реклама партнерів:
Головна » Україну звільняють з російської служби

Україну звільняють з російської служби


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Міноборони РФ прийняло остаточне рішення про припинення оренди двох радарів, розташованих в Україні, пишуть у своїй статті Костянтин Лантратов та Олександра Грицкова у свіжому номері російської газети КомерсантЪ
Замість них (радарів – ред.) з цього року інформацію для попередження про ракетний напад буде поставляти новий радар, побудований під Армавіром. Київ, щоправда, розраховує на продовження оренди і збільшення орендної плати.
За даними джерела "Ъ" у військовому відомстві, міністр оборони РФ Анатолій Сердюков підписав рішення про припинення використання інформації з радіолокаційних станцій "Дніпро", розташованих біля міст Севастополь і Мукачево. "З цього року на стратегічному південно-західному напрямку СПРН (система попередження про ракетний напад.- "Ъ") буде прикривати станція "Воронеж-дм", розташована під Армавіром, - пояснило джерело. - Відповідно ми можемо відмовитися від даних станцій у Севастополі та Мукачево, які були змушені купувати в України". Останні два роки Міноборони РФ із недовірою ставився до даних українських станцій. "У 2005 році радари в Севастополі та Мукачево були передані з завідування українського військового відомства Національному космічному агентству України. На них почали працювати нові співробітники, які, фактично, тільки навчалися експлуатувати станції", - пояснило джерело у військовому відомстві РФ. За його словами, у фахівців космічних військ Росії, що відповідають за роботу СПРН, викликала великий сумнів точність переданої з України інформації про ракетну обстановку в зоні їхнього спостереження. Одночасно з передачею радарів у Національне космічне агентство України Київ майже двічі збільшив орендну плату за радари, довівши її до $1,3 млн. у рік.

Радіолокаційні станції "Дніпро" під Севастополем і Мукачевом були прийняті в експлуатацію в 1979 році. При розпаді СРСР радари були оголошені власністю України. У 1992 році Москва і Київ підписали міжурядовий договір про оренду станцій впродовж 15 років із платою в розмірі $840 тис. Українські станції дозволяють виявляти пуски ракет і космічні об'єкти на дальності до 4 тис. км. У поле їхнього огляду попадають південь Європи, північ Африки, Близький Схід. Ресурс станцій "Дніпро" оцінюється в 25 років.

За інформацією Національного космічного агентства України, питання стосовно обслуговуванню радарів у Севастополі та Мукачево в 2008 році мають вирішити до кінця січня. Агентство ще торік запропонувало Росії модернізувати станції для продовження терміну їхньої експлуатації, щоправда, збільшивши при цьому щорічну плату приблизно до $3 млн. Однак російська сторона ще в липні повідомила Київ про намір вийти з міжурядового договору про засоби СПРН. Тоді ж уряд РФ направив у Держдуму законопроект про денонсації договору, але парламентарії його ще не розглянули.

У свою чергу, Росія вже почала використання в Армавірі радара "Воронеж-дм". Недавно командуючий космічними військами РФ генерал-полковник Володимир Поповкін заявив: "Споруджувану під Армавіром радіолокаційна станцію СПРН поставлять на дослідно-бойове чергування вже наприкінці 2007 року". Щоправдв, за даними української сторони, "із введенням армавірської станції в Росії виникли проблеми". Представники Міноборони учора відмовилися коментувати ситуацію зі станцією "Воронеж-дм".

Радіолокаційна станція дециметрового діапазону "Воронеж-дм" будується під Армавіром (Краснодарський край) із травня 2006 року. Перше пробне включення проводилося ще в грудні 2006 року. Станція повинна забезпечити спостереження в секторі від Північної Африки до Китаю, включаючи території Ірану, які мають ракетну зброю а також Пакистану та Індії. Дальність виявлення цілей 4,2 тис. з можливістю підвищення до 6 тис. км. Перша подібна станція "Воронеж-М", що працює в метровому діапазоні, була введена в лад наприкінці 2006 року в селищі Лехтусі (Ленінградська область). Міноборони має намір розташувати на території Росії загалом п'ять-шість станцій типу "Воронеж-дм", відмовившись у перспективі від використання всіх закордонних радарів - не тільки в Україні, але й в Азербайджані, Білорусі та Казахстані.

Джерело: http://novynar.com.ua
Підпис під фото: тепер Росію буде охороняти радіолокаційна станція "Воронеж-дм"





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини