реклама партнерів:
Головна » Зухвала операція Ізраїля в Сирії увійде в історію війни в повітрі!

Зухвала операція Ізраїля в Сирії увійде в історію війни в повітрі!


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ця зухвала операція увійде в історію війни в повітрі!

ВПС Ізраїлю непомітно для РФ розбомбили об’єкти в зоні дії новітніх російських ЗРК С-400, С-300 і “Панцир-С1”, збитий російський розвідник Іл-20 – 15 російських військових знищено. Ізраїль показав низький рівень боєздатності російських ВКС одним ударом, повідомляє prefiks.win

Як тільки доходить до реального бою, коли противник диктує ініціативу і грамотно планує свої дії, так відразу армія Путіна показує низьку боєздатність, не вміння реагувати на раптові дії.

Вчора ввечері Ізраїль здійснив одну з найсміливіших і ефективних операцій на території Сирії, яка увійде в історію також як блискучий розгром радянської ППО в червні 1982 року в долині Бекаа. Завдяки даним Міноборони РФ ми можемо повністю реконструювати хід операції.

Військово-морська база Латакія є однією з ключових для режиму Асада, для російської армії і її союзників – терористів “Хезболлах”. База охороняється в тому числі російськими підрозділами, і знаходиться під прикриттям засобів ППО ЗС РФ. Поблизу Латакії знаходиться головна база Повітряно-космічних сил ЗС РФ – Хмеймім, і головна військово-морська база ВМФ – Тартус. Район максимально щільно прикритий російськими засобами ППО і радіоелектронної розвідки, а також засобами ППО і РЕР армії Асада, оснащеною російською зброєю.

Однак 17 вересня ізраїльський наліт не виявлено системами ППО РФ і Сирії, раптовість була повною.
Ізраїльські літаки здійснили візит на Латакію з боку моря. Це було несподівано для росіян. Гориста місцевість Сирії сприяє повітряним атакам на малих висотах – для радарів багато мертвих зон. Однак з іншого боку з’являється ймовірність візуального виявлення, і попадання в зону щільного вогню зенітних установок і всіх видів ракет. В такому добре захищеному районі як Латакія всі підходи напевно контролюються, радарів там досить. І ось для забезпечення раптовості ізраїльтяни вирішили зайти над морем. Оборона з моря посилена потужною ППО російських бойових кораблів, росіяни на цьому напрямку, здавалося, найкраще контролюють обстановку. Причому ніякої розслабленості в системі російської ППО і в ВКС, оснащених сучасними перехоплювачами Су-35, не було. Авіаудари Ізраїль і країни НАТО наносять по Сирії не часто, але регулярно, і пильність чергових перевіряється багаторазово, системи ППО удосконалюються усіма силами.

І що ж зробили євреї? Вони гнучко використовували зміни повітряної обстановки і відволікання уваги російських і сирійських операторів РЛС.

Базу прикривають не тільки радари – росіяни розгорнули в цьому районі потужну систему радіоелектронної розвідки. Всі найсучасніші засоби РЕР ВС РФ відчувають в бойовій обстановці як на Донбасі так і в Сирії. Для контролю обстановки в повітрі патрулював російський літак радіоелектронної розвідки Іл-20, який забезпечує моніторинг всіх засобів радіозв’язку і випромінювань радарів на великій території. В районі Латакії в цей час патрулював французький фрегат “Овернь”, його супроводжував російський сторожовий корабель “Допитливий”. О 22.00 в районі Латакії склалася така обстановка. Іл-20 завершував патрулювання і почав зниження для заходу на посадку, посів ешелон близько 5-6 кілометрів. А фрегат “Овернь” під час руху, за російськими даними, здійснив запуск крилатих ракет. Правда, російські джерела не вказують куди стріляли французи, ніяких претензій сирійський режим не пред’явив, Франція ракетний удар поки не підтверджує, так що ця заява російських військових може виявитися недостовірною. Фактом є те, що за діями “Оверні” росіяни стежили пильно.

Саме цей момент був обраний ізраїльтянами для атаки.

4 винищувачі Ф-16 непомітно для росіян зробили зліт з авіабази, і о 22.00 на надхмалій висоті в декілька метрів здійснили візит на Латакію з боку моря, досить близько пролетівши від французького фрегата, щоб відмітка цілі на екрані радара збігалася з відміткою “Оверні”. У цей момент на командний пункт російської армії в Сирії подзвонив офіцер зв’язку ЦАХАЛ і повідомив, що через хвилину буде завдано удар. Часу зреагувати вже не було. Ізраїльські літаки абсолютно заплутали ППО тим, що візит для удару було виконано прямо під російським розвідником ІЛ-20, в коридорі, який був наданий для посадки! Показово, що навіть в цей момент Іл-20 не зміг виявити присутність в повітрі противника в такій близькості від себе. Російські перехоплювачі Су-35, які чергують на Хмейміме спеціально для боротьби з такими атаками, злетіти просто не встигли, і в бій не вступили.

Ф-16 атакували об’єкти в Латакії високоточними керованими бомбами GBU-39 – це боєприпаси малопомітні для систем ППО, з потужною фугасною бойовою частиною, які не дають великого числа осколків. Ізраїль застосовує такі бомби для ударів в зонах щільної житлової забудови, щоб знизити ймовірність загорози для мирного населення. Судячи по одному заходу на ціль на надмалих висотах в зоні щільної забудови, цілі атаки подсвічувались коректувальниками з землі. Бомби вразили військову базу сирійців, аеродром, завод і нафтобазу. Один літак – один захід – одна бомба – одна мета.

Бойова тривога, і прокинулися всі засоби ППО. Але було пізно – виявити Ф-16 ніхто не зміг. Об’єкти були атаковані з того повітряного коридору, де йшов на посадку Іл-20. О 22.10 ізраїльські Ф-16 виконали завдання, і успішно без втрат завершили операцію.
За іронією, пропаганда Асада відразу ж заявила, що втрат немає, що їх ППО відбила ізраїльський наліт! І виявилося, що сирійці дійсно вразили ціль!

«Прикриваючись російським літаком, ізраїльські льотчики підставили його під вогонь засобів ППО Сирії», – заявив офіційний представник Міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков.

Так! Побудована російськими фахівцями система ППО Сирії не зуміла зорієнтуватися в обстановці, і в результаті під час нальоту сирійці відстрілялися не по Ф-16, а за російським Іл-20, який був збитий в 22.07 сирійцями. Всі 15 членів екіпажу були знищені разом з машиною. Російські неофіційні джерела повідомляють про пуск ракети С-400 по ізраїльтянам, але якщо росіяни щось і встигли зробити, все було безуспішно. Заслуговує на увагу, що для досягнення раптовості ізраїльські системи радіоелектронної боротьби не забили перешкодами сирійську і російську ППО, раптовість була досягнута насамперед завдяки прольоту на надмалих висотах. Російські джерела взагалі не відзначили роботу ізраїльської РЕБ, і судячи по ураженню Іл-20, системи наведення все-таки працювали.

Очевидно, ЦАХАЛ спланував операцію гнучко, щоб атака відбулася в сприятливий момент і були використані відволікаючі противника фактори, які дезорієнтують чергові сили ППО.

Операція в Сирії – важливий урок для авіації України. Виявляється, при точному розрахунку авіація може діяти успішно навіть в зоні максимальної щільності російської ППО, при цьому цілком звичайні літаки, не «Стелси” і не Ф-35, а далеко не нові Ф-16, залишилися не виявленими до моменту удару, завдяки надмалим висот польоту і досягненню раптовості.

Тепер Росія погрожує атакувати Ізраїль: «Ми залишаємо за собою право на адекватні дії у відповідь», заявив генерал Конашенков.

Ізраїль висловив співчуття РФ в результаті загибелі 15 осіб, проте:

“Ізраїль покладає повну відповідальність на режим Ассада за це. Ізраїль також вважає, що Іран і Хізболла несуть відповідальність за цей трагічний інцидент.

Ізраїльські ВПС атакували об’єкти інфраструктури сирійської армії, які виробляли зброю масового ураження для терористичної організації Хізбалла. Ця зброя призначалася для використання проти Ізраїлю, нагнітаючи загрозу “.

Це означає – бомбили і бомбити будемо, незважаючи на російські ВКС і ППО.

Чи ризикне Путін атакувати ізраїльську армію? Ну-ну, нехай спробує – тільки треба для цього завезти в Сирію побільше трун.

Карта обстановки підготовлена МО РФ.

Юрій Бутусов





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини