реклама партнерів:
Головна » Виборчі урни рвонути не повинні

Виборчі урни рвонути не повинні


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Слідство зупинилося на кримінальній версії терактів 27 квітня в Дніпропетровську, - пише Ольга Мусафірова в російській Новой газете.
Залізничний вокзал у Києві, перон. При спеці за 30 морозиво - нарозхват. Дівчинка років п'яти з'їла ескімо, навіть обгортку облизала, звертається до мами:
- Я збігаю, викину?
Але мама, яка виховала в дитині таку похвальну акуратність, раптом мало не хапає її на руки:
- Куди?! Кидай тут!
- Прямо тут? - здивовано перепитує дитя. Біля колони, метрів за двадцять від них, стоїть звичайна сіра бетонна урна-бочечка.

Саме такі вибухали в центрі Дніпропетровська 27 квітня - на зупинці трамвая біля Оперного театру, біля кінотеатру Батьківщина, неподалік від парку імені Лазаря Глоби і знову навпроти Оперного. Постраждалих з травмами різної тяжкості, за інформацією МОЗ України, виявилося 30 осіб, з них 11 - діти і підлітки. Коли верстався номер, в "дорослій" лікарні залишалися 9 осіб, у дитячій - 5. Смертельних випадків, на щастя, немає. Але 63-річному чоловікові довелося ампутувати руку, а хірурги намагаються врятувати зір і обличчя 16-річній учениці монтажного технікуму. Осколки бетону летіли далеко і поранили, як кулі ... За теракт досі ніхто не взяв на себе відповідальність, ніхто не спійманий. Ще не допомогла і гаряча лінія, і обіцянка нагороди – 2 мільйони гривень за інформацію про терористів. На одному інтернет-ресурсі, втім, з'явився лист-коментар: "Так ми зробимо у всіх обласних центрах і в Києві, поки не виконають наші вимоги", але текст зник через годину. Служба безпеки, якій доручено розслідування злочину, поінформувала про те, що просто був факт злісного мережевого хуліганства, але не більше. Втім, в неділю прес-група управління СБУ в Дніпропетровській області вже розповсюдила фотороботи трьох підозрюваних у злочині. Всі слов'янської зовнішності, від 30 до 40 років, коротко стрижені, в джинсах і сорочках. Якщо відштовхуватися від прикмет, навколо - суцільні "терористи".
... Срібляста фольга від морозива Лакомка летить на тротуарну плитку. Прибиральниця мовчки, з розумінням змітає сміття в совок. Материнські нерви дорожчі. Адже урни зараз під підозрою у всіх великих містах України.

Дніпропетровськ же, навпаки, перетворився в найбезпечніший обласний центр. І не тільки тому, що, як відомо, бомба двічі в одну яму не падає. Сюди стягнули з усієї країни міліцейське підкріплення, на вокзалі за розпорядженням керівництва Придніпровської залізниці закінчують монтаж камер відеоспостереження, а мер і губернатор обіцяють обвішати такими "очима" весь центральний район. Автоматників і БТРів на центральному проспекті імені Карла Маркса вже немає, але немає і жодної урни - прибрали подалі від гріха. Про дві колишні трамвайні зупинки нагадують тільки металеві "пеньки": їх демонтували, оскільки пластикові навіси перетворилися на решето. Біля Оперного театру, торгово-розважального центру Пасаж і парком імені Лазаря Глоби ходять піші та іноді навіть кінні патрулі, курсанти місцевої академії МВС.

Як і раніше діє заборона на проведення масових заходів. Під це визначення - "масові заходи з великим скупченням людей" - потрапило, мабуть, і чергове засідання суду у справі Юлії Тимошенко, хоча воно мало відбутися не в Дніпропетровську, а в Харкові. Його перенесли з 28 квітня аж на 21 травня. Тимошенко, звичайно, попросила про відтермінування сама, з причини поганого стану здоров'я, оскільки до болів у хребті "додався" шок від недавнього побиття тюремниками і синці. Але раніше подібні її звернення залишали без уваги, а нині погодилися без заперечення.
У суботу до Дніпропетровська прилітав Янукович. (Теракт застав його в робочій поїздці Кримом.) Віктор Федорович провів засідання спеціального координаційного штабу з силовиками, а потім з міністром охорони здоров'я Раїсою Богатирьовою відвідав постраждалих у лікарнях. Прес-служба сповістила: один літній чоловік, побачивши президента, провів паралель з 11 вересня 2001 року і розповів, що закрив собою дружину і внучку. Президент відреагував: "Дякую за мужність. Даруйте, будь ласка".

У дитячій лікарні Янукович роздавав фрукти та солодощі. Згідно з інформацією прес-служби, забинтовані підлітки почули від президента окрім побажань швидкого одужання ще й політінформацію: "Не допускати подібного в перспективі - наше головне завдання сьогодні. Важливо для слідства знайти причину злочину - можливо, йдеться про спробу дестабілізувати ситуацію в країні".

Дітям обіцяні безкоштовні путівки в Артек, дорослим - оздоровлення в будинках відпочинку і санаторіях. Принаймні, рішенням кабміну обласної держадміністрації виділено на ці цілі 1,5 мільйона гривень.

Відповідати на запитання журналістів, спеціально зібраних в залі обласної прокуратури, формат візиту Віктора Федорович не передбачав. Колег суворо попередили, щоб навіть не намагалися чіплятися до високого гостя. Янукович сказав, що версій, порівняно з першим після теракту днем, стало набагато менше. Але перераховувати їх не став: "Треба з'ясувати мотив. Є напрямок, за яким слідство просунулося досить глибоко". Силові міністри додали: за вказаним напрямом "консультуються зі спецслужбами сусідніх країн (Росії і Білорусі? - О. М.) і співпрацюють з ними в ході слідства".
Версія перша, за словами джерела Новой в правоохоронних органах, схиляється до вбивства місцевого бізнесмена, господаря будівельної компанії і співвласника групи Приват Геннадія Аксельрода. Його було застрелено кілером 14 квітня в центрі Дніпропетровська. Камери стеження, встановлені на будинку, де жив Аксельрод, нічого не зафіксували. Слідство забуксувало з самого початку, хоча на Аксельрода вже робили замах рік тому, намагаючись підірвати його в ресторані. Не допомогла і сума 1 мільйон доларів за інформацію про злочинців, яку пообіцяв друг і партнер покійного Геннадій Корбан. (Корбана неофіційно називають головним рейдером України, хоча він воліє іменувати себе "конфліктологом", причому з приставкою "екс", мовляв, переділ власності вже відбувся і подібна діяльність йому давно не цікава.)

Кілька років тому Аксельрод поставив у Дніпропетровську, на Єкатерининській вулиці, бронзовий пам'ятник бізнесменові, який відпочиває на лавці після трудів праведних. Моделлю для образу, щоб довго не думати, став він сам. Після вбивства Геннадія колеги по бізнесу понесли до пам'ятника, що тепер перетворився на надгробний, розкішні квіти і вінки ... Втім, офіційно генпрокуратура вже зв'язала вибухи 27 квітня 2012 року з "вибуховою" історією, яка сталася 16 листопада 2011 року, і об'єднала кримінальні справи в одне провадження. Тоді урна, начинена вибухівкою, вбила якогось бізнесмена на "Порше", котрий під'їхав о першій годині ночі до продуктового кіоску біля ЦУМу, щоб купити води ...
Опозиційні політики наполягають на версії- багатоходівці. Мовляв, другу кримінальну справу проти Юлії Тимошенко було порушено для того, щоб відвернути увагу всередині України та за її межами від першої, "газової", з політичним підґрунтям. Коли Європа стала обурюватися негуманним поводженням з екс-прем'єром, її вирішили оголосити симулянткою і силою доставити в лікарню на обстеження. Але тюремники в своєму службовому завзятті вийшли за межі дозволеного, і, щоб відвернути увагу від синців на тілі Тимошенко, в інтернет вкинули компрометуючий її відеоролик. (Новая газета писала про це.) Однак і Кремль, і бундестаг, і уряд Італії, як і раніше чекали від української влади пояснень. Заговорили навіть про можливий бойкот ЄВРО-2012 (Дніпропетровськ, до речі, не входить до переліку міст України, які приймають чемпіонат з футболу). І ось тоді владі потрібна чергова відволікаюча і гучна історія ...

Тридцять безвинно постраждалих від рук знахабнілого криміналітету або одна примхлива дамочка - що важливіше для країни і президента, який пообіцяв виборцям навести лад?

До речі, той же бізнесмен Корбан, який традиційно зберігав мовчання, недавно дав відверте інтерв'ю інтернет-ресурсу Економічна правда, де прозоро натякнув: за вбивством Аксельрода стоїть земляк із Дніпропетровська, який нині відбуває покарання у США. Прізвище екс-прем'єра України Павла Лазаренка Корбан не назвав, хоча і без того зрозуміло, про кого йдеться. Генпрокуратура повинна висловити вдячність досвідченому "конфліктологу" за допомогу і думки у вірному напрямку. Керівники ДП в ефірі політичних ток-шоу не раз говорили про тандем Лазаренко - Тимошенко як про організаторів замовних вбивств ...

Віктор Янукович дав вказівку розкрити дніпропетровський теракт до 4 травня.

Джерело: Новая газета






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини