реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада України прийняла пакет законів про декомунізацію

Верховна Рада України прийняла пакет законів про декомунізацію


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада ухвалила чотири закони, які стосуються засудження комуністичного режиму, відкриття архівів радянських спецслужб та визнання УПА й інших організацій борцями за незалежність України. У парламенті ці закони назвали "декомунізаційним пакетом".
Після набуття чинності законів мають знести пам'ятники комуністичним діячам, перейменувати міста та вулиці, відкрити архіви усіх каральних органів СРСР та заборонити радянську символіку.
В Опозиційному блоці, який не голосував за ці рішення, назвали прийняті закони сумнівними і попередили, що це може призвести до "розколу українського суспільства".

ВИЗНАННЯ УПА
У законі про правовий статус борців за незалежність України серед інших організацій вказані ОУН та УПА. Автором закону є син командира УПА Романа Шухевича - Юрій Шухевич.
Закон надає спеціальний статус усім військовим та підпільним українським організаціям ХХ століття, які боролись за незалежність країни.
В законі вказали перелік організацій, які визнаються такими, що боролись за незалежність України, і серед них є Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія.
Україна надає соціальні гарантії та пільги усім учасникам боротьби за незалежність у ХХ столітті. Щоправда, які саме пільги їм надаються, у законі не прописано.
Попередня спроба визнання УПА борцями за незалежність України 14 жовтня 2014 року закінчилась бійкою біля Верховної Ради.

ДЕНЬ ПРИМИРЕННЯ
Верховна Рада ухвалила закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".
Серед іншого, цей документ запроваджує нове свято - День пам'яті та примирення, який відзначатимуть 8 травня. При цьому 9 травня залишається Днем перемоги й надалі буде офіційним вихідним днем.
В офіційний документообіг запускають виключно термін Друга світова війна, а термін Велика вітчизняна більше не вживатиметься.
Держава бере на себе охорону, упорядкування та збереження пам’ятників та пам’ятних знаків із вшанування учасників та жертв війни. Кабінет міністрів зобов’язати створити та вести єдиний національний реєстр пам’яток Другої світової війни.

Також депутати скасували використання радянської символіки під час пам'ятних заходів, які стосуються Другої світової війни. У 2011 році Верховна Рада окремим законом визнала прапор СРСР символом перемоги у Великій вітчизняній війні. Ця норма більше не діятиме.
Одним з ініціаторів "декомунізаційного пакету" є голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

ВІДКРИТІ АРХІВИ
Парламент ухвалив закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років". Цей документ відкриває усі документи силових структур СРСР та УРСР.
Також закон зобов'язує відкрити усі архіви, які мали репресивні, силові та правоохоронні органи часів СРСР.
Кожен громадянин отримує право вільно потрапляти до архіву, надаючи тільки свій паспорт та заяву про бажання ознайомитися із документом.

Держава бере на себе зобов'язання оцифрувати усі матеріали, які містяться в архівах силових структур часів СРСР.
Для адміністрування, розсекречення та надання доступу до архівів на базі Інституту національної пам'яті створюють спеціальний Галузевий державний архів.

ЗАСУДЖЕННЯ КОМУНІЗМУ
Окремим законом Рада засудила комуністичний та нацистський тоталітарні режими і заборонила їхню символіку. Визнається, що обидва режими проводили політику державного терору.
У день укладення радянсько-німецького пакту "Молотова-Ріббентропа" 23 серпня встановлюється спеціальний день пам’яті жертв обох режимів.
За пропаганду символів режимів встановлюється однакове покарання у вигляді ув’язнення до п’яти років.
До символів комуністичного режиму зарахували герб, прапор та гімн СРСР, публічне виконання якого в Україні відтепер заборонене.
Протягом півроку від ухвалення закону всі назви міст, вулиць й інша топоніміка, пов’язана з комуністичним режимом та його ідеологами, мають бути перейменовані місцевими органами влади.
До таких ідеологів зарахували осіб, які обіймали керівні посади, починаючи з посад секретаря районного комітету партії і вище. Якщо місцева рада цього не зробить, то її голова зобов’язується зробити це своїм розпорядженням.
Це ж саме стосується і пам’ятників комуністичного і нацистського режимів, які мають бути демонтовані.
Перейменування може торкнутись тисяч назв вулиць і сотень районів та міст, зокрема, Кіровоградської області та Кіровограда, які названі на честь Сергія Кірова. А також Дніпропетровської області та Дніпропетровська, названих на честь Григорія Петровського.
Вартість цієї процедури не вказана, лише передбачено, що державна реєстрація документів з новими адресами має бути безкоштовною.
Закон ґрунтується на низці резолюцій ПАРЄ, які прирівнюють та засуджують комуністичний режим в СРСР та гітлерівській Німеччині.
Пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного режимів вважатиметься публічне заперечення "злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років та нацистського режиму".
Пропагандою також вважатиметься виготовлення та поширення продукції, яка містить символіку комуністичного та нацистського режимів. Під заборону потрапляє і зображення поєднання серпа та молота.
Всі громадські та юридичні організації, які порушуватимуть закон, підлягатимуть зняттю з державної реєстрації. Це стосуватиметься і партій та засобів масової інформації.
Заборона не поширюватиметься "на використання символіки в експозиціях музеїв, тематичних виставках, наукових і навчальних посібниках, а також підручниках й матеріалах освітнього характеру".

ЗА І ПРОТИ
У фракції "Блоку Петра Порошенка" проголосовані парламентом закони назвали це "рішенням надзвичайної державної ваги". За словами депутата Олега Мусія, український парламент позбувся "совєцької" минувшини - "каменюки, яка тягла історичну пам'ять на дно".
В "Батьківщині" назвали це відновленням історичної справедливості, додавши, що наступним кроком має стати поширення пільг на визнаних борців за незалежність. Хоча депутат від "Батьківщини" Іван Крулько заявив, що цей закон потрібно було ухвалювати ще у 1991 році.
Водночас Опозиційний блок звинуватив коаліцію у переписуванні історії.
"Влада героїзувала бійців ОУН і УПА, роль яких в історії викликає суперечливі оцінки мільйонів наших співгромадян… Не можна воювати з народними святами і нав'язувати людям, яких героїв їм шанувати", - йдеться у заяві блоку, розміщеній на його сайті.

Віталій Червоненко, ВВС Україна
Джерело: ВВС Україна






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
Усі новини