реклама партнерів:
Головна » За вступ до Європейського Союзу понад половина українців

За вступ до Європейського Союзу понад половина українців


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
За вступ до ЄС виступає втричі більше українців, ніж до Євразійського економічного союзу. Про це йдеться у результатах опитування Фонду "Демініціативи" та Центру Разумкова.
Майже половина населення вважає, що зближення з Росією не відповідає інтересам України. Проте у цьому питанні дослідники зафіксували істотні регіональні відмінності між мешканцями різних частин держави.
Опитування також продемонструвало, що більшість учасників гіпотетичного референдуму про вступ України до НАТО висловилися б за членство у Північноатлантичному альянсі.
Участь у дослідженні, яке проводили 22-27 липня цього року, брали 2011 повнолітніх респондентів з усіх регіонів України, за винятком Криму та непідконтрольних Києву територій Донеччини та Луганщини. Похибка дослідження складає – 2,3%.

Втричі більше
51% українців підтримали б вступ України до ЄС, а за інтеграцію до Євразійського економічного союзу Росії, Білорусі та Казахстану виступають 17% респондентів, кажуть соціологи. Не визначилися з відповіддю на це питання 31% опитаних.
Найбільше прихильників вступу до ЄС проживає на заході та в центрі країни. На підконтрольній Києву території Донбасу кількість тих, хто підтримує європейську, євразійську інтеграцію та не визначився з відповіддю, є приблизно однаковою.
У грудні 2012 року опитування, проведене тими самими організаціями, зафіксувало, що за вступ до Євросоюзу виступали 42% населення, вступ до Митного союзу підтримували 32%, а 10,5% респондентів заявили, що Україна не повинна приєднуватися до жодної з цих організацій. Не визначилися з відповіддю тоді 15% опитаних.
Більшість вважають, що зближення України з ЄС відповідає інтересам України. Однак якщо у 2013 році такої думки притримувалися 72% українців, то зараз ця цифра складає 57%, зауважують автори дослідження.
Понад половина респондентів також погодилися з твердженнями, що зближення з ЄС не загрожує українській культурі (51%) та що тісніші стосунки з Євросоюзом важливі для зміцнення міжнародної позиції України (59%).
44% українців вважають, що протягом року Україна ані наблизилася до Євросоюзу, ані віддалилася від нього. Кількість тих, хто вважають, що Київ став ближчим до Брюсселя, та тих, хто вважає, що у цих стосунках мало місце охолодження, майже однакова (21 та 22,5% відповідно).

Посилення санкцій
Близько половини респондентів - 49% вважають, що зближення України з Росією не відповідає інтересам України. 30% українців не погоджуються з цією тезою.
Соціологи відзначають, що лише 10% мешканців заходу України та 17% жителів центральних регіонів вважають корисним для України зближення з Москвою. Разом з тим на півдні, сході країни та на підконтрольних Києву територіях Донбасу таких респондентів – понад 40%.
Більшість жителів усіх регіонів України (в цілому по країні 59%) вважають, що зближення України і Росії відповідає інтересам Росії.
"Між 2013 і 2015 роками ставлення до перспективи поглиблення відносин з Росією істотно погіршилося", - відзначають соціологи.
Інтерес України у зближенні з сусідом нині бачать удвічі менше українців, ніж позаминулого року (30% проти 63%).
Половина українців вважають, що санкції, запроваджені західними державами проти Росії, мають посилити. За пом’якшення санкцій виступають 6% населення, за їхнє повне скасування – 8,5%.

Хто почав?
Майже половина українців (49%) вважають, що відповідальність за "російсько-український конфлікт" несе Росія. Понад 9% покладають вину на Україну, понад 33% – на обидві сторони. Не визначилися з відповіддю 8,5% респондентів.
Формулювання "російсько-український конфлікт" вжили автори дослідження.
На офіційному рівні Москва не визнає участь своїх військових у бойових діях на Донбасі та заперечує інформацію про постачання озброєнь бойовикам самопроголошених республік.
Відповіді на це питання показали серйозні регіональні відмінності між респондентами з різних частин України, відзначають соціологи.
На заході та в центрі України відповідальність за конфлікт покладають на Росію понад 60% опитаних. На півдні та на підконтрольних Києву територіях Донеччини та Луганщини найпопулярнішою є опція зі взаємною відповідальністю Києва та Москви за конфлікт. На сході України кількість тих, хто однозначно звинувачує Росію та покладає відповідальність на обидві країни, є приблизно однаковою (37 та 39% відповідно).

За НАТО

У гіпотетичному референдумі про вступ України до НАТО взяли б участь 62,3% населення України, кажуть автори дослідження. Не прийшла б на голосування чверть населення, а 12,6% респондентів не визначилися з відповіддю на це питання.
64% від тих, хто хоче прийти на референдум, або ж 42% від загальної кількості респондентів сказали, що підтримали б вступ України до Північноатлантичного альянсу. 28,5% від потенційних учасників референдуму або ж 36% від усіх опитаних висловилися б проти.
"Якщо в середньому по країні рівень підтримки вступу до НАТО найвищий за всю історію незалежної України, то в регіональному розрізі існують відмінності", - зауважують соціологи.
За вступ до НАТО проголосували б 89% мешканців заходу країни, 73% жителів центру та 61% українців, що живуть на півдні. Натомість на сході України 64% населення проголосували б проти членства в НАТО, а на підконтрольних Києву територіях Донбасу противниками євроатлантичної інтеграції є 54% респондентів.
Протягом останніх років ставлення населення України до голосування на такому гіпотетичному референдумі змінювалося.
У грудні 2009 року опитування "Демініціатив" та фірми USS показало, що у такому референдумі за явки 60% більшість (60%) його учасників проголосували б проти вступу до НАТО і лише 21% підтримали б таке рішення.
Натомість проведене у травні цього року опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що на референдум про вступ до Північноатлантичного альянсу прийшли б 73% українців, що мають право голосу. 51% з них підтримав би членство України в НАТО, 49% - висловилися б проти.

Джерело: ВВС Україна




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини