реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Померло 64 немовлят, з них від вроджених вад розвитку - 13 малюків

Чернігівщина. Померло 64 немовлят, з них від вроджених вад розвитку - 13 малюків


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Горе сталося в сім’ї Заровних в кінці жовтня. Через місяць і два тижні після народження Наталія втратила дитину. Жінка сама має вроджену ваду серця і дуже хвилювалася, чи не повториться той самий діагноз у сина. Але лікарі запевнили, що здоров’ю немовляти нічого не загрожує. Тоді батьки заспокоїлися... Після смерті малюка у Наталі віднялися ноги, стало погано з серцем.
Хотіла дитину
Наталія Заровна дуже хотіла цю дитину. Довго не могла завагітніти. Лікувалася в Чернігові. Потім була слухняною пацієнткою жіночої консультації.
Робила кардіограму, ехоскопію, двічі УЗД... Сказали, що все нормально з серцем і у неї, і в дитини. Ніяких ускладнень, ніяких травм при пологах не було. Лікарі запевняли, що з хлопчиком все нормально, буде добре розвиватись. Але кардіограму малому ніхто не робив.
— Її роблять, якщо є якась насторога, а в нашому випадку, виходить, що ніякої підозри на хворобу ніби й не було. Я й не наполягала, — згадує жінка. — Думала: вони ж спеціалісти, повинні знати, що роблять. Вони самі повинні були розуміти, що вроджена вада може передатись у спадок.
Усе недовге життя свого сина мати питала лікарів — чи все гаразд у нього із серцем? Але ніхто ніякого додаткового обстеження не робив і не пропонував. Педіатр не звернув уваги і на скаргу матері, що син дихає надто швидко, якось важкувато і голосно. А в місяць і два тижні хлопчик помер. Вдома тихенько плакав, а потім перестав дихати.
«Швидка» приїхала за 15 хвилин, але було пізно... У висновку про смерть, який дали в морзі, зазначено: смерть внаслідок вродженої вади серця, дефект міжшлуночкової перетинки.
64 немовляти померло
— Не всі вади діагностуються при народженні. Важко виявити пороки серця під час вагітності і при пологах, — пояснює лікар-неонатолог Ірина Ворона. — У нас поки що немає ні спеціалістів, ні потрібної апаратури. Всі вади серця повинні діагностуватися ще внутрішньоутробно. В розвинутих країнах лікар-неонатолог при народженні дитини вже знає, які в неї захворювання. А наша апаратура під час УЗД виявляє лише загальний стан дитини. Грубі пороки серця у нас діагностуються, а от тонкіші дефекти треба дивитися на спеціальному обладнанні. УЗД серця новонародженим робиться, тільки якщо до цього є спеціальні показання.
Іноді клінічна форма захворювання може виявитись на другому тижні життя дитини. На жаль, є пороки, які виявляються лише після смерті. За час перебування дитини в пологовому будинку ознакою пороку може бути лише шум. У дитини Заровних шум не прослуховувався, тахікардії не було, набряків теж. Але декомпенсація серцево-судинної системи в немовлят може настати протягом кількох годин.
Як повідомила головний спеціаліст з акушерства і гінекології управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Галина Василькова, в Чернігівській області за 2007 рік померло 64 немовлят (це діти до одного року). З них від вроджених вад розвитку — 13 малюків.
* * *
Нещодавно Чернігівському пологовому будинку благодійний фонд Пінчука подарував нову апаратуру, за допомогою якої можна робити діагностування УЗД новонародженим. Обстеження проводитимуться тільки тим немовлятам, у яких є підозра на захворювання.
Нині інший благодійний фонд «Україна, я за тебе» збирає кошти на придбання необхідного обладнання для відділення інтенсивної терапії новонароджених цього пологового будинку. Небайдужі, приєднуйтеся!

Джерело: Голос України, www.golos.com.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини