про жодне рефінансування банків з боку НБУ у зв'язку з узгодженням меморандуму не йдеться.
"Нацбанк у цьому випадку виступає лише як модератор. НБУ погодився допомогти банкам і громадським організаціям домовитись між собою", - сказала вона.

Кредити МВФ
Обсяг золотовалютних резервів України, які також значною мірою впливають на стабільність грошової одиниці, на початок грудня досяг найнижчого з 2009 року показника і становив 9,97 млрд доларів.
Втім, глава НБУ висловила впевненість, що вже найближчим часом його вдасться збільшити завдяки співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями.
Необхідний обсяг резервів пані Гонтарева оцінила в 15 млрд доларів.
"Я б хотіла, щоб ми покривали тримісячний імпорт, а це 15 млрд", - сказала вона, зазначивши, що оптимальним рівнем резервів є 23 млрд доларів.
На початку наступного року, за очікуваннями НБУ, Україна має отримати від МВФ три транші із загального кредиту в 17 млрд гривень.
"У нас два транші, які мали надійти ще цього року, а третій транш - на початку наступного року. Я очікую, що вони будуть об'єднані і, можливо, програма (МВФ) буде збільшена", - додала вона.

Джерело: ВВС Україна




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини