реклама партнерів:
Головна » Як виконуються на регіональному рівні домовленості між Україною, ЄС та НАТО

Як виконуються на регіональному рівні домовленості між Україною, ЄС та НАТО


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відповідь на це запитання шукали учасники засідання Чернігівського прес-клубу реформ. Дев’ять місяців тому в Чернігівській області була створена коаліція громадських організацій, яка протягом цього часу проводила моніторинг діяльності Чернігівської ОДА та її профільних управлінь щодо виконання заходів, передбачених програмними документами.
Під час зустріч з журналістами учасники коаліції – Геннадій Максак - президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, Юрій Вдовенко - член експертної групи, Юрій Паперний – керівник ГО “Молодіжний інформаційний центр” та Юрій Ткач – голова ГО “Євро клуб” – розкали, як в Чернігівській області реалізується державна політика європейської та євроатлантичної інтеграції.

На початку зустрічі Геннадій Максак поінформував журналістів, що згідно з зовнішньополітичним курсом України, керівництво держави щороку затверджує Плани дій «Україна –ЄС» та «Україна – НАТО». Згідно цих документів розробляються державні програми, спрямовані на реалізацію Планів. Г. Максак проаналізував Плани дій на 2006 рік. Отже, від України вимагається продовжувати реформування законодавчої бази. Також особлива увага приділяється зміцненню ринкової економіки та економічних стандартів. Важливим моментом є дотримання принципів свободи слова і преси та вільне поширення інформації.

Щодо дій місцевих органів влади, то розроблена регіональна Програма та плани заходів. За цими документами представники влади в регіоні мають зміцнювати економіку регіону та інформувати населення про українсько-європейське співробітництво. Саме для того, щоб дослідити, як на місцевому рівні виконуються ці домовленості, Поліський фонд протягом дев’яти місяців реалізовував проект “Громадська експертиза реалізації державної політики європейської та євроатлантичної інтеграції в Чернігівській області” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

За словами Г. Максака, в рамках цього проекту проводився громадський моніторинг (громадська експертиза рішень, ретроспективний аналіз, контент-аналіз, експертне соціологічне опитування) дій органів державної влади щодо реалізації наступних положень: Державних програм з інформування громадськості з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в 2004-2007 роки, Плану дій “Україна-ЄС” та інших документів.

Пан Максак пояснив, що для реалізації проекту була створена широка коаліція громадських організацій, до якої увійшли Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень, Спілка молодих державних службовців, Євро клуб та Молодіжний інформаційний центр. Для успішної реалізації проекту була створена Експертна група. За словами її члена Юрія Вдовенка, група розробила методики громадської експертизи рішень та проаналізувала низку законопроектів на замовлення Кабінету Міністрів, а також рішень облдержадміністрації.

Також Поліський фонд провів експертні опитування “Чернігівщина експертна 2005” та “Чернігівщина експертна 2006”. Було опитано більше 100 експертів (держслужбовці, начальники відділів та управлінь ОДА, редактори, журналісти регіональних ЗМІ, громадські діячі). Під час цього дослідження визначилась експертна думка про ефективність діяльності регіональних органів влади щодо реалізації державної політики європейської та євроатлантичної інтеграції .

Юрій Паперний, керівник Молодіжного інформаційного центру розповів про видання спеціального номеру інформаційно-аналітичного журналу “Чернігівський монітор”. До нього увійшли результати та детальний аналіз проведеного моніторингу.

Учасники засідання були одностайні у тому, що реалізація проекту підвищила рівень обізнаності громадськості Чернігівщини з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. На думку Г. Максака, здійснення моніторингу допомогло з’ясувати наявні недоліки в реалізації державної політики та вжити заходів щодо їх недопущення в подальшому, а також вдосконалення даної роботи.

Ірина МЕЛЬНИК






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини