реклама партнерів:
Головна » Затишшя перед бурею. Але це затишшя оманливе...

Затишшя перед бурею. Але це затишшя оманливе...


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Цей тиждень, що добігає кінця, для стороннього спостерігача українських подій виглядає відносним затишшям: не було ніяких силових зіткнень, влада почала звільняти «заручників» із числа заарештованих активістів протестного руху, опозиція у відповідь заявила про підготовку до звільнення адміністративних будівель...
Але це затишшя оманливе – тому що досі не вироблено жодної платформи для політичного компромісу, для порозуміння між владою і суспільством, для знаходження шляхів подолання політичної та економічної кризи, котра з головою накрила Україну. Зауважимо, що кожен новий тиждень називають вирішальним для пошуку компромісу. Але проходить день за днем, тиждень за тижнем, місяць за місяцем – і не відбувається зовсім нічого, що могло б давати надію.
Причина цього проста – влада в цілому досі не здатна усвідомити ситуації, в якій перебуває країна. Якщо поговорити з багатьма окремими її представниками – депутатами-регіоналами, «олігархами», чиновниками, дипломатами, то ви побачите, що їхні оцінки української дійсності не сильно відрізняються від оцінок простих людей чи опозиційних політиків. Але в цілому влада як така не хоче і боїться міняти статус-кво. Держава вибудувана як гігантський корупційний механізм. Олігархічні прибутки безпосередньо залежать від корупційної податливості чиновників і можливостей впливати на владу. Як відмовитися від усього цього? Як зрозуміти, що корупційно-олігархічну державу, по суті, вже зруйновано?
Саме тому ніякого реального переговорного процесу немає. Саме тому проходить тиждень за тижнем – і не намічаються навіть контури нової влади, яка могла б вивести країну з кризи. Саме тому буря може гримнути в будь-який момент – і не обов’язково, що це буде буря народного повстання. Це ще й буря повного економічного краху, після якої держава стане просто територією з паралізованими інститутами влади.

Наступного тижня Віктор Янукович має намір внести до Верховної Ради кандидатуру нового прем’єр-міністра країни. Швидше за все, це буде Сергій Арбузов – що стане справжнім тріумфом «сімейного» уявлення про владу. Я допускаю, що більшість «регіоналів» – чи то з вічного страху перед Віктором Януковичем, чи то з нерозуміння наслідків цього кроку – проголосує за запропоновану главою держави кандидатуру.
Що буде потім? Чи почнеться нова конфронтація між Майданом і владою? Чи сприйме суспільство, що прагне змін, це кадрове призначення як ляпас або просто як свідчення неадекватності влади? Цього я не знаю. Знаю тільки, що новому прем’єру нічим буде керувати. Економіки у нас більше немає. Грошей теж.
Не потрібно думати, що Арбузову позичить гроші Москва – не позичить. Якщо до його попередника Миколи Азарова Володимир Путін ще відчував хоч якусь довіру – і все одно три мільярди пропали у невідомому напрямку, – то «сімейний» бізнес викликає в Кремлі острах. І не потрібно думати, що Сергію Арбузову позичить гроші Захід – не позичить. Заходу потрібне політичне врегулювання в Україні, а не готовність влади до нового «розпилу».
Через кілька тижнів – або, в крайньому випадку, місяців – те, що залишиться від влади, буде домовлятися з суспільством на руїнах України. А новому уряду дістануться такі борги і зобов’язання, що розплачуватися за недалекоглядність «сімейної» команди будуть кілька поколінь українців. Ось що буде.
І ось що є альтернативою політичному діалогу та врегулюванню в Україні. Але для того, щоб цей діалог розпочався, недостатньо адекватної реакції президента і його найближчого оточення – я не дуже в це вірю, чесно кажучи. Для початку діалогу регіонали повинні навчитися голосувати проти пропозицій Януковича, а «олігархи» – зрозуміти, що їм з президентом і його родиною не по дорозі. Тільки в цьому випадку можна розраховувати, що Україна не опиниться у прірві, а затишшя стане шансом для початку змін, а не всього лише паузою перед новою негодою.

Віталій Портников – київський журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода
Джерело: Радіо Свобода, http://www.radiosvoboda.org/content/article/25264808.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини