реклама партнерів:
Головна » Важливий археологічний розкоп на Волині

Важливий археологічний розкоп на Волині


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Археологи повідомляють про важливу знахідку на Волині.
Учасники Київської археологічної експедиції відкопали на березі Стира культове спорудження готського племені. Береги Хренницького водосховища, де вже 17 років працюють науковці і студенти, приховують немало унікальних по історичній цінності речей. Проте зберегти їх — навіть в землі — з кожним роком стає все важче.
Жертовник готського племені на території відкопаного поселення — знахідка унікальна, але очікувана, сказав керівник експедиції, заступник директора Інституту археології Національної академії наук України Денис Козак.
"Як правило, рядове готське поселення — це три-четыре будиночка, а тут їх більше півсотні, — відмічає науковець. — У наших готів були найвідомішими два боги: Вотан і Тор. А це жертовник — тут розкладали величезне вогнище, є спеціальні місця для оброблення туші після спалювання, тому що залишки після пожертвування доїдали люди — це як причастя. Збереглося місце, куди клали кістки тварин, і чаші, куди зливали їх кров".
Знахідки готського періоду з'явилися завдяки пошукам венедов — древнього праслов'янського народу, сліди культури якого масово були знайдені в Україні саме завдяки експедиціям під керівництвом Козака. Ниточки кожного разу тягнулися на Волинь. Вже перші знахідки перевершили усі очікування, говорить Денис Козак.
"Мабуть, не знайдеться на території Волині, і, ймовірно України, пам'ятки, яка по насиченості культурними шарами і масштабами могла б порівнятися з цією територією, — відмічає науковець. — Тут, по суті, відображена уся історія України - від початку землеробства в IV - V тисячолітті до нашої ери — і аж до XII століття нашої ери. Щороку при розкопках ми знаходимо щось надзвичайно цікаве".
Серед знахідок археологів — з поселення рибальського племені невров — кістковий гарпун у формі тризуба, а також амфора із зображенням найдавнішого на території Європи плуга.
Серед новітніх знахідок — також скульптура божка, яка належить до IV століттю нашої ери. Очевидно, хтось з місцевих готів, що побував на римські території, привіз з собою скульптуру Сараписа, допускають дослідники.
"Готи були язичниками. Боги у них не мали особу, і жили невідомо де, — говорить Денис Козак. — А тут знайшли божество на ім'я Сарапис, яке створили в Єгипті греки для того, щоб наблизити до себе в духовному сенсі єгиптян. Воно має грецькі риси обличчя. Єгиптяни його не прийняли, а римляни — перейняли від греків. І у них воно було дуже поширене. У римлян він вважався покровителем жінки, війни, плавання".
Козак завіряє: на території України досі залишається більше археологічних пам'яток, чим в Європі в цілому, проте їх активно знищують. "У Україні ще існують близько 150-200 тисяч пам'яток, — відмічає науковець. — Але щорічно їх кількість зменшується — на десятки, а то і сотні. Лише тут, навкруги Хренницкого водоймища усі землі — пам'ятка археології. Ми, археологи, добилися рішення обласної ради в 2003 році про визнання цих земель землями історико-культурного призначення".
На таких землях забороняється будь-яке будівництво і сільгоспроботи, землевідведення, оренда приватної власності. Незважаючи на це, біля Хренницького водоймища височіє немало приватних дач. Заступник директора Інституту археології Національної академії наук України визнав, закон про охорону пам'яток залишається тільки на папері.

Джерело: http://luchesk.com.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини