реклама партнерів:
Головна » СБУ спільно із істориками відкриватиме правду про ОУН-УПА

СБУ спільно із істориками відкриватиме правду про ОУН-УПА


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
19 грудня у Службі безпеки України на виконання Указу Президента України від 14 жовтня 2007 року № 879 «Про всебічне вивчення та об'єктивне висвітлення діяльності українського визвольного руху та сприяння процесу національного примирення» відбувся круглий стіл на тему: «Активізація взаємодії щодо правдивого висвітлення діяльності ОУН і УПА за документами архіву СБ України та іншими матеріалами». Про це сьогодні, 20 грудня, повідомила прес-служба Центру досліджень визвольного руху.
У роботі круглого столу взяли участь представники Українського інституту національної пам'яті, Державного комітету архівів України, Інституту історії НАН України, Галузевого державного архіву СБУ, «Меморіалу», Центру досліджень визвольного руху та інших громадських організацій.

Звертаючись до присутніх, в.о. Голови СБ України Валентин Наливайченко підкреслив, що Служба безпеки України, розсекречуючи та упорядковуючи документи радянських органів держбезпеки, що зберігаються в її архіві, продовжує роботу із відновлення історичної пам'яті українського народу. Він наголосив на необхідності залучення до цієї роботи неурядових організацій, провідних істориків, науковців. «Мета конкретна і благородна – встановлення, поширення і ствердження історичної правди про минуле українського народу, позбавлення від нашарувань, що спотворюють об'єктивну істину. Позиція Служби безпеки України добре відома: у питаннях, що стосуються політичних репресій, голодоморів, національних визвольних рухів жодних таємниць бути не може.» – зазначив В.Наливайченко.

Кандидат історичних наук , Директор Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович звернув увагу на те, що тривале бездержавне існування української нації призвело до деформації української історичної науки, оскільки факти, якими послуговувалась історія, просіювалися через структури політичної цензури, а цілі періоди або перекручувалися, або замовчувалися. Публікація раніше засекречених документів в Польщі, Угорщині, Чехії, Словаччині, країнах Прибалтики після відновлення незалежності стали основою для докорінних суспільно-політичних перетворень, відродження національної свідомості донедавна поневолених народів, – наголосив В.В'ятрович.

Учасники круглого столу визначили перспективи нових досліджень раніше замовчуваних питань національно-визвольної боротьби, політичних репресій, внесли конкретні пропозиції: налагодити співпрацю серед науковців та архівістів з підготовки історичних досліджень про актуальні питання з історії ОУН і УПА, підготувати експозицію у музеї жертв радянських репресій щодо провокаційної діяльності агентурно-бойових груп органів державної безпеки УРСР.

За результатами роботи круглого столу створено спеціальну робочу групу, до якої, крім працівників СБ України, увійшли відомі українські історики, зокрема: В.В'ятрович, В.Верстюк (Український інститут національної пам'яті), О.Лисенко, О.Рубльов (Інститут історії України НАНУ), Г.Боряк (Державний комітет архівів України), Р.Круцик («Меморіал»), А.Гайдамаха (Центр національного відродження ім. Степана Бандери).

Робоча група вивчатиме архівні документи про діяльність ОУН і УПА, видатних постатей визвольного руху України з метою оприлюднення документальних першоджерел.

Учасники круглого столу акцентували увагу на важливості налагодження доступу українських дослідників до закордонних архівів (США, Великобританія, Німеччина, Росія, Польща), матеріали яких можуть допомогти правдивому висвітленню діяльності ОУН і УПА. Зокрема, запропоновано вивчити питання щодо спільного видавничого проекту з інститутом Яд-Вашем Держави Ізраїль, яким передбачити упорядкування збірника документів з таких питань: євреї у ЧК-ДПУ-НКВС-НКДБ-МДБ-КДБ в 1917-1991 рр., українці та євреї у Другій світовій війні, євреї в ОУН і УПА тощо.

Присутні підтримали пропозицію СБ України запровадити регулярні громадські історичні слухання у Службі безпеки України за участю істориків та журналістів.

Присутнім презентовано електронну збірку (на CD-дисках) всіх віднайдених у Галузевому державному архіві СБ України матеріалів про Голодомор 1932-1933 рр., яку буде передано до навчальних закладів та дипломатичних представництв України.

За матеріалами ЗІК, «Націоналістичний Портал»






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини