реклама партнерів:
Головна » Зерновий пул не з Митним союзом, а з Європейським Союзом

Зерновий пул не з Митним союзом, а з Європейським Союзом


Коментарі: 10 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Київ відмовляється від чергової інтеграційної схеми Москви, - пише Тетяна Івженко в російській Независимой газете.
Україна призупинила транзит зерна з Краснодарського краю через свою територію, а до кінця тижня може зовсім заборонити його ввезення з Росії. За словами чиновників, зараз йде узгодження з Россільгоспнаглядом. Причина - небезпека поширення збудників ящура та африканської чуми свиней. Ситуація поставила під питання можливість створення Причорноморського зернового пулу України, Росії і Казахстану, про який тільки минулої п'ятниці говорили в Сочі прем'єр-міністри Дмитро Медведєв і Микола Азаров.
Ідея зернового пулу, ініціатором створення якого виступила російська сторона, обговорюється з 2009 року. Передбачається, що, об'єднавшись, три найбільші виробники зерна у СНД могли б виступити однією командою і значно посилити свої позиції на світовому ринку. За даними Російського зернового союзу, через розрізнені дії і взаємну конкуренцію на зовнішніх ринках Росія, Україна і Казахстан втрачають щорічно по 10 доларів на кожній тонні зерна.
Експерти в Києві зазначають, що проект передбачалося реалізувати поетапно, починаючи з обміну інформацією і закінчуючи узгодженням політики за обсягами виробництва і напрямами продажів. У 2010 році обговорювалися плани створення біржі з торгівлі зерном для країн Причорноморського регіону. Але до кінця 2011-го українська сторона дійшла висновку про неможливість реалізувати ідею пулу: структури і підприємства, які передбачалося включити до проекту, мають різну форму власності, а тому держава з ринковою економікою не може їм вказувати, як і на яких умовах працювати.
Восени минулого року до питання знову повернулися. Воно пролунало і в ході зустрічі глав урядів Медведєва і Азарова, що відбулася минулої п'ятниці. Днями заступник міністра сільського господарства РФ Ілля Шестаков повідомив, що ідея зернового пулу стане центральною темою другого Всесвітнього зернового форуму, який відбудеться у жовтні в Москві - в рамках всеросійської виставки-ярмарку "Золота осінь". Планується, що питання буде обговорюватися на рівні керівника аграрних міністерств трьох країн СНД і голови організації Чорноморського економічного співробітництва.
У Києві, як і колись, прохолодно ставляться до ініціативи. Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк дипломатично зазначив, що ідея вимагає серйозного вивчення: "Ми хочемо спілкуватися на рівні обміну інформацією з нашими колегами з РФ і Казахстану". І уточнив: "Ми б тільки не хотіли залежати від інших країн, тому що Україна є одним з найбільших експортерів зернових у світі".
Набагато більш різко говорять про зерновий пул українські виробники і представники галузевих об'єднань. Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко на прес-конференції після візиту Азарова у Сочі заявив, що зерновий пул невигідний українській стороні, а виробники з надією дивляться в бік Євросоюзу, з яким в листопаді планується підписати угоду про асоціацію та про зону вільної торгівлі. Клименко пояснив ситуацію цифрами: в 2012-2013 маркетинговому році (маркетинговий рік триває з липня одного року по червень наступного) Україна поставила до країн ЄС 38% від всього експорту зернових, а до країн Митного союзу - 0,6%.
Експерти в Києві стверджують, що Росія зацікавлена ув першу чергу у вільному транспортуванні свого зерна територією України, а також в експорті його через українські портові елеватори. Керівник галузевого консалтингового агентства ААА Сергій Наливка пояснив "НГ", що транспортні потужності України завантажені: "Звичайно, нам потрібно своє зерно доставити на елеватори. Якщо обсяг транзиту різко збільшиться, інфраструктура може просто не витримати навантаження".
Він зазначив, що врожай, що очікується в Україні, складе близько 60 млн. тонн, приблизно половина, як планується, піде на експорт. Уряд ставить завдання нарощувати виробництво і зовнішні поставки. Днями перший віце-прем'єр Сергій Арбузов повідомив, що через десять років Україна увійде до трійки світових лідерів на ринку зерна.
Російський урожай прогнозується на рівні 85 млн. тонн, зазначив Наливка. Але по українській території транспортується незначна частина експортних поставок: торік обсяг склав лише близько 17 тис. тонн, а донині перевалка російського зерна в українських портах трохи перевищила 8 тис. тонн. Що стосується Казахстану, то, спробувавши транспортувати зерно по українській території, він відмовився від ідеї через нерентабельність: "Вони навіть побудували свій термінал у Миколаївському порту, але логістика поставок така, що казахам довелося переорієнтуватися на роботу з українським зерном: формують великі партії і поставляють".
Генеральний директор асоціації Український клуб аграрного бізнесу Володимир Лапа підтвердив українським ЗМІ, що питання логістики - одна з головних проблем. Він зазначив, що теоретично в рамках зернового пулу казахське зерно могло б поставлятися в Росію, російське - в Україну, а з українських портів відвантажуватися на експорт. Джерело НГ у відомчій структурі неофіційно сказало НГ, що така схема обговорювалася, але теж не викликала захоплення у Києві: "Якість зерна різна. Та й взагалі - навіщо нам це потрібно, що це дасть Україні? Що дасть Росії - зрозуміло: говорячи про зерновий пул, вони припускають на певному етапі отримати контроль над ситуацією, ввести квоти і вказувати, кому, скільки, чого вирощувати, кому і на яких умовах продавати. Ми це можемо вирішити самі".
Голова Союзу сільськогосподарських кооперативів з обслуговування Іван Томич припустив, що зерновий пул - це логічне продовження євразійської інтеграції. "Якщо ми оберемо ЄврАзЕС, Митний союз - там нам і пул. Все залежить від вектора зовнішньої політики. Які нам переваги дає це співробітництво? Ми стаємо четвертою ніжкою у стільці Росії. Ми будемо їх підпирати своїми можливостями. А вони забиратимуть клієнтів на зовнішніх ринках. Я не бачу сенсу в такій політиці", - заявив він.
Хоча в Києві різко критикують ідею зернового об'єднання, експерти сходяться на думці, що очікуване з дня на день рішення про заборону транзиту російського зерна не пов'язане з політикою і не є торговою війною з боку України. Прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби повідомила, що причиною стали спалахи ящура й африканської чуми свиней. Українська сторона очікує від Росії інформації про заходи з ліквідації хвороб, які можуть переноситися із транспортованим зерном. Сергій Наливка впевнений: "Це надзвичайно небезпечна ситуація. Усі розуміють, що поширення хвороби потрібно зупинити. Закриття кордонів для транзиту в таких умовах - необхідний і обґрунтований захід. У цьому випадку, на відміну від заборон на поставки української продукції, які приймалися російською стороною, неможливо говорити про торгову війну. Це не протистояння, а спільні дії в інтересах обох країн ".

Джерело: http://ua.korrespondent.net




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини