реклама партнерів:
Головна » Чернігів. Викрутаси на дорогах або генерал іде на затримання.

Чернігів. Викрутаси на дорогах або генерал іде на затримання.


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Держава вимагає від Державтоінспекції та влади на місцях забезпечити порядок на дорогах. Дійсно, своєчасна і справедлива вимога, адже за рік на дорогах гинуть більше 7 тисяч українців - це дуже багато (більше ніж половина загиблих за 10 років війни в Афганістані). Дисципліна серед водіїв така, що без міцного слівця ніхто з нас вже не сідає за кермо і вулицю не переходить.
Часто в центрі міста практично неможливо перейти пішохідний перехід (водії тільки „добавляють газку"), а йдучи навіть на зелене світло, ми оглядаємося, аби нас не переїхав якийсь п'яний „джигіт".
Треба віддати належне інспекторам ДАІ, вони намагаються зробити все від них залежне. Але ж... не все залежить тільки від них. От лише декілька історій, які яскраво ілюструють наскільки ситуація на дорогах схожа на гру без правил.
Наприкінці листопада такий собі пан „М" водій маршрутки возив на своєму „Дельфіні" весільних гостей. Погодьтеся, приємна і почесна місія. А після того, як чоловік відвіз пасажирів до ресторану, він вже чомусь вже був „під мухою".
Більше того, цей пан сів за кермо, почепив на автобус табличку маршруту №10 і поїхав знайомими вулицями. Пасажири довго не могли зрозуміти чому автобус виробляє на дорозі такі викрутаси, аж доки пан водій не дихнув у салон. А потім пасажири відчули себе просто дровами, коли противно завищали гальма і півсалону просто попадало. Тоді швидко знайшлися в салоні міцні чоловіки і на зупинці відірвали водія від баранки. Тут же передали його ДАІшникам, що чергували неподалік.
Як і годиться, водія доправили до наркодиспансеру, де піддали експертизі. Вона безапеляційно підтвердила, що водій перебував в стані алкогольного сп'яніння.
Зайвим буде нагадувати, що водій ризикував життям десятків людей, тому відповідно суворим було і покарання. Згідно статті 130 кодексу України „Про адміністративні правопорушення" до водія застосовано стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами на 1 рік.
Суворо? Можливо, але погодьтеся, ви б, правда, не хотіли опинитися в цей час на шляху „п'яного" автобуса, а тим більше в салоні? Отож.
Далі - цікавіше. Вже в наркодиспансері водій вимагав аудієнції із самим начальником обласної ДАІ. Андрій Шкурко - людина поважна, але не горда, тому незабаром головний ДАІшник області прибув у медичний заклад поспілкуватися із водієм. І що ви думаєте водій розповів? Що він „білий і пухнастий", а у всьому винні... автоінспектори, які його затримали.
Під час оформлення протоколу про адміністративне правопорушення водій чинив непокору законним вимогам працівників ДАІ, за що був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст.185 КУпАП і підданий адміністративному арешту на 10 діб.
Буде час охолодити „гарячу голову". Та й іншим наука.

Згідно вимог Указу Президента України, автоінспектори мають посилити контроль за дотриманням правил дорожнього руху. Тому на вулиці часто-густо виходять не тільки так звані „кабінетні" працівники, а й керівництво автоінспекції.
Нещодавно в центрі міста можна було помітити начальника ВДАІ УМВС Андрія Шкурка разом із своїм заступником - Валерієм Кривопалим.
Обидва у формі, світловідбиваючих жилетах, поряд патрульне авто. Це для того, аби ніхто з порушників не поскаржився, що міліціонери, мовляв, стояли десь „у кущах".
Аж тут якраз їде вулицею дороге німецьке авто, а переднього номера, чомусь, немає. Міліціонер робить відповідний знак жезлом, а водій лише пригальмував і... помахав ручкою, не забувши натиснути на газ. Почалося переслідування, в ході якого водій тричі проігнорував вимоги інших патрулів зупинитися, в тому числі і через гучномовець. Лише на 33 кілометрі автодороги Чернігів-Мена-Грем'яч авто вдалося зупинити. Водій був у стані сп'яніння (експертиза це підтвердила).
Вийшовши з салону, той не придумав нічого кращого, як представитися співробітником одного з силових відомств, а потім навіть помічником народного депутата.
В суді порушник своєї вини не визнав та пояснював, що перебував у стресовому стані і через це, не побачив працівників ДАІ. А спиртних напоїв не вживає взагалі, в наркологічному ж диспансері йому, мовляв, вимірювали лише тиск.
Вивчивши матеріали справи, суд визнав водія винним у скоєнні адмінпорушення і позбавив його права керування усіма видами транспорту строком на рік.

Остання історія показує, що кожен міліціонер незалежно від посади повинен сам дотримуватися закону і вимагати цього від інших.
На початку грудня начальник обласного управління внутрішніх справ Валерій Нонік їхав у справах. На одній з центральних вулиць він побачив як одна автівка при зміні напрямку руху з лівого ряду в правий не надала дороги автомобілю, який рухався праворуч у попутньому напрямку, змусивши водія різко гальмувати та змінювати напрямок руху, щоб уникнути зіткнення. Після чого порушник ще й проїхав перехрестя на „червоний", неодноразово створюючи аварійні ситуації іншим учасникам дорожнього руху. Головний міліціонер області нарахував 4 грубих порушення ПДР, а потім особисто затримав порушника і передав ДАІшникам.
(Хтось скаже, мовляв, не генеральське це діло. Можливо. Але погодьтеся, який чудовий приклад для підлеглих, чи не так?)
Генерал Нонік звернув увагу на зухвалу поведінку водія ще й тому, що машина порушника була спеціальна - з характерними смугами і маячками (інкасаторська). Валерій Вікторович не міг припустити такого непрямого удару по іміджу міліції, адже для цивільних інкасаторська автівка дуже схожа на міліцейську. А хтось потім обов'язково скаже: „Нас штрафують, а самі їздять, наче права за сало купили". Ну і як потім пояснити громадянам, що цей порушник не має до міліції ніякого відношення?
Суд визнав водія винним у скоєнні адмінпорушення і позбавив його права керування усіма видами транспорту строком на рік.
Всі наведені приклади свідчать про зневажливе ставлення деяких водії до правил поведінки на дорозі. Чому? Мабуть від безкарності. А від цього правового нігілізму в кінцевому результаті страждають люди.
Міліція сподівається, що влада нарешті змінить своє поблажливе ставлення до порушників, які вважають себе якоюсь особливою кастою, для якої закони не писані. Адже в Україні штрафи за порушення настільки смішні, що водії часто просто не приходять до суду.
Ще однією злободенною проблемою є засилля реклами на трасах. Замість дороги водій часто витріщається на рекламні продукти, в результаті чого стаються ДТП.
Як розповів начальник управління ДАІ області підполковник міліції Андрій Шкурко, значна кількість рекламних носіїв розміщені на шляхах області, їх засилля відволікає водіїв. А це небезпечно. До того ж, багато їх розміщено без дозволів. Це є порушенням Закону України "Про рекламу".
Особи і організації, які хочуть розмістити рекламу біля шляхів, мають погоджувати це питання із виконкомами місцевих рад та Державтоінспекцією. Нині по встановленню кожного носія ми ведемо перевірки. Було виявлено 787 рекламних носіїв, встановлених з порушенням. З них 361 був виготовлений кустарно. За результатами перевірки посадовим особам направлено 304 приписи та складено 223 адмінпротоколи. Спільно з дорожніми та комунальними службами області уже демонтовано 372 об'єкти. Тільки за вихідні працівники ДАІ "прибрали" 57 реклам, розміщених біля торгових точок, на електроопорах та парканах. Державтоінспекція і надалі буде жорстко контролювати розміщення на трасах придорожньої реклами.

До відома водіїв
Відповідно до статті 15 Закону України «Про дорожній рух» водій у разі систематичного порушення Правил може бути направлений на перевірку їх знання.
У разі систематичного порушення водієм правил дорожнього руху він може бути направлений уповноваженими посадовими особами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України для перевірки знань цих правил.
Згідно наказу МВС України від 03.10.2000р. N 672 «Зміни і доповнення до Положення про талон до посвідчення водія, затвердженого наказом МВС України від 2 квітня 1994 р. N 166» - "Необхідною умовою щодо направлення водія на перевірку знань ПДР однозначно слід вважати скоєння ним протягом астрономічного року (365 днів) більше трьох порушень Правил, які (порушення) оформлені відповідно до вимог чинного законодавства і перелік яких наведено в талоні до посвідчення водія":
керування транспортним засобом в стані сп'яніння;
перевищення встановленої швидкості руху;
порушення правил проїзду перехресть або залізничних переїздів;
порушення правил обгону, маневрування та зустрічного роз'їзду;
порушення правил проїзду пішохідних переходів;
створення аварійної ситуації або ДТП;
проїзд на заборонений сигнал світлофора;
невиконання вимог працівника міліції про зупинку транспортного засобу або залишення місця ДТП;
керування незареєстрованим транспортним засобом, без державного номера, з прихованим або підробленим державним номером;
невиконання вимог про надання переваги в русі.

Джерело: kop.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини