реклама партнерів:
Головна » Вічна пам’ять отцю, майстру вишиваних ікон Дмитру Блажейовському

Вічна пам’ять отцю, майстру вишиваних ікон Дмитру Блажейовському


Коментарі: 0 ЛЮДИНА. ОСОБИСТІСТЬ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
23 квітня на 101-му році життя помер отець-доктор Дмитро Блажейовський. 27 квітня його провели в останню путь. Згідно заповіту, отця Блажейовського поховали на Янівському цвинтарі у Львові.
За своє життя він створив більше 350 вишиваних ікон та хоругв, портретів українців, написав 25 наукових праць та численні публіцистичні статті з церковної історії. Дмитро Блажейовський видав 16 альбомів узорів українських релігійних вишивок. Він вважав, що українці мають вчитися вишивати, щоб у кожній українській хаті була вишивана ікона. «У нас мають бути вишиті ікони, нехай у Росії малюють, а ми маємо вишивати, бо це наше, і тому треба це підтримувати. Ми тим і різнимось, бо такої вишивки у світі, як у нас, я ніде не зустрічав. Трохи є в румунів, індіанів, але то не те. Тризуб, Шевченко, Франко, вишивана ікона – це те, що має бути в українській хаті, на цьому потрібно виховувати дітей. Адже родина формує дитя», – наголошував священик.
20 вересня 2001 року виставка вишиваних ікон відкрилась у Чернігові, в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній». Виставковий зал Колегіуму був переповнений. Шанувальники його творчості приїхали з усіх куточків Чернігівщини: із Сосниці, Городні, Мени, Ніжина… Дмитро Блажейовський дивувався, він не думав, що тут так багато його прихильників. А його обнімали і дякували. Жінки-вишивальниці розказували, що завдяки йому, вони, мовби, знову народилися, у них з’явилось бажання жити і творити, вишивати й малювати ікони.
Виставка вишиваних ікон експонувалась в Чернігові лише тиждень, але її відвідали тисячі людей. Черги стояли, щоб подивитись на дивовижні твори. Через кілька років, на прохання чернігівців, виставка вишитих ікон знову відкрилась в приміщенні Колегіуму.

Дмитро Блажейовський народився селі Вислоці Горішньому на Лемківщині 21 серпня 1910 року. Навчався він у Празі, звідки пішою прощею відбув у Рим, де студіював філософію, теологію, історію, захистив дві докторські роботи (з теології та історії). Майже 30 років прожив і душпастирював у США. Там отець Блажейовський залишив після себе збудовані храми та численні парафії. Ночами він працював, щоб заробити грошей для повернення у Рим, де міг би займатись науковою працею. 1973 року він знову у Римі. Лише у 63 роки отець-доктор почав вишивати ікони. Його вишивані ікони знаходяться в катедральних соборах Львова, Києва, Мюнхену, Лурду, Риму, а також у різних церквах Європи, Америки, Австралії. Отець Дмитро створив цілий цикл Богородичних ікон (біля 25), відомих в Україні та поза її межами.
А десять років тому за власні гроші Дмитро Блажейовський створив музей вишиваних ікон у Львові. Отець Дмитро нагороджений Папською медаллю «Христос - наш мир» і державною нагородою України – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. 2009 року Львівський музей вишиваних ікон та образів отця-доктора Дмитра Блажейовського і Товариство «Україна-Світ» висунули кандидатуру о. Блажейовського на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Вишивана ікона здобула сотні послідовників у багатьох містах та селах України. За схемами Дмитра Блажейовського вишивають ікони, образи, хоругви.

Християни вірять: Якщо хтось помирає на Христове Воскресіння, його щаслива душа піде просто до неба, у рай, бо того дня «небо отворено». Вічна пам’ять отцю Дмитру Блажейовському.

Джерело: "Чернігів стародавній"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини