реклама партнерів:
Головна » «Шухер» на дорогах у Львові

«Шухер» на дорогах у Львові


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
“З цими дніпропетровськими ніяк не домовишся. Краще посиджу ці дні удома...”. Таку розмову днями почув між двома приватними таксистами. Автотранспорту цими днями на вулицях міста спостерігається значно менше.
Навіть на зелене світло вже можна сміливо переходити вулицю, не побоюючись, що тебе зіб’є якийсь водій-“дальтонік”...
Майже одночасно із призначенням Юрія Луценка міністром внутрішніх справ Президент Віктор Ющенко провів нараду щодо жахливої ситуації з аварійністю на дорогах країни. Розмірковування Віктора Ющенка про необхідність навести лад на дорогах Юрій Луценко сприйняв як наказ до негайних кардинальних кроків, і 10 січня в країні розпочалося оперативно-профілактичне відпрацювання. Вперше за історію України міністр внутрішніх справ вирішив під час операції скерувати екіпажі дорожньо-патрульної служби ДАІ зі східних областей у західні - і навпаки. “Маємо об’єднувати схід із заходом”, - напівжартівливо пояснив свій наказ Луценко. Насправді ж мета рокіровки – прагматична і доволі логічна. Даішники-“варяги”, не маючи в області, куди їх скерували патрулювати, ні родичів, ні знайомих, не ризикують навіть натякати на можливість вирішення справи із водієм за “дякую”. Не мають вони й записочок у кишенях, де вказані всі “блатні” номери машин, яких не можна зупиняти, – можновладців, місцевого прокурора, керівника податкової...
Протягом тижня, за даними Департаменту ДАІ, під час відпрацювання було виявлено 231 015 порушень правил дорожнього руху, причому 10068 з них призвели до ДТП. За тиждень даішники виловили 10068 водіїв, які сідали за кермо у нетверезому стані. Зафіксовано 33 тисячі фактів створення на дорогах та вулицях аварійних ситуацій. За рішеннями судів, які розглядали протоколи даішників, 6 тисяч 796 водіїв позбавлено водійських прав.
Остання цифра пояснюється тим, що керівництво МВС перед початком операції домовилося з суддями про негайний розгляд справ щодо грубого порушення правил руху.
Патрулі ДАІ, зупиняючи водіїв за такі порушення, одразу забирали у них права й цим змушували їхати з ними в суд, де судді одразу ж розглядали адмінпротоколи про порушення правил дорожнього руху й виносили рішення.
На Львівщину для проведення відпрацювання прибули 15 екіпажів (30 бійців) дорожньо-патрульної служби управління ДАІ Дніпропетровської області. Начальник управління ДАІ у Львівській області підполковник Володимир Семенина, аналізуючи підсумки першого тижня відпрацювання, поставив своїм підлеглим та дніпропетровським інспекторам оцінку “п’ять з плюсом”. 15 екіпажів ДАІ Львівщини, які зараз відпрацьовують Луганщину, також діють на чужій території сміливіше, ніж удома. “Один з цих екіпажів зупинив навіть автомобіль губернатора”, - розповів радник губернатора Луганщини Олександр Панченко.
За тиждень, який триває операція, аварійність на дорогах Львівщини порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилася у чотири рази. Під час перших днів операції даішники виявили десять автомобілів з перебитими номерами агрегатів, які завезли в країну контрабандно. Рішеннями судів, що розглянули складені даішниками адмінпротоколи, 179 жителів Львівщини на різні строки позбавили водійських прав. Володимир Семенина доводить, що зупиняли й доставляли в суди лише тих, хто грубо порушував правила руху й створював аварійні ситуації (керування автомобілем у нетверезому стані, проїзд на червоне світло, виїзд на зустрічну смугу тощо).
Галичани – люди толерантні. Жодної офіційної скарги на дії даішників під час відпрацювання не надійшло. Та у Києві й інших регіонах країни люди почали говорити про масові порушення міліціонерами законів. Деякі адвокати навіть дають водіям поради взагалі не давати в руки інспекторам водійських прав. Чимало газет процитували думки першого заступника міністра юстиції України Євгена Корнійчука, який заявив, що прав даішники вилучати не мають права. Натомість співробітники ДАІ продовжують вилучати посвідчення у водіїв, посилаючись при цьому на статтю 265 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”, яка дозволяє правоохоронцям у разі виникнення аварійної ситуації вилучати у водіїв права та арештовувати транспортні засоби.

Коментар

Євген КОРНІЙЧУК, перший заступник міністра юстиції України

Мої вислови щодо операції, яку зараз проводить МВС, здебільшого висмикують із контексту. Тому одразу зазначу, що Міністерство юстиції офіційної позиції щодо проведення операції МВС не має. Згідно з постановою Кабміну, всі законодавчі акти, що стосуються прав і свобод громадян, мають реєструватися в Міністерстві юстиції за місяць до їх введення в дію. Наказ Юрія Луценка щодо проведення профілактичної операції на дорогах у Мін’юст не надходив, тому обговорювати його я, як перший заступник міністра юстиції, не можу.
Та як юрист і приватна особа прокоментую дії правоохоронців. Так, статті 265 Адмінкодексу ніхто не відміняв, і даішники справді мають право вилучати посвідчення водія у випадку створення їх власником аварійної ситуації. Та виникає запитання: а що таке аварійна ситуація? Між нами кажучи, мені здається, що даішникам на місцях дали рознарядку на вилучення якнайбільше водійських прав, і їх забирають навіть за дрібні порушення. У таких випадках раджу водіям скаржитися на дії міліції в прокуратуру, яка може накласти протест на таке рішення.
А яке право мають даішники тягнути людей у суд? Суд сам запрошує учасників процесу. А громадяни вправі від цього запрошення відмовитися або прислати представляти свої інтереси захисника. Судовий процес, нагадую азбуку правосуддя, має бути конкурентний. А про яку конкуренцію можна говорити, коли з водіїв у судах утворюють черги, й вони не мають часу та змоги підготуватися до розгляду справи чи найняти собі адвоката?

Джерело: Газета Високий замок , http://www.wz.lviv.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
Усі новини