реклама партнерів:
Головна » Знайомимося з мерами міст і селищ Чернігівщини

Знайомимося з мерами міст і селищ Чернігівщини


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Хто прийшов до влади у містах, селищах області? Хто залишився? Від кого тепер залежить, де і як ми отримаємо ділянку землі, ділянку під забудову, місце на кладовищі? Журналістки обдзвонили усі міста і райцентри Чернігівщини.

Партія регіонів провела у мери 8 чоловік
Чернігів
Чернігівці втретє проголосували за Олександра Соколова, 49 років, від Партії регіонів.
На другому місці В'ячеслав Лебідь, депутат міськради від ВО «Батьківщина». Загалом кандидатів було дев'ять. Соколов переміг з відчутним відривом. Втім, у понеділок зранку міська виборча комісія ще не могла назвати остаточних результатів підрахунку голосів! їх оголосили лише у вівторок, 9 листопада.

всього виборців—224277
голосували — 89616
за Соколова — 30125
за Лебедя —13590

Городня
У Городні втретє вибрали міським головою Андрія Богдана, 44 роки, від Партії регіонів. Загалом було три кандидати.
Друге місце за Андрієм Жадченком, 39 років, від «Фронту змін», раніше був заступником голови райдержадміністрації, на час виборів — безробітним.

всього виборців — 11669
голосували — 4108
за Богдана — 3080
за Жадченка — 454

Короп
У селищі Короп головою з 1990 року працює Микола Белан, 59 років. Переміг і на нинішніх виборах. Член Партії регіонів, балотувався від цієї партії.
Крім нього, був кандидат Анатолій Мілюков, 49 років, начальник сектора митного оформлення Чернігівської митниці, від Народної партії.

всього виборців — 4292
голосували —1983
за Белана —1160
за Мілюкова — 642

Куликівка
Беззмінний з 1994 року селищний голова Микола Опанасенко, 55 років, від Партії регіонів, ще раз виграв вибори. На другому місці Олександр Халімон, учитель, самовисуванець (у селищну раду можна й не від партії).

всього виборців — 4710
голосували — 2172
за Опанасенка —1004
за Халімона — 357

Носівка
Діючий мер Олександр Балінець подав заяву на звільнення як пенсіонер. З дев'яти кандидатів носівці вибрали Івана Пугача, 48 років, від Партії регіонів. Іван Іванович працював головою райдержадміністрації, поки Анатолій Красносільський «відбував заслання» у Коропі. Потім — заступником керуючого справами райради.
На другому місці Микола Булах, 56 років, від «Єдиного центру», тимчасово не працює, а до цього був директором місцевого хлібоприймального підприємства.

всього виборців — 12806
голосували — 3240
за Пугача —1000
за Булаха — 393

Новгород-Сіверський
Міським головою став Сергій Пунтус, 42 роки, від Партії регіонів. Член цієї партії, був заступником голови районної ради. На другому місці Володимир Романьок, 47 років, від ВО «Батьківщина», приватний підприємець. Усього кандидатів було 10.
Діючий мер Олена Сафонцева, 53 роки, від Соцпартії, опинилась на восьмому місці. Вона відпрацювала один термін.

всього виборців — 10588
взяли участь — 4364
за Пунтуса —1302
за Романька — 608

Ріпки
Втретє виграв вибори Сергій Гарус, 44 роки, від Партії регіонів. Член цієї партії.
Рима Олексенко, само висуванець, раніше в.о. голови Ріпкинської райдержадміністрації, була другою з шести кандидатів.

всього виборців — 6484
голосували — 2661
за Гаруса —1298
за Олексенко — 601

Сосниця
Вже вшосте сосничани обрали головою 54-річного Віктора Гординського. Вперше Віктора Михайловича обрали у 1987 році. До цього працював заступником директора з навчально-виробничої роботи Сосницького міжшкільного навчально-виробничого комбінату.
З 2010 року — член Партії регіонів, від якої і балотувався.
На другому місці кандидат від партії «Сильна Україна» Геннадій Смаглюк — викладач Сосницького сільськогосподарського технікуму бухгалтерського обліку
Балотувалося 4 кандидати.

всього виборців — 5964
голосували — 3079
за Гординського —1168
за Смаглюка —1145

Народна Партія провела у мери 4 чоловіки

Бобровиця
На виборах міського голови переміг Володимир Якушко, 59 років, від Народної партії. У місті про нього кажуть: роботу знає «від і до», адже близько 15 років працював заступником міського голови. Може взяти косарку і сам косити бур'ян, якщо напився той, хто повинен косити. Другою до фінішу виборчих перегонів прийшла Валентина Ганжа, 56 років, від Соцпартії. Очолює районну організацію Соцпартії. Загалом було вісім кандидатів.
Попередній мер В'ячеслав Поліщук, 43 роки, не брав участь у виборах. І взагалі останнім часом був відсторонений від посади. Над ним певний час висіла загроза порушення кримінальної справи.

всього виборців — 9774
взяли участь — 4148
за Якушка — 767
за Ганжу — 732

Козелець
20 кандидатів, найбільше в області, претендували на посаду козелецького селищного голови. Петро Федченко, 62 роки, від Народної партії, теж вирішив не прощатися з посадою. Петро Олексійович перемагав на вибоpax уже шість разів.
У п'ятницю зранку виборча комісія повідомила, що Федченко виграв, зібравши 558 голосів. На другому місці Світлана Однолько, 46 років, колишній сільський голова Скрипчина, від «Сильної України», 506 голосів. Світлана Іванівна не погодилася з такими результатами і разом з кандидатом Валерієм Бражником, 43 роки, самовисуванець, звернулася до суду. Козелець-кий райсуд розділив скаргу на два провадження: окремо від Од-нолько, окремо від Бражника.

— Для мене ці вибори шості. Я 20 років працювала у селі Скрипчин Козелецького району сільським головою. Такого голосування, як було оце в райцентрі, ще не бачила. На жаль, не можу довести, що щедро наливалося, випивалося, давали по 50 гривень. На третій дільниці, у школі №3, мої спостерігачі помітили, як бюлетені виносять з приміщення для голосування. Мій син, він теж був спостерігачем, скрутив порушника біля білої «Тойоти» відомого в селищі підприємця Валерія Недашківського. Викликали міліцію, прокуратуру. Але з того вийшла лише констатація факту. До суду мною та кандидатом Бражником була подана скарга на те, що в день голосування з 9.50 по 10.30 були закриті дві найбільші виборчі дільниці Козельця — у будинку культури та школі № 2. У нас є відеоматеріал, свідки цього грубого порушення. Ми просили суд визнати результати голосування на цих двох дільницях недійсними, провести повторне голосування. Висновок суду був такий — адміністративний позов до дільничної комісії задовольнити частково. У рішенні сказано: «визнати дії дільничної виборчої комісії щодо закриття дільниць для голосування протиправними, в задоволенні інших позовних вимог — відмовити». Ми оскаржили це рішення Козелецького суду у Київському адмінсуді.
Київ залишив без змін.

всього виборців — 6826
голосували —3121
за Федченка — 558
за Однолько —506

Ніжин
Михайло Приходько, 52 роки, від Народної партії, вп'яте виграв мерські вибори у Ніжині. На посаді керівника він з 1994 року. 15 грудня 2008 року його затримали. За підозрою, що «у 2008 році отримав від громадянина В.Макарука хабара у розмірі 59 тисяч ! 500 доларів США за виконання дій з використанням службового становища в інтересахтретіх осіб» (з постанови Генпрокуратури від 18.12.2008 р.). Макарук — представник київської фірми, яка нібито хотіла отримати в оренду двоповерхову будівлю Ніжинського банно-прального комбінату. У службовому кабінеті Приходька провели обшук, але нічого не знайшли. Разом з ним затримали рідного брата Віктора та директора комунального ринку Анатолія Походню. Затримання проводили силовики з Департаменту держслужби по боротьбі з економічною злочинністю та Генпрокуратури. Підозрюваних повезли до Києва. Генпрокуратура порушила кримінальну справу про хабарництво у великих розмірах.
18 грудня 2008 року Печерський суд Києва постановив: Михайло Приходько пробуде за ґратами до кінця слідства.
Того ж дня слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури О.Гура пред'явив обвинувачення Приходьку у хабарництві і виніс постанову про відсторонення мера Ніжина від займаної посади. З мотивацією, що на волі він може впливати на об'єктивність показань свідків.
Потім Приходько опинився у медчастині Лук'янівського СІЗО.
14 травня 2009 року Апеляційний суд Києва скасував рішення Печерського районного суду про утримання підслідного Михайла Приходька під вартою у Лук'янівському СІЗО.
Згідно з рішенням суду він був відпущений на волю до вироку суду під заставу 17 тисяч гривень.
Останнім часом жив у селі Салтикова Дівиця Куликівського району, звідки родом. Від керівництва Ніжином був відсторонений. Але перевиборів не призначали. Обов'язки міського голови виконував секретар міськради Олег Баранков.
Мерство Приходька і до того не було безхмарним. У 2006 році депутати міськради прийняли рішення про недовіру йому. Тільки через півроку Приходько поновився на посаді через суд.
Чим закінчилась справа про хабарництво? Поки що нічим — суду не було.
– Несудимий, це і стало основним аргументом для реєстрації його кандидатом на посаду міського голови, — пояснив голова Ніжинської міської виборчої комісії Сергій Нечаев. — Якби щось було неправильно, нам би не дали можливості його зареєструвати. Ряд депутатів і Олег Баранков їздили до Києва, у суд, щоб Приходька відсторонили. Але безрезультатно. А люди за нього проголосували.
Олег Баранков, у минулому чернігівець, від ВО «Батьківщина», зайняв друге місце. А всього кандидатів було 9.

всього виборців — 58715
голосували — 22577
за Приходька — 6908
за Баранкова — 4113

Семенівка
Перемогу отримав 49-річний Олександр Бичков, якого обрали на другий строк. Балотувався від Народної партії. Всього ж на мерське крісло претендувало 5 кандидатів.
Друге місце посів кандидат від партії «Сильна Україна» Олександр Дивисенко — керівник нижнього складу Семенівського лісгоспу.

всього виборців — 7535
голосували—3484
за Бичкова —1562
за Дивисенка —1030

Соціалістична партія провела у мери 3 чоловіки

Борзна
Міським головою борзнянці обрали Анатолія Койду, 55 років, від Соцпартії. До цього він працював заступником голови райдержадміністрації, останнім часом — заступником міського голови з питань виконавчої роботи. Другим з семи кандидатів став Анатолій Хавило від ВО «Батьківщина», 50 років, тортова райради.
Володимир Гуменський, 53 роки, вигравав вибори чотири рази, стільки ж каденцій працював міським головою. Цього разу своєї кандидатури не подав.

всього виборців — 10376
голосували — 3660
за Койду — 968
за Хавила — 952

Мена
Незадовго до місцевих виборів міський голова Михайло Кадушко перейшов працювати директором районної гімназії. А потім виставив свою кандидатуру на посаду міського голови. І програв вибори, вперше в житті.
Менським міським головою став Федір Фесюн, 57 років, від Соцпартії. Федір Іванович – перший секретар Менського райкому Соцпартії, був директором ТОВ «Менський деревообробний завод» (простіше кажучи, це пилорама). Лихайло Кадушко, 50 років, від Компартії, став, другим з 12 кандидатів.

всього виборців — 9920
голосували — 4158
за Фесюна — 553
за Кадуша — 488

Прилуки
Юрій Беркут, 47 років, від Соцпартії, вдруге став міським головою Прилук. Очолює міський осередок Соцпартії.
Було шість кандидатів. На другому місці — колишній мер (2000-2006 роки) Прилук Микола Бабій, 57 років, від Української соціал-демокрагичної партії. Заступник начальника нафтогазового управління у місті Охтирка.

всього виборців — 49867
голосували — 22182
за Беркута — 10455
за Бабія—5402

Сильна Україна провела у мери 3 чоловіки

Варва
Вперше за всю історію Варви селищним головою стала жінка — Валентина Саверська-Лихошва, 54 роки, завуч гімназії, учитель історії, заслужений учитель України. Очолює районну організацію партії «Сильна Україна», від цієї партії балотувалася. Переконливо перемогла шістьох кандидатів-чоловіків.
Діючий мер Павло Скудний відпрацював три терміни і пішов на пенсію.

всього виборців — 7013
голосували — 3257
за Саверську-Лихошву — 945

Срібне
Головою став 38-річний Олег Куделя. Приватний підприємець — має власний продуктовий магазин. За освітою менеджер організації. Висувався від партії «Сильна Україна».
Всього ж на крісло голови претендувало 8 кандидатів.
Друге місце посів Василь Блануца, пенсіонер, який балотувався від партії «Батьківщина».
Діючий голова Срібного — 61-річний Микола Москвітін. Колишній військовослужбовець. На посаді Микола Васильович перебував три терміни. Цього разу свою кандидатуру не висував.
— Я вже пенсіонер, треба про здоров'я дбати, більше бувати з родиною, — пояснив він.

всього виборців — 3132
голосували — 1573
за Куделю — 477
за Блануцу — 384

Щорс
Місто очолив 47-річний Олександр Грабовський, балотувався від партії «Сильна Україна». Начальник Щорської дільниці ВАТ «Теплокомуненерго».
Колишній голова — 56-річна Тетяна Ющенко заяви на пост мера не подавала. На посаді Тетяна Миколаївна перебувала один строк. До цього була помічником-консультантом народного депутата від Комуністичної партії України Володимира Лещенка.
— Заяву на головування я не подавала з принципових переконань. Але не сумнівайтеся, що люди довіряють, адже мене обрано депутатом районної ради по одномандатному округу, — сказала вона.
Друге місце посів кандидат від партії «Батьківщина» Ігор Батюк — військовий комісар Городнянського районного військового комісаріату.
Всього ж балотувалося 6 кандидатів.

всього виборців — 9720
голосували — 3800
за Грабовського —1494
за Батюка — 730

Батьківщина провела у мери 1 чоловіка

Бахмач
Міським головою Бахмача став бютівець Павло Шимко, 39 років, від ВО «Батьківщина» (на нинішніх виборах висувати свою кандидатуру у мери міста можна було тільки від партії). Бахмачани обрали Павла Миколайовича з семи кандидатів. Другим був голова райради Володимир Сорока, 35 років, від Партії регіонів.
Діючий мер Олег Поліщук, 38 років, програв вибори. Йшов від партії «Сильна Україна», зайняв п'яте місце. До цього Олег Васильович тричі вигравав вибори.

всього виборців — 15378
голосували — 5658
за Шимка —1797
за Сороку —1476
за Поліщука—324

Фронт змін провів в мери 1 чоловіка

Ічня
В Ічні вдруге переміг діючий мер Григорій Герасименко, 55 років, від «Фронту змін». Друге місце за Віктором Іващенком, 50 років, голова районної організації ВО «Батьківщина» . Всього було п'ять кандидатів.

всього виборців — 10303
голосували — 3646
за Герасименка —2211
за Іващенка — 426

Партія промисловців і підприємців України провела у мери 1 чоловіка

Корюківка
Вдруге став міським головою Ігор Матюха, 37 років, від Партії промисловців та підприємців. Олександр Биков, начальник ЖЕД, можливо, був технічним кандидатом, але теж набрав чималу кількість голосів.

всього виборців — 10647
голосували — 4224
за Матюху — 2288
за Бикова —1296

Самі по собі

Талалаївка
Вибори виграв 47-річний Юрій Величко. Самовисуванець. За освітою інженер-механік. Працює майстром Талалаївського відділення управління газового господарства.
Змінить діючого голову — 52-річного Миколу Пилипенка. Він також позапартійний. На посаді селищного голови пропрацював один термін. До обрання працював фельдшером «швидкої допомоги». Він посів серед кандидатів друге місце.
Всього ж на посаду голови Талалаївки балотувалося аж 12 кандидатів.
Зараз Микола Павлович перебуває на лікарняному. За тиждень до виборів він потрапив в аварію.
— Повертався з робочої поїздки з Прилук, — розповідає голова. — Десь о п'ятнадцятій годині заїхав у село Мирне Талалаївського району, скинув швидкість. Не знаю, що зі мною сталося, можливо, знепритомнів чи пам'ять втратив. Та коли отямився, то вже злетів з траси. 20 років за кермом. Жодного разу такого не траплялося. І свідки є, що я їхав нормально. У мене струс мозку, забої. Нічого страшного. З виборами інцидент не пов'язую. Хіба що перевтома. Звичайно, шкода, що люди не проголосували за мою кандидатуру. Я працював для них.

всього виборців — 4252
голосували — 2020
за Величка — 740
за Пилипенка — 271

Ольга Макуха, Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №45 (1279)







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини