реклама партнерів:
Головна » Вибори 2012. ЦВК відмовилася затверджувати кількість одномандатних округів

Вибори 2012. ЦВК відмовилася затверджувати кількість одномандатних округів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Центральна виборча комісія (ЦВК) відмовилася розглядати питання про затвердження кількості одномандатних округів у кожному з регіонів України для проведення парламентських виборів.
На засіданні ЦВК в четвер, пропозицію про внесення до порядку денного цього питання, підтримали лише 6 членів ЦВК за необхідних 8. Всього ж у засіданні комісії взяли участь 13 її членів.
Ініціатором внесення даного питання до порядку денного виступив заступник голови ЦВК Андрій Магера. Він наголосив, що при визначенні кількості округів було використано "виключно математичні критерії", виходячи з даних держреєстру виборців про кількість виборців, передає "Інтерфакс-Україна".
При цьому Магера зазначив, що питання формування одномандатних округів на даний момент обговорюється в суспільстві, тому ухвалення даного рішення є актуальним на даний момент, а не в останній термін, визначений законом (10 квітня).
Заступник голови ЦВК також наголосив, що дискусія про кількість округів у Києві є безпідставною, оскільки законом чітко визначено, що закордонні виборчі дільниці повинні бути включені саме до складу столичних округів.
У той же час, член ЦВК Олександр Шелестов висловився проти ухвалення даного рішення, аргументуючи свою позицію тим, що кількість виборців у кожному окрузі щодня змінюється. За його словами, кожен день відбувається до 20 тис змін виборчих округів, а на місяць - до 500 тис. "Тому абсолютно логічно і послідовно, якщо дане рішення буде ухвалено в останній день, тобто 10 квітня", - зазначив він.
При цьому член ЦВК Юрій Донченко нагадав, що на даний момент в Конституційному суді (КС) перебуває подання народних депутатів, в якому йдеться про конституційність положення про формування одномандатних округів з урахуванням зарубіжних виборчих дільниць. Він наголосив, що після ухвалення рішення ЦВК про кількість округів у регіонах відбуватимуться відповідні дії. У той же час, якщо КС прийме якесь рішення, яким будуть внесені зміни в закон, то це матиме відповідні наслідки.
Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна наголосила, що тенденція про зміну кількості виборців в регіонах є стабільною і практично незмінною. Таким чином, ситуація до 10 квітня, на її думку, вже кардинально не зміниться.
Голова ЦВК Володимир Шаповал зазначив, що він підтримує пропозиції про затвердження кількості округів на даний момент. "Нам не треба чекати рішення Конституційного суду", - зазначив він.
За його словами, станом на середу 14 травня, КС досі не відкрив провадження. У підсумку за пропозицію про внесення до порядку денного даного питання проголосували 6 членів ЦВК: Шаповал, Магера, Усенко-Чорна, Юлія Швець, Валерій Шелудько і Ігор Жиденко.
У Центральній виборчій комісії (ЦВК) не відкидають, що Конституційний суд заборонить виборцям за кордоном голосувати на мажоритарних округах на виборах до Верховної Ради України.
"Мені буде дивно, якщо за ознакою місця проживання буде узаконено нерівність прав виборців", - заявив заступник голови ЦВК Магера на засіданні комісії ЦВК у четвер.
Він наголосив, що понад 400 тис виборців, які перебувають за межами України, також мають право голосувати в мажоритарних округах, а не тільки за партійними списками. На думку заступника голови комісії, це буде порушенням прав виборців.
Голова ЦВК Володимир Шаповал зазначив, що, виходячи з повідомлень ЗМІ, суть подання стосується кількості одномандатних округів в Києві.
На його думку, якщо кількість округів у столиці буде зменшено з 16 до 13, то це призведе до того, що кількість виборців у кожному окрузі буде перевищувати 200 тис чоловік. "Це буде порушенням норм закону і як би натяком на порушення виборчого права громадян", - сказав глава комісії.
Шаповал повідомив, що станом на середу 14 березня КС не відкрив провадження за цим поданням народних депутатів.

Зазначимо, в КС надійшло подання народних депутатів про конституційність ч.2 ст.22 закону "Про вибори народних депутатів України", яким регулюється формування одномандатних округів. Новим законом про вибори народних депутатів, який набрав чинності в грудні 2011 року дозволяється балотуватися як за партійним списком, так і в одномандатному окрузі одночасно.

Джерело: http://www.newsru.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини