реклама партнерів:
Головна » Зйомки фільму про Корюківську трагедію 1943 року на Чернігівщині. Фото

Зйомки фільму про Корюківську трагедію 1943 року на Чернігівщині. Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
24-28 грудня 2012 р. на Чернігівщині працювала знімальна група Творчого об’єднання документальних фільмів та програм Національної телекомпанії України на чолі з автором і режисером Сніжаною Потапчук.
Мета: створення документального фільму до 70-х роковин Корюківської трагедії 1943 р. – найбільшого нацистського злочину знищення населеного пункту разом із цивільним населенням у Другій світовій війні в Європі.
Творчій групі ще на підготовчому етапі надали допомогу у створенні фільму Центральний державний архів громадських об’єднань України, Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України. Науковим консультантом виступив Український інститут національної пам’яті.
На Чернігівщині роботу знімальної групи забезпечили Чернігівська облдержадміністрація, Корюківська райдержадміністрація, Державний архів Чернігівської області та Корюківський історичний музей. Під час зйомок у місті Корюківка знімальній групі активно допомагала науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова.
Впродовж 24-27 грудня кіномитці працювали у м. Корюківка. У районному будинку культури вони записали спогади та відповіді на питання свідків нацистського злочину, які за станом здоров’я мали можливість спілкуватися. Цікавим експериментом стало з’ясування автором фільму знань і вражень про цю трагедію у представників молодої генерації України – учнів Корюківської гімназії – середньої загальноосвітньої школи I-III ступеню.
Науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова організувала зустрічі зі дев’ятьма свідками трагедії за місцем їхнього проживання. Вона показала і розповіла про практично всі значні місця і вцілілі будинки міста, пов’язані з розгромом уніч на 27 лютого 1943 р. партизанами з’єднання Олексія Федорова окупаційного гарнізону, трагедією знищення містечка 1-2, 9 березня 1943 р., місця масових розстрілів окупантами цивільного населення в 1941-1943 рр., встановлені поховання жертв трагедії. Як відомо, влітку-восени 2012 р. Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України спільно з органами влади Чернігівщини, Корюківським історичним музеєм, ВГО «Союз «Народна пам’ять» та іншими громадськими організаціями за сприяння Українського інституту національної пам’яті провела роботи з пошуку та встановлення, обстеження та ексгумації поховань жертв Корюківської трагедії 1943 р.
Вранці 28 грудня, після зйомок околиці Корюківки, менського шляху до неї, творча група прибула до Чернігова в Державний архів Чернігівської області на Валу.
Директор архіву Раїса Воробей та її співробітники ознайомили київських кіномитців із документами про Корюківську трагедію 1-2 березня 1943 р. та організували їх зйомки. Серед них були «Акт Чернігівської обласної комісії з встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці» від 17 грудня 1943 р., «Акт судово-медичної експертизи по м. Корюківка», «Протоколи допитів свідків про події в березні 1943 р. в Корюківці» та інші документи.
Під час спілкування з журналістами обласного центру та національних інформаційних агенцій Сніжана Потапчук подякувала усім, хто сприяв і допомагав під час зйомок на Чернігівщині, зауважила, що створення фільму про Корюківську трагедію є важливим кроком українського суспільства до самоусвідомлення себе як нації, що аналіз і вивчення таких без сумніву жахливих подій минулого є однією з сходинок повернення українців до свого коріння, духовного відродження. Катастрофа проти людяності повинна розглядатися в глобальному історичному контексті, адже війна – це наслідок.
Також Корюківська трагедія повинна стати для українців національним символом скорботи за жертвами всіх спалених населених пунктів України.
У фільмі не буде постановочних епізодів, лише документальна реальність – головне історична точність та почуття й переживання людей, які пережили жахливу трагедію та сприйняття її сучасниками й фахівцями. Проведення зйомок в умовах сильних морозів і дощу у Корюківці дало можливість учасникам творчої групи хоча б частково зрозуміти, в яких умовах рятувалися ті, хто вижив.
На початку березня 2013 р. Перший Національний канал представить на суд глядачів документальну стрічку про Корюківську трагедію тривалістю 44 хв.
Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковий співробітник Сергій Бутко поінформував, що на сьогоднішній день зусиллями наукових співробітників Корюківського історичного музею встановлено 1885 жертв трагедії. Чернігівська облдержадміністрація та Український інститут національної пам’яті готують видання збірника про спалені карателями села і селища Чернігівщини під час окупації, друге видання мартирологу встановлених жертв Корюківської трагедії. З власної ініціативи Український інститут національної пам’яті підготував довідник про встановлені знищені нацистськими карателями населені пункти України.

Український інститут національної пам’яті




Автор та режисер фільму Сніжана Потапчук спілкується з журналістами






Підготовка інтерв’ю автора та режисера фільму Сніжани Потапчук зі свідком Ганною Андріївною Тихоновською





Зйомки болотистої місцевості в околицях Корюківки. Саме в таких місцях переховувалися від карателів вцілілі мешканці по пояс у воді






Віктор Петрович і Ніна Вікторівна Коробко розповіли автору та режисеру фільму Сніжані Потапчук про трагедію знищення міста





Свідок Володимира Івановича Костюк розповів творчій групі про вбивство та спалення в його хаті 2 березня 1943 р. мешканців міста, які 1 березня 1943 р. переховувалися в церкві







Зйомки документів про Корюківську трагедію в Державному архів Чернігівської області. Зліва направо: автор та режисер фільму Сніжана Потапчук, оператор Андрій Ревко, начальник відділу використання інформації документів архіву Ірина Гаврись





Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковий співробітник Сергій Бутко дав інтерв’ю журналістам про дослідження трагедії




QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини