реклама партнерів:
Головна » Виступ Блiнкена в Берлiні: Чиї вiйська отoчили чиїх?

Виступ Блiнкена в Берлiні: Чиї вiйська отoчили чиїх?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Перед зустріччю з Лавровим у Женеві Ентоні Блінкен виступив у Берліні із промовою про те, чому світ повинен перейматись Україною. Не знаю, чи запам’ятають цей виступ у майбутньому — але сьогодні його варто послухати. Або прочитати. Далі цитати з прямої мови Блінкена — скорочено.
***

Я прибув до Берліна у надзвичайно важливий момент для Європи, Сполучених Штатів, і я б сказав, для світу. Росія продовжує збільшувати загрозу щодо України. Те, що відбувається в Україні, — це більше, ніж конфлікт між двома країнами. Це більше за Росію та НАТО. Це криза із глобальними наслідками, і вона вимагає глобальної уваги та дій.
США та наші європейські союзники неодноразово зверталися до Росії з дипломатичними пропозиціями в дусі взаємності. Поки що нашу готовність добросовісно діяти відкинули. Бо насправді першочергово ця криза не про зброю чи про військові бази. Вона про суверенітет і самовизначення України та всіх держав. По суті, йдеться про відмову Росії від цілісної, вільної та мирної Європи після холодної війни.

Росія виправдовує свої дії заявами, що начебто Україна становить загрозу її безпеці. Це перевертає реальність з ніг на голову. Чиї війська оточили чиїх? Яка країна силою зазіхнула на територію іншої? Чиє військо в рази перевищує інше? Яка країна має ядерну зброю? Україна — не агресор. Україна просто намагається вціліти.

Було багато спекуляцій щодо справжніх намірів президента Путіна. Але насправді нам не треба гадати. Він нам сам неодноразово про це говорив. Він закладає основу для вторгнення, бо не вірить, що Україна є суверенною державою.

Він сказав про це прямо президенту Бушу в 2008 році. І я цитую: “Україна не є справжньою країною”. Він сказав у 2020 році, і я цитую: “українці і росіяни – це один і той самий народ”. … Мова йде не тільки про можливе вторгнення і війну. Йдеться про те, чи має Україна право на існування як суверенна держава. Йдеться про те, чи має Україна право бути демократією.
Відкинувши принципи суверенітету та самовизначення, ви повернетеся до світу, в якому правила, спільно сформовані нами протягом десятиліть, почнуть руйнуватись, а потім зникнуть. І це надихає деякі уряди робити все для того, щоб отримати те, чого вони хочуть

Саме тому уряди та громадяни повсюду повинні перейматись подіями в Україні. Це може здаватися далекою регіональною суперечкою або ще одним прикладом російського цькування. Але на кону — принципи, які упродовж десятиліть зробили світ безпечнішим і стабільнішим.

Якби я міг звернутись до російського народу, я б сказав їм, що ви заслуговуєте жити з безпекою і гідністю, як і люди повсюду. І ніхто — ні Україна, ні США, ні НАТО не прагнуть поставити це під загрозу. Але що дійсно загрожує вашій безпеці, — це безглузда війна з вашими сусідами в Україні, з усією ціною, яка з нею пов’язана. І найбільше для молоді, яка ризикне за це своїми життями, або навіть віддасть їх.

Я не випадково озвучую ці думки тут, у Берліні. Мабуть, жодне місце у світі не зазнало розколів холодної війни так, як це місто. Тут президент Кеннеді оголосив усіх вільних людей громадянами Берліна. Тут президент Рейган закликав Горбачова “знести цю стіну”.

Виглядає, що президент Путін хоче повернутись до тієї ери. Ми сподіваємось, що ні. Та якщо він це обере, то зіткнеться з тією самою відданістю і тією самою єдністю, яку попередні покоління лідерів та громадян проявили задля миру, свободи та людської гідності у Європі та по цілому світу. Дякую, що вислухали.

Джерело: uablog






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

Усі новини